Télikabát, átmeneti kabát, anorák, bomber dzseki...melyiket válasszam?

Télikabát, átmeneti kabát, anorák, bomber dzseki...melyiket válasszam?>

Télen télikabát, tavasszal átmeneti kabát. Ha azonban már régóta nézelődsz a kabátok széles kínálatában, tisztában vagy vele, hogy ez nem ilyen egyszerű dolog. Különösen azért, mivel rengeteg stílusú, szabású, fazonú és kialaktású kabát és dzseki létezik. Mi segítünk eligazodni benne.  

A következő cikkben néhány tippet és tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogyan találhatod meg a számodra megfelelő kabátot - a különböző időjárási körülményektől, paraméterektől és típustől függően.

Kabátok típusai

Ahhoz, hogy olyan kabátot találj, ami tökéletesen megfelel az igényeidnek, elfér a szekrényedben és illik a többi ruhádhoz, mindössze egy kérdésre kell válaszolnod. Melyik típusú kabát az, ami nem csak az időjárásnak, de a többi fontos követelményeknek is megfelel?

A kabátokat az évszaknak megfelelően választjuk ki

A legfőbb és a legnyilvánvalóbb paraméter - a kabát vastagsága/hideg elleni védelme. De vigyázat, az állítás, miszerint „minél vastagabb a kabát, annál melegebb” nem minden esetben érvényes. A kabát vastagsága nem jelenti automatikusan azt, hogy képes elvezetni a felesleges hőt, amire nagy szükséged lehet például túrázás vagy síelés közben. Milyen típusokat ismerünk?

Télikabátok

A télikabát alapvető funkciója, hogy védelmet nyújtson a kellemetlen széllel, az esetleges esővel, hóval vagy a hideggel szemben. A piacon azonban számos különböző típusú kabát létezik. Ezek elsősorban a kialakításukban vagy a bélés típusában különböznek. Nagyon népszerűek a membrános síkabátok, amelyek védelmet nyújtanak az esős és nedves időjárással szemben, illetve képesek szabályozni a belső hőmérsékletet és páratartalmat, így biztosítva a test optimális hőmérsékletét. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, pontosan milyen tevékenységre fogod használni a télikabátot, illetve azzal, hogy milyen időjárási körülmények között szeretnéd viselni a kabátot. Egy meleg béléssel, magas gallérral és kapucnival ellátott télikabát remek választás lehet az outdoor tevékenységekhez, vagy a hidegebb időjárásban történő sétához.

Zimná bunda

A kellően tartós és impregnált felső réteg megfelelő mértékű védelmet nyújt a hideg széllel és a havazással szemben. Az enyhén elasztikus anyagból készült dzseki több lehetőséget kínál a szabad mozgásra. Főként azok fogják értékelni, akik télen sok időt töltenek a szabadban, és megbízható széldzsekit keresnek. A magas vízoszlop megvéd az esőtől, az optimális légáteresztő képesség pedig a test optimális hőszabályozásáért felelős - megerőltető fizikai aktivitás során is.

Tavaszi és őszi kabátok

Átmeneti kabátként is ismerjük őket. Az egyik legfontosabb paraméter, amire figyelni kell az átmeneti kabát vásárlásánál - a vízoszlop. Ez határozza meg a kabát vízállóságát. A vízoszlopot laboratóriumi körülmények között határozzák meg, melynek értéke azt mutatja, hogy a kabát hány milliméternyi vizet bír ki, mielőtt átázik. Érdemes azonban az olyan részletekre is odafigyelni, mint a cipzárak, varratok vagy a szellőzőnyílások. Ezeken a helyen ugyanis könnyedén bejuthat a víz.

Könnyű túrázáshoz, erdei sétához, de mindennapi/utcai viseletként is ideális az enyhén szigetelt, vízálló átmeneti kabát, amely az erős softshell impregnálásnak köszönhetően, eléri az 5000 milliméteres vízoszlop értéket. Ha azonban nincs szükséged ilyen mértékű védelemre a vízzel szemben, akkor mindenképpen érdemes egy meleg béléssel és kellemes pamutból készült kabátot választani, amely kellemes meleget biztosít a hideg és szeles időjárás esetén is.

