Távcsövek - hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Távcsövek - hogyan válasszuk ki a megfelelőt?>

A távcsővel olyan távoli tárgyakat vagy jelenségeket tudunk közelebbről megfigyelni, amelyeket szabad szemmel aligha látnánk. Ezek a praktikus segédeszközök számos munkaterület fontos részét képezik. A piacon többféle csillagászati-, vadász-, sőt katonai távcsöveket is találhatunk. Azonban szabadidős tevékenységekhez, például túrázáshoz vagy vitorlázáshoz is szívesen használjuk őket. A kérdés tehát az: hogyan válasszuk ki a megfelelő távcsövet?

Az alábbi cikkben összefoglaltuk az összes szükséges információt, ami megkönnyítheti a választást. Ennek köszönhetően gyorsan eligazodhatsz a távcső kínálatban, illetve arra a kérdésre is választ kaphatsz, hogy milyen távcsövet válassz abban az esetben, ha azt ajándékba szánod valakinek.

Amit a cikkből megtudhatsz:

1. Alapfogalmak a távcső kiválasztásánál

2. Távcsövek típusai - felhasználás szerint

3. Bevált tippek a távcső kiválasztásához

 

Ismerd meg az alapfogalmakat. Mit jelentenek a távcső nevében szereplő számok és egyéb jelölések?

Ha már volt alkalmad körülnézni, valószínűleg nem kerülte el a figyelmed, hogy az egyes távcsövek neve néhány számot és jelet is tartalmaz. Ezeknek a kifejezéseknek legalább az alapvető áttekintése elengedhetetlen ahhoz, hogy az igényeidnek megfelelő távcsövet tudj kiválasztani. Íme a legfontosabbak:

Ne becsüld túl a távcső nagyítását/ZOOM-ját.


Ez a paraméter szinte minden távcső nevében megtalálható (pl. 7x50). A számok közül az első tag jelöli a nagyítás fokát.

Példa: Mil-Tec távcső 7x50

A 7-es szám ebben az esetben a távcsővel elérhető maximális nagyítást jelenti. Ahhoz azonban, hogy képet kapj arról, milyen messziről figyelheted meg a tárgyakat a távcső segítségével, egyszerű matematika alkalmazható. Ha a távcsövön keresztül egy 100 méterre lévő pontot nézel, akkor a távcsőnek köszönhetően 7-szer közelebb látod azt. Azaz, mintha csak 15 méterre lenne. Egy részletre azonban vigyázni kell. A közvetlen arányosság a nagyítás esetében csak egy bizonyos értékig érvényes. Tehát nem lehet automatikusan azt feltételezni, hogy minél nagyobb a zoom értéke, annál jobb lesz a kép. A 16x-nál nagyobb (zoom) értékeknél ajánlott állványt használni, mivel enélkül túlságosan homályos lenne a kép, és sokkal kevesebbet látnál a képből, mint a kisebb nagyítással rendelkező távcsövek esetében.

A beeső fény mértékét határozza meg a lencse átmérő, de..

A nagyítás mögött lévő szám mindig a tárgyoldali lencse hasznos átmérőjét jelenti milliméterben. Miért fontos ez? Minél nagyobb a lencse átmérője, annál több fény áll rendelkezésre - annál tisztább a kép. A nagyobb objektívátmérővel azonban a távcső súlya is megnő, ezért ezt a paramétert érdemes figyelembe venni, például hordozható vagy túratávcsövek esetében. Amennyiben nem vagy biztos abban, milyen távcsövet válassz, akkor az 50 milliméter körüli lencse átmérővel rendelkező távcsöveket ajánljuk, ezekkel ugyanis nem nagyon lehet mellé nyúlni.

A látómező határozza meg azt a teret, amelyet egy kilométeres távolságból lehet látni.

Mi a látómező? Egyszerűen az a "szélességű terület", amit 1000 méteres távolságban a távcsövünk képes megjeleníteni. A látómező esetében érvényes, hogy minél nagyobb a zoom/közelítés, annál kisebb területet képes a távcső megjeleníteni.

Példa: FOMEI DCF távcső 10x32

A 10x-es nagyítás és a 32 milliméteres objektív átmérője révén a távcsövön keresztül nézve 103 méter széles képet láthatsz 1000 méteres távolságból.

