Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb túracipőt?

Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb túracipőt?>

A túracipők speciálisan a szabadban való tartózkodáshoz tervezett lábbelik. Legyen szó akár erdőben való sétákról, vagy kihívást jelentő hegyi túrákról, ahhoz, hogy a túrázást a lehető legnagyobb mértékben tudd élvezni, elengedhetetlen a megfelelő lábbeli használata, hogy lábaid a túra során biztonságban és kényelemben legyenek.

De hogyan válassz olyan túracipőt, ami megfelel az elvárásaidnak, illetve képes megfelelő kényelmet és védelmet nyújtani? Ismerd meg azokat a fogalmakat, melyek fontos szerepet töltenek be a túracipő kiválasztásánál, és találd meg számodra a legmegfelelőbb túracipőt.

Amit a cikkből megtudhatsz:

  1. Mi a túracipő funkciója?
  2. Milyen fajta túracipőket ismerünk?
  3. Alapvető információk és fogalmak a túracipő kiválasztásánál. 
  4. Milyen paraméterek szerint válasszunk túracipőt?
  5. Milyen méretű túracipőre lesz szükségünk?

Mikor érdemes inkább túracipőt választani a szabadidőcipő helyett? Egyáltalán miért érdemes váltani?

Minden típusú lábbelinek megvannak a maga előnyei. Nincs ez másképp a túracipők esetében sem. Mint az már a megnevezése alapján is kiderült, ez a típusú lábbeli főként a turisták, túrázók és azok körében népszerű, akik szeretnek bizonyos időközönként egy rövid kiránduláson részt venni. Legyen szó aktív életmódról vagy inkabb hobbi szinten való túrázásról, a túracipő mindkét esetben tökéletes választásnak bizonyul.

Elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy pontosan milyen terepre készülsz. Bár az érdőben való séta nem tűnhet nagy kihívásnak, az igazság az, hogy az erdőben szinte bármivel szemben találhatod magad. Akár a lehullott falevelek vagy a reggeli harmat is megnehezítheti a túrázás körülményeit. Ha hozzáadjuk még a kiszámíthatatlan időjárási viszonyokat is, gyorsan egyértelművé válik, hogy a túracipők mégiscsak alkalmasabb választásnak bizonyulnak az egyszerű tornacipőkkel szemben.

A túracipők előnyei

  • elnyelik az ütéseket
  • megfelelő támogatást nyújtanak a lábnak
  • védelmet nyújtanak a nedvesség ellen (bizonyos esetekben a hideg ellen is)
  • megfelelő tartást biztosítanak a bokának 
  • minimalizálják a sérülés esélyeit
  • biztonságos körülményeket biztosítanak a lábnak
  • megfelelő stabilitást biztosítanak járás közben
  • minimalizálják a lábak túlzott terhelését és fáradtságát

Milyen típusú túracipők közül lehet válogatni? 

A túracipők több kategóriákba sorolhatók. A legtöbb vásárló több szempontot is figyelembe vesz a túracipő vásárlása során, ilyen például a terep nehézsége, illetve, hogy milyen jellegű tevékenységek során szeretné használni a cipőt. A legtöbb eladó többféle kategóriákba sorolja a túracipőket, pl. a cipő tulajdonságai alapján, vagy az alapján, hogy miben különböznek a többi túracipőktől (pl. a talp keménysége szerint, A-D skálán) és más kritériumok szerint.

Túracipők típusai - aktivitás szerint

Klasszikus outdoor cipők

Gyakran találkozhatsz az ilyen típusú cipőkkel sport/outdoor/szabadidő termékek körében. A szabadidőcipőkkel szemben, magasabb szintű kényelmet biztosítanak pl. futás, biciklizés vagy séta közben. Speciálisan kialakított talpra vagy nagy ellenállóságra viszont nem igazán lehet számítani. Ideális komfort érzetet biztosít a több órás tevékenységek vagy laza sportolás (futás, biciklizés vagy séta) során.

Alacsony szárú turisztikai/trekking cipők

Amennyiben hosszabb túrára indulsz, akár ha kevésbé megterhelő terepről is van szó, érdemes egy megbízható trekking cipő után nyúlni. Szárazabb és melegebb időben az alacsony szárú túracipők lehetnek alkalmasak, melyek bár nem nyújtanak védelmet a vízzel szemben, remekül szellőznek. Ebben a kategóriában is találhatsz olyan cipőt, amely képes védelmet nyújtani a nedvesség ellen. Az igazán könnyű kialakításuknak és súlynak köszönhetően, a lábak kevésbé fáradnak el a hosszabb séta folyamán.

Túra/trekking bokacipők

Ha már annyira megszeretted a túrázást, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységeid közé soroltad, valószinűleg már a nehezebb és hosszabb terepekre is bemerészkedsz a kellemes tavaszi/őszi napokon. Ebben az esetben érdemes olyan bokacipők után nyúlnod, melyek megfelelő stabilitást és tartást biztosítanak a lábaknak. Fontos, hogy a cipő minőségi talppal (pl. VIBRAM és hasonlók), olyan anyaggal, amely szárazon tartja a lábakat, és kényelmes kialakítással rendelkezzen. 