Kabátok tevékenységek szerint

Az aktuális idő és az évszak mellett az is nagyon fontos, hogy milyen tevékenységek közben fogod viselni a kabátot. Egy funkcionális kabátot használhatsz mindennapi viseletre is, de ennek az ellenkezője már nem igaz. Az outdoor tevékenységek gyakran magasabb követelményeket szabnak meg a kabát anyagával és szabásával szemben.

Mindennapi használatra alkalmas kabát

Ez a fajta kabát nem hiányozhat egyetlen szekrényből sem. Bár nem kell megfelelnie semmilyen követelménynek (ellenállóság, tartósság, védelem, speciális kialakítás, stb.), sokszor mégis erre a típusú kabátra esik a választásunk. Egy könnyű, bomber stílusú átmeneti kabát tökéletes választás az autós utazások, illetve meleg őszi esték során. Hidegebb időjárás esetén a parka stílusú télikabátokat javasoljuk. A kivehető bélésnek köszönhetően alkalmasak télre, de akár átmeneti időszakra is. 

Túrázáshoz alkalmas /outdoor kabát

Az aktív túrázóknak érdemes a magasabb vízoszlopú széldzsekiket vagy esőre tervezett kabátokat választani. Érdekesek megoldás lehet a pulóverre hasonlító kabát, amely a vízálló softshellnek köszönhetően még az enyhébb/hidegebb időben is képes megfelelő védelmet nyújtani. A rugalmasabb és puhább anyag biztosítja a szabad mozgást.

Sportoláshoz / aktív elétmódhoz alkalmas kabát

Nem szabad megfeledkeznünk a sportolókról, vagy épp azokról, akik kinti munkát végeznek. A futók, síelők, valamint a snowboardosok és síhegymászók értékelni fogják a kis súlyú, de ezzel szemben magas vízoszlopú és jó légáteresztő képességgel rendelkező kabátokat, amelyek optimális hőszabályozást biztosítanak. A szellőzőnyílások és a speciális membránok még aktív mozgás közben is biztosítják a kellő hőkomfortot, így megakadályozva a túlzott izzadást.

Anorak Helikon

Kabát szabás alapján

A széldzseki szabása és általános megjelenése fontos paraméter a téli és tavaszi (átmeneti) kabát kiválasztásánál. A hosszabb szabású kabát kellő védelmet tud nyújtani a hátnak/deréknak. Azonban nem mindenki szereti az ilyen fazonú kabátokat. A rövid szabású modellekhez képest kissé korlátozhatnak a mozgásban.

Hosszú vagy rövid kabát

A hosszú kabátok különösen népszerűek télen, mivel magas védelmet nyújtanak a hideg ellen. A rövidebb kabátok ezzel szemben kevésbé tudnak megvédeni a hideg ellen, viszont a szabásuk végett nagyobb mobilitást biztosítanak például túrázás vagy sportolás közben. Éppen emiatt érdemes átgondolni, hogy ezek közül a paraméterek közül melyik az, ami fontosabb számodra.

Anorákok

A különleges szabású kabát neve a német Anorak (széldzseki) névből ered. Miben különbözik az anorák a többi téli vagy tavaszi kabáttól? A legnagyobb különbség a cipzárban rejlik. Az anorákok csak félcipzárral rendelkeznek. A kabát alsó részén egy praktikus zseb található. A tartósabb anyagból készült, béléssel ellátott kabátok alkalmasak a hűvösebb időben való túrázáshoz, sétához vagy más outdoor tevékenységekhez. Valamivel rugalmasabb anyagból készülnek az oldalsó cipzárral ellátott anorákok. A kabát felvétele úgy működik, mint egy pulóvernél. Az oldalsó cipzárak szellőzőnyílásként is használhatók.  