A tükröződésmentes rétegek javítják a kontraszt mértékét

Egy másik jelölés, amely összezavarhat a távcső kiválasztásánál, a tükröződésmentes bevonatok rövidítései. Ezek segítenek csökkenteni az objektívlencsén visszaverődő fény mértékét, illetve képesek tisztábbá és kontrasztosabbá tenni a képet. A tükröződésmentes bevonatok így növelik a fényáteresztést és csökkentik a képminőséget negatívan befolyásoló tükröződést. A tükröződésmentes bevonat nélküli távcsöveknél akár 50%-os fényveszteség is előfordulhat. Milyen rövidítésekkel találkozhatsz leggyakrabban a távcsövek részletes leírásában?

„C” jelöléssel ellátott távcsövek - az alap távcsövek közé tartoznak, legalább az egyik felületükön egy tükröződésmentes bevonat található.

„FC” jelöléssel ellátott távcsövek - minden lencse és prizma legalább egy tükröződésmentes bevonattal rendelkezik.

„MC” jelöléssel ellátott távcsövek - legalább az egyik lencse/felület többszörösen tükröződésmentes bevonattal rendelkezik, a többi legalább egy tükröződésmentes bevonattal van ellátva.

„FMC” jelöléssel ellátott távcsövek - minden felület többszörös tükröződésmentes bevonattal rendelkezik, ami közel 100%-os fényáteresztést eredményez.

A távcső márkaneve a minőségre utal. Helios, Mi-tec vagy Fomei?

A márkanév (gyártó neve) szintén egy olyan adat, amelyet a távcső kiválasztásánál megfigyelhetünk. Ha minőséget keresünk jó áron, akkor biztosan találkozunk a Helios gyártóval, amely igazán széles termékkínálattal rendelkezik (a praktikus, hordozható daraboktól kezdve a speciális célokra szánt professzionális darabokig). A Mil-Tec gyártó elérhető áron kínál minőségi távcsöveket. 

Nos, és végül a cseh Fomei távcsőgyártó, amely több mint három évtizede remek ár-érték arányú felszerelésekkel gazdagítja a piacot. A gyártó kiterjesztett garanciát kínál a saját gyártású távcsöveire.

Ďalekohľad so šnúrkou

Keresőtávcső, vadász távcső vagy katonai távcső. Milyen paramétereknek kéne megfelelniük?

Ha már sikerült megismerkedned az alapvető kifejezésekkel és rövidítésekkel, amelyeket a gyártók, eladók vagy webáruházak használnak a leírásaikban, akkor térjünk vissza a választás legfontosabb paraméterére. Ez pedig az a cél, amelyre a távcsövet használni szeretnéd. Összefoglaltunk néhány paramétert, amelyre érdemes odafigyelni a keresésnél:

Zsebtávcső vagy könnyen hordozható távcső?

Néha a távcső használatának nincs olyan konkrét célja, amely alapján egy adott csoportba sorolhatnánk. Van azonban egy fontos feltétel, amelynek egészen biztosan meg kell felelnie. Ez pedig a méret és a problémamentes hordozhatóság. Az ilyen távcsövek a monokulárok, azaz az egy szemre való távcsövek között is megtalálhatók. Kisebb méretüknek köszönhetően bármikor magaddal viheted, anélkül, hogy túl nehéz lenne vagy sok helyet foglalna. Az alapfeltétel tehát, legyen szó akár egyszerű vagy professzionális távcsőről, a könnyű súly és a kompakt méret. 

TIPPÜNK: Szeretnél többet megtudni a monokulárokról? Minden szükséges információt megtalálsz a blogunkon található cikkben.

Túra távcső

Ha lelkes túrázó vagy és egy praktikus segédeszközt keresel, amellyel távolabbi pontokra is elláthatsz, a túra távcsőnek mindenképpen hasznát veszed. Ebben az esetben fontos, hogy ne olyan modellt keress, ami minél nagyobb nagyítással rendelkezik. Egy állványt cipelni a táskában, hogy egyáltalán használni lehessen a távcsövet, nem célja egyetlen túrázónak sem. Ebben az esetben is ügyelj arra, hogy olyan kisebb súlyú távcsövet válassz, amely nem korlátoz a mozgásban a hosszú kirándulások vagy túrák során. Általánosságban elmondható, hogy a vadon élő állatok megfigyelésére olyan távcső ajánlott, ami körülbelül 100 méteres látómezőt tud biztosítani.