Magas szárú turisztikai/trekking cipők

Az ilyen típusú cipők ideális választásnak bizonyulnak a kihívást jelentő hegyi túrák és sziklás terepeken való barangolások során. Megfelelő védelmet nyújtanak a téli hónapokban és a többnapos túrák során. Általában erős, kemény talppal és ütés elleni védelemmel rendelkeznek, így biztosítva az optimális védelmet nemcsak a lábak, de a lábujjak számára is. Többféle anyag közül lehet válogatni. Leggyakrabban bőrből és speciális membránok hozzáadásával készülnek, melynek segítségével növekszik a cipő tartóssága, illetve képesek remekül elvezetni a felesleges nedvességet/izzadságot.

Túracipők típusai - terep szerint

Könnyű túra – HIKING

A könnyű túracipőket főként könnyebb terepekre vagy erdei sétákra tervezték olyan személyek számára, akik szeretik az aktív életmódot és sok időt töltenek a szabadban. Előnyük, hogy mindennapi használatra is alkalmasak. A gyártás során felhasznált anyag alapján képesek megfelelő kényelmet, illetve védelmet nyújtani a nedvesség ellen. 

Körülményesebb, hegyi túra – TREKING

Amennyiben sziklákkal teli terepekkel és hegyi ösvényekkel kell szembenézned, ahol nem tudod pontosan, mire számíthatsz, akkor egy tartósabb cipőt kell választanod, valamivel nagyobb súllyal, és - ami a legfontosabb - tartósabb talppal. Ez utóbbi az, ami megadja a lábadnak azt a stabilitást és védelmet, amire szükséged lesz a kihívást jelentő hegyi túrák során.

Többnapos túra – BACKPACKING

Ha szereted a többnapos túrákat, akkor bizonyára tudod, hogy a megfelelő cipő kulcsfontosságú szerepet tölt be a felszerelések között. Ezért a keményebb talp mellett érdemes (nem csak a te súlyodat, hanem a felszerelésed és a hátizsákod súlyát is figyelembe kell venni), magasabb szárral rendelkező túrabakancsot választani, amely megvédi a fáradt lábakat a szerencsétlen ficamok következményeitől.

Sziklás terep, expedíciók – APPROACH, MOUNTAINEERING

A sziklákhoz vagy az ún. via ferratákhoz alkalmas cipőkre jellemző a nagyon kemény talp/cipő orr-rész, amely megfelelőképpen védi a lábujjakat. Az igazán nehéz, kihívást jelentő túravonalak/expedíciók esetében, már a speciális cipők lépnek előtérbe, amelyek nemcsak magasabb szárral, hogy védjék a boka környékét, hanem speciális és tartós anyaggal rendelkeznek, amelynek köszönhetően a cipő súlya alacsonyabb.

Mit jelent a "gore tex" vagy "vibram" kifejezés?

Böngészed a weboldalakat, értékeléseket és véleményeket olvasol, de folyamatosan olyan kifejezésekkel találkozol, melyeket nem ismersz? Az olyan kifejezések mint pl. "vibram" a hegymászók és túrázók körében olyannyira népszerűvé váltak, hogy kevesen gondolkodnak el a szavak eredetéről. Abban az esetben, ha az első túracipőd vásárlása előtt állsz, biztosan segít, ha egy kicsit jobban megismered a túracipők világát.

Milyen az a "trekking" cipő?

A részletesebb definícióért nyugodtan görgess a cikk elejére. Bár igaz, hogy a trekking hosszabb ideig tart és megerőltetőbb tevékenység, mint a szabadidős (hobbi) túrázás, a jó minőségű lábbeli használata mindkét esetben elengedhetetlen. A fentebb megemlített kritériumok segíthetnek a megfelelő lábbeli kiválasztásában. 

Mit jelent a "vibram" kifejezés?

A VIBRAM® talppal ellátott cipők a legismertebb és legjobb minőségű lábbelik közé tartoznak. A gyártó speciális keverékeket fejleszt pl. szabadidős, munka-, túra- vagy taktikai cipők gyártásához. 

Milyen az a "gore tex" cipő?

A fent említettekhez hasonlóan a GORE-TEX® lényegében a márkanevet jelöli. Ebben az esetben egy olyan cipőről van szó, amely egyedi membránnal rendelkezik, amely vízálló, szélálló, és ráadásul képes elvezetni a felesleges nedvességet/izzadságot.

Miben más a nubuk bőr?

A nubuk bőr szó szerint az új velúr bőr. Ez egy természetes, csiszolt bőr, puha, mégis matt felületű (a velúrhoz hasonló), de puhább, tartósabb, anyaga pedig jobb légáteresztő képességgel rendelkezik, tehát jobban „lélegzik” mint a velúr.