Bomber stílusú dzsekik

A bomber dzseki talán a legnépszerűbb kabáttípusok közé sorolható. A régóta divatos modellt a pilóták kabátja alapján alakították ki. A „puffos” felsőrész közvetlenül a deréknál végződik. A népszerűsége pedig pontosan abban keresendő, hogy rendkívül praktikus, nagyon meleg és jól véd az időjárás viszontagságai ellen. A téli bomber dzseki képes a hidegebb időben is melegen tartani. A jellegzetes narancssárga belsőjével világszerte meghódította a praktikus kabátok szerelmeseit. Legyen tavasz vagy nyár, egy könnyű, bélés nélküli bomber dzsekivel nem lehet melléfogni. Az erős cipzárnak és a praktikus oldalzsebnek köszönhetően a férfi bomber dzsekik elengedhetetlen darabbá váltak a mindennapi divatban.

Zimná bombera

Kabátok anyag szerint

Az anyag határozza meg a kabát alapvető tulajdonságait és további felhasználását. Biztosan hallottad már az olyan kifejezéseket, mint a "softshell", "fleece" és a "speciális membrán". Ezek azok a paraméterek, amelyek miatt a kabátok ára gyakran megemelkedik. A különböző típusú anyagkombinációk sem kivételek ezalól. A megfelelő anyagok kombinálásával, a kabát képes hátékonyabb védelmet nyújtani a kedvezőzlen időjárás ellen, illetve lehetővé teszi a felesleges hő kivezetését. Mely anyagok tartoznak a legnépszerűbbek közé?

Membrános kabát

Bár úgy tűnhet, hogy egy vízálló kabátra különösen azoknak van szükségük, akik sok időt töltenek a szabadban, manapság mindenki, aki több évszakra választ kabátot, olyan darabot keres, ami egyben vízálló is. A legmagasabb fokú védelmet azok a kabátok nyújtják, amelyek speciális tex membránnal rendelkeznek. Az olyan részletek, mint például a ragasztott varratok, különösen a speciális modelleknél láthatók, amelyek több órás esőzéssel is megbírkóznak. Az ilyen típusú kabátok elterjedtek a katonák és rendőrök körében - főleg felső rétegként használják. 

Softshell kabát

A softshell kabát az egyik legkeresettebb darab, köszönhetően az anyag tulajdonságainak. A puha és rugalmas felület bőséges lehetőséget és teret biztosít viselőjének a szabad mozgásra, miközben egy belső fleece réteggel védelmet nyújt a hideg és a szél ellen. A kiegészítő impregnálásnak köszönhetően a softshell dzsekik az esővel és a nedves időjárással is jól megbírkóznak. Az anyag légáteresztő képessége is nagy előny, aminek a fokozott fizikai aktivitás során, rendkívül nagy hasznát lehet venni. A softshell felszívja a felesleges nedvességet (izzadtságot), amit az optimális testhőmérsékletet fenntartása mellett, kivezet a kabát belsejéből.

Fleece kabát

Bár a fleece inkább a pulóverek körében népszerű anyag, vannak olyan kabátok is, amelyeket a fleece hőszigetelő tulajdonságai miatt keresnek. Már első tapintásra is kiderül, hogy egy ilyen kabát kevésbé lesz ellenálló az esővel/vízzel szemben, éppen emiatt használják inkább középső rétegként. Tavasszal és ősszel (száraz időben) felső rétegként is alkalmas. Nagyon népszerűek azok a fleece dzsekik, amelyeknek megerősített könyök- vagy hátsó résszel rendelkeznek. 

Melyek azok a kritériumok, amiket nem árt figyelembe venni a kabát kiválasztásánál?

Mivel sokféle kabát létezik, rendkívül nehéz dolgunk van a kabát kiválasztásánál. Ha azonban figyelembe vesszük az összes fontos szempontot és paramétert, sokkal könnyebbé válik a vásárlás folyamata.

