Tippek a természetben való álcázáshoz. Álcaszalag, ponyva vagy spray?

Tippek a természetben való álcázáshoz. Álcaszalag, ponyva vagy spray?>

Minden kirándulás, túrázás vagy természetben tartózkodás előtt legalább minimális időt kell szánni a tervezésre és a megfelelő felkészülésre.

Vannak azonban olyan emberek is, akik más céllal mennek ki a természetbe, mint a túrázás vagy egy rövid séta. Esetükben gyakran szükséges lehet a megfelelő álcázás. Nemcsak a semleges színű álcaruhákról van szó, hanem az arcfestékekről, álcaszalagokról vagy egyéb segédeszközökről, melyek segítenek a tökéletes álcázásban.

Kinek van szüksége álcázásra?

A hivatásos katonákon és a hadseregen kívül – akár gyakorlatok során, akár közvetlenül a csatában – az emberek gyakran álcázzák magukat például vadfotózás/outdoor játékok esetén. Köztudott, hogy a vadon élő állatok nagyon félénkek, és ha egy igazán jó felvételt szeretnél készíteni róluk, akkor elengedhetetlen a jó álcázás. Ne felejtsd el, hogy a ruha/test mellett, a fényképezőgépnek is szüksége van az álcázásra. Amennyiben nagyon elszánt vagy, és képes lennél egy éjszakát tölteni a megfelelő pillanatra várva, egy praktikus ponyva (natúr színekben) mindenképp jól jöhet számodra. A ponyva segítségével építhetsz egy kis menedéket, ahol biztonságban várakozhatsz a megfelelő pillanatra, a tökéletes fotó érdekében.

 Fotós terepszínű hálóban a tökéletes álcázásért a természetben

A vadászok számára szintén elengedhetetlen a megfelelő álcázás. Az álcázás - öltözék, felszerelés és az egyéb kiegészítők elrejtése - a sikeres vadászat egyik alapvető követelménye. 

Ha szereted a kültéri adrenalin játékokat - paintballairsoft, stb. - akkor bizonyára te is tudod, mennyire fontos a megfelelő rejtőzködés/álcázás. Ha még nem vettél részt ilyen típusú outdoor játékokban, akkor mindenképp érdemes egyszer egy ilyen eseményre ellátogatni. Az ilyen játékoknál fontos a jó álcázás (pl. arcfestékekkel, natúr színű öltözékkel, stb.), aminek köszönhetően nem válsz egyértelmű célponttá az ellenfeleidnek.

A természetben sokszor találkozhatunk az álcázással. Amennyiben még nincs tapasztalatod a témában, és szeretnél többet is megtudni a témáról, akkor olvass tovább. 

A természet különböző árnyalatai

A jó álcázás alapja a természetben az, hogy olyan színárnyalatokba öltözzünk, amelyek beleolvadnak a természet színeibe. Kerüld el a merész színenek. Különösen népszerű a terepszínű katonai ruházat, amely képes maximális álcázást és védelmet biztosítani. Rossz időjárás esetén érdemes egy terepszínű sapkával kiegészíteni az outfitet. 

Álcaháló

Terepháló, amely beleolvad a környezetbe

Sokoldalú felhasználásának köszönhetően, az álcaháló az egyik legnépszerűbb álcázási eszköz a természetben. Ideális választás abban az esetben, ha tárgyak, felszerelések, vagy több ember álcázására van szükség. Szükség esetén a háló kisebb méretre vágható, amelyből pl. poncsó készíthető. Ha hosszabb ideig kell egy helyben maradnod (pl. küldetés, vadfotózás, megfigyelés végett) és sátrat építesz, akkor az álcázó háló segíthet az eszközök/sátor elrejtésében. A háló szintén segíthet éjszaka elrejteni a fényrúdból/zseblámpából/fejlámpából eredő fényt, így biztosítva a maximális álcázást. Általában az álcaháló egy speciális kompressziós táskába van csomagolva, így könnyen szállítható. Különböző méretekben, színekben és katonai mintákban kapható.

