Taktikai vagy trekking cipő? Mikor melyik cipőt válasszuk?

Taktikai vagy trekking cipő? Mikor melyik cipőt válasszuk?>

A trekking cipő / túracipő minden túra-felszerelés fontos részét képezi. Az ilyen jellegű cipők képesek megfelelő tartást és védelmet biztosítani a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal, és megerőltető tereppel szemben. De vajon ismered a taktikai cipők előnyeit, és azokat a szituációkat, mikor kimondottan az előnyödre válhat egy ilyen cipő? 

Tudj meg többet a taktikai cipők / túracipők előnyeiről és különbségeiről, hogy a számodra megfelelő lábbeli kiválasztása könnyebb legyen.

Trekking cipők – milyen típusok léteznek? Mikor érdemes ilyen cipőt választani?

A trekking cipőt gyakran a túracipő szinonimájaként is használják. Azonban, hogy igazán pontosak legyünk, a trekking valamivel nagyobb kihívást jelentő tevékenység mint a klasszikus túrázás. Ugyanakkor a cipőválasztásra alapvetően ugyanazok a szabályok és követelmények vonatkoznak.

Abban az esetben, ha sétára vagy kihívást jelentő terepre indulsz, mindenképpen javasolt egy olyan lábbeli/túracipő választása, amely erős és vízáló anyagból készült.

Milyen típusok közül lehet válogatni?

Trekking cipők típusai 

A trekking cipőket több szempont szerint lehet kategorizálni. Az alapvető kategóriák esetében, figyelembe kell venni a megcélzott terepet és a túrázás körülményeit. Az utóbbi az, ami befolyásolja a cipő kinézetét, súlyát és a gyártásnál fehasznált anyagokat.

Alacsony szárú trekking cipő/túracipő

Ideális könnyű túrázáshoz, trekking túrához és olyan körülmények közé, amelyek nem igényelnek erős és stabil lábbelit. Amennyiben olyan terepre készülsz, ahol nem érhetnek kellemetlen meglepetések (pl. váratlan zápor, rossz időjárás, stb.) az alacsony szárú trekking cipők remek választásnak bizonyulnak.

Mivel nem rendelkeznek membránnal, ezért a cipők súlya könnyű, az anyaga pedig jó légáteresztő képességgel bír, emiatt a lábak még az igazán hosszú túra során sem fognak túlzottan izzadni a cipőben. Az alacsony szárú trekking cipők csúszásgátló talppal lettek kiegészítve, így a csúszós utak sem okozhatnak nagy meglepetést. Ha azonban sziklás terepre készülsz és az időjárás is változékony / előreláthatatlan, akkor javasoljuk, hogy az alábbi opciók közül válassz.

Trekking cipő/turisztikai bokacipő

A bokacipők már valamivel tartósabb tulajdonságokkal lettek ellátva a klasszikus (alacsony szárú) túracipőkkel szemben. A legjelentősebb különbség a cipők magasságában rejlik. Mivel ezeket a trekking cipőket elsősorban nagyobb kihívást jelentő terepeken, például magas hegyi ösvényeken vagy enyhén sziklás terepeken használják, elengedhetetlen, hogy a lábnak megfelelő alátámasztást és stabilitást biztosítsanak.

Ezenkívül a turisztikai bokacipők remek védelmet nyújtanak a hidegebb vagy nedves időjárással szemben. Ha ilyen trekking cipőben indulsz túrázni, számíthatsz rá, hogy még az esetleges csapadék sem okoz majd kellemetlen meglepetést. Természetes anyagokkal (pl. velúr, nubuk, stb.) kombinált tartós, félig áteresztő membránok borítják a cipők felületét. Alternatívaként a trekking cipők tartós (nylon) felsőrészből készülnek, amelyet csiszolt bőrrel egészítenek ki. Ez könnyedséget, fokozott kényelmet és rugalmasságot kölcsönöz a cipőknek.

A bokacipők speciálisan kialakított talppal rendelkeznek, amelynek köszönhetően a cipők képesek elnyelni az ütéseket, jobban alkalmazkodni a különféle felületekhez, és remek védelmet nyújtani a csúszós terepeken. Egyes trekking cipők lábujjvédelemmel lettek kiegészítve. 

Magasszárú trekking cipő/turisztikai cipő

A magasszárú túracipők képesek a legmagasabb fokú védelmet nyújtani a lábak részére. Leggyakrabban akkor érdemes ilyen cipő után nyúlni, ha többnapos túrára vagy kirándulásra indulsz, ahol még a nehéz felszerelést / hátizsákot is a hátadon kell cipelned - emiatt megnövekszik a cipőre nehezedett súly is. Éppen emiatt szükséges olyan cipőt választani, ami keményebb talppal rendelkezik, és képes ideális stabilitást biztosítani.

A magasszárú túracipők különösen azok számára lehet jó választás, akik gyakran kihívást jelentő, sziklás terepeket járnak be. A vízálló membránnak (Gore-tex, Hydroguard stb.) és a speciálisan kifejlesztett talpnak (Vibram) vagy a nagy tömörítésű anyagból (EVA) készült középtalpnak köszönhetően, ezek a cipők még a váratlan helyzetekben, és megterhelő terepeken is képesek megfelelő támogatást nyújtani a lábaknak.