Mikor van szükségünk magas szárú túracipőre? Milyen paraméterekre érdemes odafigyelni?

Az alapvető paraméter, amelyet figyelembe kell venni a túracipő kiválasztásnál a cipő típusa vagy fajtája. A tereptől vagy a tevékenységtől függően (lásd fentebb) egyszerűen válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet. Aki gyakrabban merészkedik az erdőbe vagy a hegyekbe, az többynire több típusú túracipővel is rendelkezik, így tavasszal, nyáron, sőt a hűvösebb hónapokban is nyugodtan élvezheti a túrázás nyújtotta szépségeket. Ha már tudod, hogy milyen típusú túracipőre van szükséged, van még néhány tényező, amely segíthet a pontos modell kiválasztásban.

Az évszak mellett a túrabakancs anyaga is számít. Az olyan természetes anyagok, mint a bőr (velúr, nubuk stb.) biztosítják a cipő légáteresztő képességét, így a lábad a melegebb hónapokban sem fog túlzottan izzadni, ezáltal száraz marad. Ezeket az anyagokat könnyű ápolni, a túracipők ápolására és tisztítására alkalmas termékekkel. Légy azonban óvatos, ha magasan párás/nedves környezetbe mész. Ilyen esetekben, és az esős hónapokban is inkább a speciális membránnal (GORE-TEX®, Hydroguard® stb.) ellátott túracipőket válaszd, amelyeknek köszönhetően a felesleges nedvesség elvezetődik a bakancsból, de a környezetből származó nedvesség nem jut be a cipő belsejébe. 

A túracipők magassága az időjárással és az aktuális évszakkal is összefügg. Az alacsony szárú és könnyű cipő remek választás lehet a nyári túrázásokhoz, de csak abban az esetben, ha könnyű terepre készülsz. A cipő szárának magassága ugyanis egyenes arányban nő a terep nehézségével. A fix bokarészt akkor fogod értékelni, ha sziklás szakaszokon találod magad, vagy ha egy kiszámíthatatlan akadály állja az utad. A legnehezebb terepeken a magas szárú túracipő bizonyul a legjobb választásnak, mely hidegebb időjárás esetén is képes kellemes melegben tartani a lábakat. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretet?

A megfelelő cipőméret kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a lábfejet a túrázás során sokféle terhelés éri, illetve, hogy a lábfej mérete eltérő lehet reggel, a túra előtt, és délután, amikor már több "kilométer van a lábunkban". Eppen emiatt ajánlott a túracipők esetében valamivel nagyobb méretet választani. Nyugodtan adj hozzá 1-1,5 centimétert a tényleges lábhosszadhoz.

Hogyan mérjük le megfelelően a lábunk méretét?

A lábméret mérésére már többféle speciális eszköz áll rendelkezésünkre. Amennyiben nem rendelkezel ilyesmivel, otthon is nyugodtan lemérheted a lábad méretét. Mindössze papírra, ceruzára és mérőszalagra vagy vonalzóra lesz szükséged.

A folyamat egyszerű:

Állj mezítláb egy üres papírlapra úgy, hogy a lábfejed egyidejűleg egy egyenes, függőleges felületnek (fal, szekrény stb.) tudd támasztani. Ezután egyszerűen csak jelöld meg ceruzával a nagy lábujjad szélét. Végül mérd le egy mérőszalag segítségével a talpad hosszát, és az így kapott érték segítségével tudod majd kiválasztani a számodra legmegfelelőbb méretet.

5+1 hasznos tanács a megfelelő túracipő kiválasztásához

  1. A cipőt érdemes inkább a délutáni órákban felpróbálni, ugyanis ilyenkorra a lábfej már eléri a legnagyobb térfogatát. 
  2. A trekking lábbelik esetében érdemes vastagabb zoknival vagy speciális túrazoknival is felpróbálni a cipőt (a cipőt valószinűleg vastag zoknival fogod hordani).
  3. A cipőt ne vedd le azonnal a lábadról, érdemes pár percig járkálni benne, hogy biztosan olyan cipőt válassz magadnak, ami kellőképpen kényelmes lesz számodra. 
  4. A cipőfűző meghúzása után, a bokának stabilan kell illeszkednie, és a lábujjaknak is elegendő hellyel kell rendelkezniük a cipőben.
  5. Amennyiben lehetséges, próbalj meg egy ferdébb felületre állni úgy, hogy a lábujjaid lefelé nézzenek. Fontos, hogy ebben a helyzetben is elegendő hely maradjon a lábujjaknak.


Nos, a végére még egy utolsó tanács. A megfelelő túracipő kiválasztását nem érdemes elhamarkodni. Inkább kérd ki egy szakértő véleményét, és olyan cipőre essen a választásod, ami minden esetben képes biztosítani számodra a megfelelő kényelmet és védelmet a céljaid elérése során.