Rossz időben való túrázás. Miről ne feledkezzünk meg?

Rossz időben való túrázás. Miről ne feledkezzünk meg?>

A túrázás a mozgás egyik legnépszerűbb formája. Íme néhány tipp, amivel kényelmesebbé tehetjük a túrázást (akár rossz időben is).

Mit pakoljunk a hátizsákunkba?

Egyetlen túrázás sem teljes az alapvető dolgokat tartalmazó hátizsák nélkül. Ha rossz időben túrázol, érdemes egy vízálló esőkabátot is magaddal vinni. Az esőkabát segít megvédeni a hátizsák tartalmát attól, hogy elázzon, a hátizsákot pedig attól, hogy sáros/koszos legyen. Mi nem hiányozhat még a hátizsákodból? Mindenképp jól jöhet egy vágóeszköz, zsebkendő, száraz váltóruha, egy kis elsősegélycsomag, egy jó minőségű termoszban lévő forró ital és az energiát biztosító étel. Rossz időben való túrázáshoz mindenképp szükséged lesz valamire, ami megvéd az esőtől. Egy könnyű poncsó vagy takarófólia megteszi a hatását. Melyiket válasszuk?

A MI TIPPÜNK: Blogunkban olvashatsz arról, hogy milyen hátizsákot válasszunk az adott túrára, és mi mindent érdemes magunkkal vinni, ha túrázni megyünk?

Poncsó választása

Ha semmit sem akarsz a véletlenre bízni, és még a rossz idő sem riaszt vissza a túrázástól, akkor érdemes beszerezned egy jobb minőségű, magas vízállóságú poncsót. Az ilyen poncsók tartós anyagból készülnek, ami alkalmassá teszi őket a rossz időjárásban történő hosszabb túrákra. Súlya nagyon könnyű és kevés helyet foglal a táskában.

A kevésbé aktív túrázók számára egy kevésbé tartós, vízálló poncsó is elegendő lehet. Ez egy olcsóbb változata a vízálló poncsóknak, de ha a túrázást eső fenyegeti, akkor mindenképpen betölti a célját, és a kabátod szárazon marad. 

Kvalitné pončo - olivové

A takarófólia védelmet nyújt fentről és alulról is 

A többfunkciós takarófólia rossz időjárás esetén is praktikus segítője lehet a túrázásnak. Mivel a fólia rögzítőszemeket is tartalmaz, menedékként is használható. A takarófólia kellő védelmet nyújt amíg kényelmesen megpihensz, feltöltöd az energiád vagy ha épp egy rövid vihart szeretnél kivárni. Amennyiben épp nem esik az eső, akkor akár talajtakaróként is használhatod.

Viacúčelová celta Helikon-Tex Supertarp

Rossz időben való túrázás

Akár lelkes túrázó, akár csak hobbi túrázó vagy, mindig fel kell készülni az esőre vagy az erős szélre. Mint már említettük, egy hátizsákba csomagolt poncsó nem foglal sok helyet, és nagyon hasznos lehet, ha túrázás közben hirtelen elered az eső. A túrázás alapja azonban a megfelelő ruházat. Azt mondják, hogy nincs olyan időjárás, amely alkalmatlan a túrázásra. Csak rosszul öltözött túrázó van. Ahhoz, hogy a túrázás pozitív élmény legyen, ne pedig egy nehéz megpróbáltatás, a felsőréteg kiválasztásakor mindenképpen vízálló nadrágot és vízálló kabátot érdemes választani. Az is lényeges, hogy mi van alatta. A megfelelő túraruházat alfája és omegája a rétegezés. Alapvetően három alapvető ruházati réteg létezik.

Alsó réteg - funkcionális vagy termikus aláöltözet? 

A kiváló minőségű termikus aláöltözet bizonyul a legjobb vélasztásnak túrázás esetén. Az aláöltözet funkcionális és elasztikus anyagokból készül, amelyek képesek elvezetni a felesleges nedvességet, aminek köszönhetőne szárazon és melegen tartják a testet. Ha esős és szeles időben mész túrázni, de nem extrém hidegben, akkor egy jó minőségű funkcionális aláöltözet vagy csak egy funkcionális aláöltöző felső is elegendő lehet. Ha azonban fagyos téli időben mész túrázni, akkor már megbízható és meleg termikus aláöltözetre lesz szükséged. A funkcionális aláöltözettel szemben ez melegebb, és gyakran mikrofleece kombinációjával készül.  

Termo tričko čierne Helikon-Tex

Középső réteg – hőszigetelés 

A túrázásra alkalmas ruházat középső rétegét egy úgynevezett hőszigetelő réteg alkotja. Ez általában egy olyan pulóver, amelynek könnyű súllyal, meleg anyaggal és jó légáteresztőképességgel kell rendelkeznie. Legfőbb szerepe, hogy jó hőszigetelést nyújtson, miközben képes legyen a felesleges nedvesség elvezetésére. A fagyos időben való túrázás vastag és nagyon meleg pulóvereket igényel. Változékony időjárás esetén viselj cipzáras pulóvert, amely extra szellőzőnyílásokkal is rendelkezik. 