Taktikai cipő – rendvédelmi szervek, katonák és civilek számára

Mennyit hallottál már a taktikai lábbelikről? Amennyiben még nem túl sokat, olvass tovább! Ezek a típusú lábbelik elsősorban a rendvédelmi szervek, katonák és rendőrök igényeire lettek kialakítva (alkalmasak nehéz terepekre, rossz időjárási viszonyok esetén, stb.). Ahhoz, hogy munkájukat a lehető leggördülékenyebben és legkényelmesebben tudják végezni, elengedhetetlen, hogy a lábuknak megfelelő támogatást és stabilitást biztosítsanak.

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy a túracipő nagyszerű választás lenne ezeknek az igényeknek a kielégítésére. Az igazság az, hogy a trekking és a taktikai cipők sok szempontból hasonlítanak egymásra. A legfőbb különbség azonban abban rejlik, hogy a taktikai cipők sokkal könnyebb, kényelmesebb és tartósabb anyagból készültek. További különbség a cipőfűző kialakításában rejlik. A taktikai cipők esetében a cipőfűző lyukak mindenféle kiálló részéktől mentes, így alkalmas a katonák részére is (pl. ejtőernyős ugrás esetén). 

A taktikai cipők tulajdonságainak köszönhetően, ezek a típusú lábbelik népszerűvé váltak a túrázók körében is. Milyen típusú taktikai cipőket ismerünk?

Taktikai cipők típusai

Manapság már nem csak a hadsereg részére, hanem a "civilek" részére is elérhetőve váltak a taktikai cipők. A túracipőkhöz hasonlóan, a taktikai cipőket is a szár magassága és felhasználás szerint lehet kategorizálni.

Alacsony szárú taktikai cipő – LOW

A klasszikus outdoor vagy alacsony szárú túracipőkkel szemben, az alacsony szárú taktikai cipők félig áteresztő membránnal rendelkeznek, aminek köszönhetően a cipők szárazabb, de nedves időjárás esetén is alkalmas viseletnek bizonyulnak. Alkalmasak outdoor/indoor viseletre, nagyon könnyű, kényelmes és rugalmas anyagból készülnek, emiatt rendkívül népszerűek a rendőrök körében.

Azonban még a taktikai lábbelik esetében is igaz, hogy minél alacsonyabb a cipő szára, annál kevésbé képes ellenállni a durva terepnek és az időjárásnak. Az alacsonyabb szárral kevesebb védelem jár a bokának, ami megnövelheti a kellemetlen sérülések esélyét.

Középmagasságú taktikai cipő – MIDDLE

Már a nevéből is kiderül, hogy a középmagasságú taktikai cipők esetében, a boka már kellően védett a megemelt bokarésznek köszönhetően, illetve képes jobb védelmet nyújtani a víz, sár, hó vagy homok ellen. Emiatt a közepes (MID) jelzésű taktikai csizma minden katonai felszerelés fontos részét képezi.

 Csak kevesen tudják, hogy Szlovákiában (Simony) jelenleg a világ egyik legnépszerűbb taktikai csizmáit gyártják. A német Lowa márka „Task Force” kiadása egyedülálló módon - a talp befecskendezésével - gyárt középmagasságú taktikai cipőket. A cipő gyártása során, az úgynevezett "Monowrap" technológiát alkalmazzák, amelynek köszönhetően a talp közvetlenül a poliuretán vázba ágyazódik. Ennek eredményeként létrejön egy súlyban könnyebb talp, ami meghosszabbítja a cipő élettartamát, és egy olyan keret, amely védelmet nyújt a cipő felső részének. Mindemiatt sok túrázó választja a hasonló tulajdonságokkal rendelkező taktikai cipőket. 

Magasszárú taktikai cipő – HIGH

A magasszárú taktikai cipők (rövidítve HI -high) képesek tökéletes védelmet nyújtani akár a legnehezebb körülmények között is. Amellett, hogy egy valóban megbízható cipőről van szó, képes védelmet nyújtani a hóval, esővel, hideggel és a nedves időjárassal szemben.

A cipők ennek ellenére mégis elég könnyűk és rugalmasak ahhoz, hogy az egész napos viselés és a gyors mozgás során is kellő kényelmet tudjanak nyújtani a lábaknak. A zárt befűző szerkezet segít kiküszöbölni a nem kívánt akadályokat a különféle beavatkozások során (pl. ereszkedés, túraútvonalakon való séta vagy ejtőernyőzés közben).

Csak minimális különbség létezik a trekking cipők és a taktikai cipők között. Fontos a jó választás.

Általánosságban elmondható, hogy a taktikai cipők tulajdonságaikban felülmúlják a klasszikus túracipőket. Gyártás során valóban nagy figyelmet fordítanak a funkcionalitásra, szükséges kényelemre, könnyű súlyra, és azokra a részletekre, amelyek a taktikai cipőket oly népszerűvé tették a katonák és a rendőrök körében.

Ha azonban te is a lelkes túrázók körébe tartozol és megbízható túracipőt keresel (akár egy rövid erdei sétához vagy egy többnapos, kihívást jelentő túrához), akkor érdemes szétnézni a taktikai lábbelik széles választékában. Amennyiben egy megbízható kereskedőre esik a választásod, illetve a szakértői véleményeknek köszönhetően, biztos lehetsz abban, hogy egy jó lépést tettél a számodra legmegfelelőbb cipő kiválasztása felé.

TIPP: 

Tanácsra/segítségre van szükséged a megfelelő túracipő kiválasztásával kapcsolatban? Olvasd el a következő cikket: Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb túracipőt?