Univerzális ponyva

Az álcahálóhoz képest a ponyva nagyobb védelmet és kényelmet biztosít rossz időjárás esetén. Szükség esetén könnyedén kis méretre hajtogathatod, vagy épp egy menedéket építhetsz belőle. Az erősített vízhatlan anyagnak köszönhetően, a ponyva ellenáll az időjárás viszontagságainak, így képes megvédeni a nedvességtől és a széltől. Mivel az a cél, hogy a lehető legjobban álcázd magad a természetben, a választás során érdemes az álcázó ponyvákra összpontosítani. 

Arcfesték

A test álcázása mellett nem szabad megfeledkezni az arcunkról sem. Az arcunkat nem tudjuk ponyvával vagy ruhával eltakarni. Az arcfestékek éppen ilyen helyzetekre lettek kitalálva. Amennyiben nem rendelkezel speciális arcfestékkekel, könnyen feltalálhatod magad a természetben (pl. sár, növények, stb.) - azonban az ilyen típusú álcásáznak megvannak a maga hátrányai (nem marad sokáig az arcodon). 

Éppen ezért érdemes kifejezetten álcázási célokra tervezett arcfestékeket használni. Az ilyen festékek ártalmatlanok az egészségre, ellenállnak az izzadságnak/nedvességnek, és sokáig megmaradnak a bőrön. Langyos, szappanos vízzel bármikor könnyedén eltávolíthatók a bőr felületéről. Nagy előnyük, hogy még éjjellátó eszközökkel sem láthatók. Gyakran használják airsoft vagy paintball játékosok is. Általában natúr színárnyalatokban készülnek, melynek köszönhetően tökéletesen beleolvadnak a természetbe. Nagyon népszerűek és praktikusak a rúd alakú arcfestékek, amelyek kétszínű kialakítással rendelkeznek. 

Ha a ponyva nem segít, jól jöhet a maszkoló spray

Maszkoló spray-k a természet számára

A különböző eszközök és felszerelések is álcázásra szorulnak. Erre a célra tökéletes lehet egy maszkoló spray, amelyek különböző színekben és kiszerelésekben is elérhetők. Bár a festék csak egy árnyalattal rendelkezik, többféle szín kombinációjával elérhetjük a kívánt álcázási mintát. Egy ilyen minta eléréséhez először sötét, majd fokozatosan világosabb árnyalatok használata javasolt. A spray segítségével különféle anyagokat – fát, fémet, műanyagot, de akár textíliát is tudunk álcázni. Az álcázni kívánt felületet elsősorban meg kell tisztítani. A spray használata után kb. 25 perc múlva szárad meg a festék - az eszköz használata azonban csak 12 óra elteltével javasolt, amikor a festék már teljesen megszáradt. Az álcázó (spray) festékeket leggyakrabban katonai felszerelések, fényképezőgépek és hasonlók álcázására használják. 

Álcaszalag

Azálcaszalagok szintén remek segítséget nyújtanak az álcázás során. Elasztikus kialakításuknak köszönhetően, nem csak álcázásra, hanem a tárgyak rögzítésére/megerősítésére is alkalmasak. Nagy előnyük, hogy nem hagynak ragasztónyomot maguk után. Mivel egy többször használatos termékről van szó, így a szalag a feltekerése után is gond nélkül használható egy következő alkalommal. További előnye az anyag vízhatlansága, így ha úgy döntenénk, hogy lefedjük vele a távcsövet/fényképezőgépet, akkor az álcázás mellett még az esővel szembeni védekezésről is gondoskodunk. Szükség esetén akár kötszer helyett is használhatók. 

Tereppólyák és szalagok a természet számára

Az álcaszalagok között is vannak kevésbé rugalmas szalagok. Ezek nagyban hasonlítanak az elasztikus álcászalagokra, azonban kevésbé rugalmasak - úgy viselkednek mint a klasszikus textil ragasztószalagok. Éppen emiatt számolni kell azzal, hogy nehezebben lehet őket eltávolítani az eszközök felületéről, illetve, hogy nagy valószínűséggel ragasztónyomokat hagynak maguk után. Az ilyen típusú álcaszalagokat inkább olyan esetekben használják, amikor nem szükséges az álcázó minta gyakori változtatása.

Egy hasznos tipp a végére

Amenyiben vadfotózásra indulsz, ne használj álcázó spray-t (vagy egyéb erős illatú álcázó anyagokat) - ez ugyanis elriaszthatja az állatokat. A Rikonor oldalán megtalálod az összes olyan eszközt, amire szükséged lesz az álcázáshoz.