A MI TIPPÜNKHELIOS Nitrosport távcső 10x26

Vadász távcső

A vadász távcső nélkül olyan, mint a kutyavezető póráz nélkül. Akár ülőhelyről, akár klasszikus vadászatról van szó, nincs olyan vadász, akinek ne lógna a nyakában egy vadász távcső. Alapvető feltételek? Jó álcázás (álcázó színek vagy terepminta), praktikus gumírozott, ütésálló felület, megfelelő átmérőjű lencse, tükröződésmentes bevonattal a fényerő és a fényáteresztés optimalizálása érdekében, és végül a vízállóság. A vadász gyakran szembesül kiszámíthatatlan időjárási körülményekkel, például esővel vagy hóval, így a távcső könnyen megsérülhet, ha kevésbé tartós anyagból készült.

A vadász távcsöveket gyakran nevezik megfigyelő távcsöveknek is. Ebben az esetben valamivel nagyobb méretű modellekről van szó, amelyek ideálisak ülő helyzetből történő megfigyeléshez, és könnyen rögzíthetők egy állványra.

A MI TIPPÜNKFOMEI ZCF TERRA távcső 8x56

Malý ďalekohľad MIL-TEC

Katonai távcsövek és céltávcsövek

A katonai távcsövek sok tekintetben hasonlítanak a vadász távcsövekhez. Főként a víz/ütés elleni védelem és a feltűnésmentes kialakítás szempontjából. Előnyt jelentenek az olyan kiegészítő funkciók, mint például a távolságmérő, vagy a céltávcsövek esetében a célzó. A nitrogén töltésnek köszönhetően a távcső képes ellenállni a víznek, a magas páratartalomnak és a hőmérsékleti ingadozásoknak. A katonai távcsövek esetében érdemes megemlíteni az éjjellátó funkciót is, aminek segítségével akár gyenge fényviszonyok között is látható képet kaphatunk.

Csillagászati távcső

A csillagmegfigyeléshez a fent említett távcső a legalkalmasabb. Annak érdekében, hogy betöltsék céljukat, és közelebbről láthassuk az égbolt távoli objektumait, nagyrészt monokulárokról beszélhetünk. Paramétereik messze meghaladják a klasszikus távcsövekét mind szabadidős, mind professzionális használatra. Akár 100-szoros nagyításra is képesek. A háromlábú állvány használata elengedhetetlen az ilyen típusú távcsövek esetében. Enélkül a távoli csillagok megfigyelése nem lenne lehetséges.

7 bevált tipp a távcső kiválasztásához


Végezetül összegyűjtöttünk néhány olyan fontos, de főleg kipróbált és bevált tippet, amelyek megkönnyítik a távcsőválasztást, így garantáltan megtalálhatod a számodra megfelelő modellt.

1. A távcső kiválasztásánál mindig érdemes figyelembe venni, hogy mire fogod használni a távcsövet.

2. Mindig a bevált márkák és gyártók minőségi anyagokból készült termékeit válaszd.

3. Az olyan távcsövek esetében, amelyeket állvány nélkül szeretnél használni, határozottan nem érvényes az a szabály, miszerint minél nagyobb a nagyítás, annál jobb lesz a kép.

4. Amennyiben olyan távcsövet keresel, amelyet nehéz időjárási körülmények között vagy vízi sportokhoz (vitorlázás, horgászat) szeretnél használni, ügyelj arra, hogy a távcső vízálló legyen.

5. A nitrogén töltésnek köszönhetően a távcső képes ellenállni a víznek, a magas páratartalomnak és a hőmérsékleti ingadozásoknak.

6. Éjszakai megfigyeléshez/gyenge fényviszonyok között érdemes az éjjellátó funkcióval rendelkező távcsövet választani.

7. Távcsövet kizárólag szaküzletekben vagy ellenőrzött webáruházakban vásárolj.

Tippjeinknek és a távcsövek leírásában található egyes kifejezések és márkák részletesebb magyarázatának köszönhetően reméljük, hogy sikerült neked is megtalálnod a saját kedvenced. Ha azonban még mindig bizonytalan vagy és segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot.