Túrafelszerelés - zseblámpa, iránytű, termosz... Miről nem szabad megfeledkezni?

Túrafelszerelés - zseblámpa, iránytű, termosz... Miről nem szabad megfeledkezni?>

Létezik pár alap felszerelés ami elengedhetetlen a túrázók számára. Ilyen például a zseblámpa, iránytű vagy épp a termosz. Az ilyen felszerelések sokkal kényelmesebb élménnyé tehetik a túrázást. További tippjeinkért olvass tovább.

Mit vigyél magaddal, ha túrázni mész? 

A felszerelés listáját a túravonal, és a túra részletei alapján tudjuk összeállítani. Télen fontos, hogy legyen nálunk tartalék ruha - ez pedig értelemszerűen több helyet igényel a hátizsákban. Nyáron jól jön, ha van nálunk egy tartalék rövidujjú póló vagy egy rövidnadrág. Többnapos túrázás/családi kirándulás esetén pedig már egyértelműen egy nagyobb hátizsákra lesz szükségünk.

Alapvetően azonban a túrafelszerelés több kategóriába sorolható - a túraútvonal nehézségi szintje szerint. De mielőtt rátérnénk ezekre a kategóriákra, és a konkrét túrafelszerelésekre, tudod már, hogy milyen hátizsákba fogod csomagolni ezeket a dolgokat?

Turisztikai hátizsák  

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hátizsákot?

Nemcsak maga a túrafelszerelés, hanem a túrázáshoz szükséges hátizsák kiválasztása is fontos szerepet tölt be. A hátizsákok széles kínálatában biztosan találsz olyat, ami pontosan megfelel az igényeidnek. De mi alapján válasszuk ki a megfelelő hátizsákot?

  • Ivózsák - túrázás alatt ideális, ha a kezünk szabadon marad. Egy praktikus ivózsákkal bármikor könnyedén folyadékhoz juthatunk anélkül, hogy hosszan keresnénk a hátizsákban lévő vizes palackot.
  • Derékheveder - hosszabb túrák során, ahol több felszerelésre van szükség - így a hátizsák súlya is jelentősen megnő - hasznos, ha a hátizsák rendelkezik egy derékhevederrel, amely segít a súly egyenlő elosztásában, ezáltal képes levenni a terhet a vállakról.

  • Zsebek - érdemes átgondolni, mennyi kiegészítő helyre/zsebre lesz szükségünk. A MOLLE rendszer segítségével, szükség szerint további zsebek rögzíthetők a hátizsákra. 
  • Tartósság - az anyag tartósságát nagyban befolyásolják a gyártásnál felhasznált anyagok. Érdemes leellenőrizni a varratok és a cipzárak tartósságát. Esős időjárás esetén szükség lehet egy esőhuzatra vagy épp egy vízálló telefontokra.

  • Szellőzőképesség - egy jó szellőzőrendszer segít megszabadulni a felesleges nedvességtől/izzadságtól azokról a területekről, ahol a hátizsák érintkezik a háttal. A még jobb eredmény elésézéhez ajánlott az olyan ruházat használata, amely szintén képes a nedvesség elvezetésére.

További hasznos tanácsért kattints ide

Minőségi iránytű

Övtáska és további kiegészítő zsebek

A kirándulásra való pakolás néha valóban egy művészet. Amennyiben úgy gondolod, hogy több helyre lenne szükséged, akkor többféle opció is a rendelkezésedre áll. Egy ügyes karabiner segítségével további felszerelések rögzítésére van lehetőség (hálózsák, ponyva, ülőpárna, poncsó, stb.). Egy praktikus tok pedig alkalmas lehet a fontos iratok, pénz vagy a telefon tárolására. A MOLLE rendszernek köszönhetően pedig bármikor övre/táskára/mellényre rögzítheted a tokot.

A professzionális túrázók is nagyra fogják értékelni az övtáska előnyeit. Amellett, hogy ismét nagy hírnévnek örvend a divatvilágban, elegendő helyet biztosít minden olyan apróságnak, amit mindig kéznél szeretnénk tartani - ez lehet egy fontos dokumentum, kulcs, térkép, zseblámpa, telefon, iránytű vagy épp egy kis energiaszelet.

A megfelelő túracipő és öltözék az alapja mindennek 

A természetben, különösen a hegyekben, az időjárás olykor kiszámíthatatlan lehet. Érdemes tehát alaposan átgondolni a ruhaválasztást, mert nem csak hidegben, hanem melegben, vagy szeles időben is szükségünk van egy megfelelő védőrétegre. Ezért minden kirándulásnak az alapja a megfelelő funkcionális ruházat kiválasztása. 

Igényesebb terepen érdemes minőségi outdoor nadrágot, egy melegebb fleece pulóvert és egy légáteresztő membrános kabátot választani. 

Az időjárás nem kell, hogy akadálya legyen a túrázásnak. Olvasd el ezt a cikket, és tudj meg többet arról, hogyan kezeld gond nélkül a túrázást rossz időjárás esetén.