Szabás

A szabás nemcsak a kabát megjelenését határozza meg, hanem azt is, hogy viselője hogyan fogja magát benne érezni. Ha egy bomber dzseki vásárlása előtt állsz, de még nem próbáltad fel a kiszemelt modellt, javasoljuk, hogy mindenképp próbálj fel pár kabátot, ami különböző szabással, kialakítással és stílussal rendelkezik. A bomber stílusú dzsekik ugyanis egyedi szabással rendelkeznek, emiatt fontos, hogy a végleges vásárlás előtt mindenképpen felpróbálj egyet. A második fontos szempont a testalkat. Egyes szabások gyönyörűen kiemelhetik a testalkatunk előnyeit, más szabások viszont a kívántnál jobban kiemelhetik a testalkatünk hátrányait. Mielőtt egy adott szabás/fazon mellett döntenél, győződj meg róla, hogy a kabát biztosan jól áll rajtad, és hogy illik a testalkatodhoz.

Bunda Pentagon

Minta / szín

A kabát színe fontos szerepet játszik a választásnál. Nemcsak a saját ízlésednek kell megfelelnie, hanem annak a célnak is, amelyre a kabátot vásárolod. A túrakabátok kínálatában többnyire kevésbé rikító - természetes színeket láthatsz. A taktikai dzsekik/kabátok akár sajátos „terepszínű” mintával, vagy klasszikus zöld/szürke árnyalatokkal is rendelkezhetnek. Az inkább semleges színek és a finom minták bármivel könnyen kombinálhatók.

Anyag

Az anyag, amelyből a kabát készült, közvetlen hatással van a kabát funkcionalitására és tartósságára. A télikabátok esetében a toll még mindig vezető szerepet tölt be, mint kiváló hőszigetelő anyag. Ahhoz azonban, hogy ez a tulajdonsága fennmaradjon, a kabát megfelelő gondozást igényel. Népszerűek az olyan is kabátok, melyek tartós membránnal és üreges szálak kombinációjával rendelkeznek - ezek képesek helyettesíteni a klasszikus tollak tulajdonságait (pl. légáteresztő képességét). Az ilyen kabátokat gyakran keresik az aktív sportolók. Fontos figyelembe venni, hogy a kabát milyen mértékű vízoszloppal rendelkezik - szükséges lehet a rendszeres impregnálás.

Átmeneti vagy hidegebb időjárás esetében jól jöhet egy minőségi softshell kabát, amely egy belső fleece réteggel van kiegészítve. A softshell kabátok számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek (pl. jó légáteresztő képesség, védelem a szél/eső ellen, stb.), emiatt a felhasználásuk rendkívül széleskörű. A membránnal ellátott vékony kabátok nagyszerű választásnak bizonyulnak ősszel és tavasszal, de felső rétegként is használhatók, például hidegebb időben/télen. Végül pedig ott vannak a klasszikus pamutkabátok is, amelyek nem rendelkeznek ilyen funkciókkal/tulajdonságokkal, de száraz, enyhe/melegebb idő esetén tökéletes választásnak bizonyulnak.

Kabát mérete

A kabát méretezésénél ügyelni kell minden adatra, különösen, ha online vásárlásról van szó. Az egyes gyártók, valamint az egyes kabátmodellek számozásában jelentős eltérések lehetnek. Egy megbízható webáruház mindenképpen rendelkezik mérettáblázattal, melynek segítségével kiválaszthatod a számodra megfelelő méretet. Amennyiben két méret között kell döntened, általában a nagyobbat érdemes választani. Hidegebb időjárás esetén mindig számolni kell egy plusz réteggel. Ráadásul, ha olyan kabátot keresel, amelyben szabadon mozoghatsz (túrázás, szabadtéri sportok stb.), néhány plusz centiméter biztosan jól fog jönni.

A megfelelő kabát kiválasztása valóban nem könnyű. Téli kabátok, tavaszi kabátok, softshell kabátok, anorákok, férfi bomber dzsekik... Rengeteg típusú és stílusú kabát létezik - ezek pedig mind más-más tulajdonságokkal rendelkeznek. Bízunk benne, hogy cikkünknek köszönhetően egy kicsit nagyobb és tisztább betekintést kaptál a kabátok világába. Nincs olyan kabát, amely minden időjárásra és minden célra egyformán alkalmas lenne. Ha azonban még mindig nem tudod, hogy pontosan mit keresel, szívesen segítünk. Nézz körül az általunk kínált kabátok széles választékában ahol biztosan megtalálod a számodra megfelelő darabot.