A túrázás során azonban az a legfontosabb, hogy a lábunk száraz maradjon - emiatt a megfelelő cipő kiválasztása rendkívül fontos szerepet tölt be. Érdemes becsomagolni legalább egy pár tartalék zoknit.

A MI TIPPÜNK: Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb túracipőt? 

Minőségi Esbit termosz

Termosz, ételhordó, kempingfőző..

A termosz egy olyan találmány, amely minden túrafelszerelésben megtalálható. A kialakításának köszönhetően nyáron hidegen, míg télen melegen tartja italunkat. A megfelelő termosz kiválasztása több tényezőtől függ - ilyen például a túrázók száma, vagy épp a túraútvonal hossza. Egy majdnem literes, jó minőségű termosz akár az igényesebb túrákhoz is jó választás lehet. Amennyiben nem fontos számodra, hogy az italod több őrán keresztül meleg/hideg maradjon, akkor elegendő lehet egy jó minőségű palack is. Kiválasztásakor érdemes figyelembe vennni az anyagot, amelyből a palackot gyártották, illetve a palack űrtartalmát. 

Amennyiben fontolgatod a a természetben való főzést, mindenképp szükséged lesz egy praktikus öngyújtóra vagy egy ügyes kis tűzgyújtóra. Egy gázfőző /kempingtűzhely megbízható segítőtárs lehet túrázás során - érdemes azonban figyelembe venni a gázpatron súlyát is. A kempingezés alap felszerelései közé tartozik a rozsdamentes acél bögre kemping edény amiből könnyedén elfogyaszthatsz egy levest vagy egy MRE ételt (Meal Ready to Eat).

Egy kis zseblámpa világításhoz

Jól jöhet egy praktikus zseblámpa vagy egy távcső

Többnapos/hosszabb túrázás esetén mindenképp szükség lesz egy zseblámpára. Egy kisebb taktikai zseblámpa nagy segítség lehet pl. egy barlang felfedezésében. Éjszakai túrázás esetén pedig elengedhetetlen egy praktikus fejlámpa.  

Az olyan túrázók, akik szeretnek egy pillanatra megállni, és a természet szépségében gyönyörkodni, mindenképp visznek magukkal egy távcsövet is az útra. Amennyiben hely szűkében vagy, akkor egy igazán kompakt monokulárra lesz szükséged. Bizonytalan vagy, hogy melyik modellt válaszd? Olvasd el a cikkünket, hogy többet megtudj a témáról. 

Vészhelyzet esetén szükségünk lesz egy elsősegély dobozra, paracord zsinórra vagy egy túlélő felszerelésre

A természetben gyakran csak saját magunkra számíthatunk. Ha olyan helyzetbe kerülsz, amikor veszélyben vagy, vagy megsérültél, egy elsősegély-készlet mindenképp jól jöhet. Vészhelyzet esetén életmentő lehet egy túlélő felszerelés, amely vészsípot, mini iránytűt és túzgyújtóval ellátott mini tükröt tartalmaz. Valójában csak néhány centimétert foglal el a táskában, de abban a pillanatban, amikor valamilyen vészhelyzetben találod magad, ez lesz a felszerelésed legértékesebb darabja. 

Amennyiben kihívásokkal teli túraútvonallal állsz szemben, vagy éppen ellenkezőleg, nem tudod, mire számíts a túra során, érdemes a túlélő felszerelést egy vízálló tokba csomagolni. Ez a felszerelés már egy ötletes kialakításban - egy paracord zsinórban is elérhető. A paracord zsinór egy igazán praktikus eszköz, mely szükség esetén egy takaró/sátor/ponyva rögzítésére is használható.

Pár jó tipp a végére:

Idővel és kellő tapasztalattal meg fogod találni a módját annak, miként pakolhatsz a hátizsákodba úgy, hogy minden, amire szükséged van elférjen benne anélkül, hogy bármit mellőznöd kéne a csomagból. 

  • Az olyan dolgokat, amelyekre kevésbé lesz szükséged, tárold a hátizsák alján. Azok a dolgok, amelyeket kéznél szeretnél tartani, a hátizsák tetejére kerüljenek.

  • Használd ki a bővítési lehetőségeket - karabiner, kapcsok és a különféle rendszerek segítségével, amelyeknek köszönhetően több hely fog a rendelkezésedre állni. 

  • Az elsősegély-készletnek, a víznek és a higiéniai termékeknek gyorsan hozzáférhető helyen kell lenniük

  • Mielőtt útnak indulnál, győződj meg róla, hogy minden megfelelően rögzítve van a hátizsákodon.

  • A legfontosabb dolgokat - telefon, pénz, dokumentumok, térkép, iránytű - tárold vízálló csomagolásban. 

  • A legnehezebb dolgokat pakold a legközlebb a hátadhoz.

                                                                                                                                                                                                                                                   

Hiszünk abban, hogy tippjeinknek köszönhetően a következő túrára vagy kirándulásra úgy tudsz majd pakolni, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a hátizsákodból, és egyúttal sikerüljön minden szükséges felszerelést magaddal vinned. Még mindig nem teljes a lista? A Rinokor webáruházában mindent megtalálsz, amire szükséged lehet egy túra során.