Felső réteg – a külső hatásoktól való védelem

A felső réteg legfontosabb funkciója a test szárazon és melegen tartása. Ha azonban nem lennének az alatta lévő rétegek, gyakorlatilag haszontalan lenne számunkra. Ezek a ruházati rétegek általában olyan anyagokból készülnek, melyek képesek megfelelő védelmet nyújtani a széllel, vízzel és hideggel szemben. Népszerűek például a softshell kabátok vagy nadrágok. A vízálló dzsekiket és vízálló nadrágokat gyakran különböző membránokkal látják el, hogy biztosítani tudják a magas fokú vízállóságot. A különböző időjárási körülmények, különböző ruházatot igényel. Ezért a ruházátunk felső rétegét is az időjárás alapján kell kiválasztani. 

Vízálló nadrágok

Az egyik legfontosabb darab a tartós anyagból készült vízálló nadrág. A túrázáshoz viselt nadrágok alapja a kényelem, a tartósság és a légáteresztő képesség. A szabásnak elég lazának kell lennie, hogy kényelmes legyen, de nem túl lazának, hogy a hideg és szeles időben, ne jusson be a testhez a hideg levegő. A leginkább igénybevett területeket (pl. térd és fenék) a minőségi outdoor nadrágokat dupla anyaggal és többszörös varratokkal erősítik meg. A többféle praktikus zsebnek szintén nagy hasznát vehetjük a túrázás során.

Mi tehát a garancia arra, hogy rossz időjárás esetén is gond nélkül élvezhetjük a túrázást? Ebben nagy szerepet játszik a szélálló membránnal ellátott nadrág, amely védelmet nyújt a kellemetlen szél ellen. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a nadrág vízállóságáról sem. Az outdoor nadrágok anyagát gyakran impregnálják a jó vízlepergető képesség érdekében. Remek választásnak bizonyulnak például a teflon impregnáló réteggel ellátott vízálló outdoor nadrágok, amelyek a bennük lévő nejlonnak köszönhetően rendkívül gyorsan száradnak. 

Kvalitné rýchloschnúce nohavice Hybrid Outback Taiga

Vízálló kabátok

A kabát kiválasztásánál fontos szerepet tölt be a kabát vízálló képessége, a vízoszlop. Célszerű olyan kabátot választani, ami képes lesz optimális védelmet nyújtani a túra során. További tippekért olvass tovább!

Membrános kabátok

Esős időjárás esetén nagyszerű választásnak bizonyulnak a membránnal rendelkező kabátok. Ezek olyan kabátok, amelyek a kiváló légateresztő képességük mellett, képesek a felesleges nedvességet a felszínre engedni. Remek védelmet nyújtanak az eső, a szél és a hó ellen. Ilyen kabátokban igazán kellemes a túrázás. A kabátok többnyire könnyűek és magas vízoszloppal rendelkeznek. A membránnak és a légáteresztő képességnek köszönhetően, egy meleg hőszigetelő réteggel kombinálva, télen is alkalmas választásnak bizonyulnak.

Bunda Pentagon s membránou odolná proti dažďu i vetru

Softshell kabátok  

Egy jó minőségű softshell dzseki is megfelelő választás lehet az átmeneti/őszi időjáráshoz, amelyet főként szél és enyhe esők jellemeznek. Az ilyen anyagból készült kabátok nagyon népszerűek a túrázók körében. Gyakran rendelkeznek fleece béléssel, ami szintén képes némi hőkomfortot biztosítani. A softshell egy olyan szélálló anyag, amely még az enyhe esőnek is ellenáll. Éppen emiatt, a megfelelő impregnálással, akár egy enyhe esőzéssel is képes lesz megbírkózni. 

Bélelt kabátok

Ha igazán hideg és fagyos időben indulsz túrázni, akkor egy meleg és vízálló kabátra lesz szükséged. Erre a célra főként a bélelt kabátok alkalmasak, amelyek vastagabb béléssel, illetve szél- és vízálló anyagokkal rendelkeznek. Ahhoz, hogy túrázás közben a lehető legkényelmesebben érezzük magunkat, fontos, hogy a kabát légáteresztő képességét is szem előtt tartsuk. A kabátnak legalább a következő értékekkel kéne rendelkeznie: 3000g/m2/24h.

Vode a vetru odolná bunda Pentagon ARTAXES s podšívkou

Miről ne feledkezzünk meg a téli turisztika esetén?

A téli túrázás nagy kihívást jelenthez az optimális hőkomfort elérése szempontjából. Ne felejtsük el, hogy a fejünk a testünk egyfajta hőszabályozója, ezért hideg időben ne induljunk útnak jó minőségű meleg sapka nélkül. Ha nincs olyan hideg, legalább egy olyan fejpánt viselése ajánlott, amely megfelelő védelmet nyújt a fülünknek. A sapka mellett mindenképpen viseljünk meleg kesztyűt és sálat. A nyakmelegítők/csősálak nagyon népszerűek ilyen időjárásban, mivel kialakításuknak köszönhetően, képesek védelmet nyújtani a nyaknak, arcnak, orrnak vagy akár a fülnek is. Bár a téli túrázáshoz a hideg időjárás társul, ne felejtsük el, hogy télen is süt a nap, így a bőrünk könnyen leéghet, ha nem vigyázunk. Érdemes UV faktoros naptejet, és minőségi napszemüveget használni.  

Turisztika során fontos a megfelelő cipő kiválasztása 

Túrázáshoz mindenképpen egy olyan cipőt érdemes választani, amit kimondottan erre a célra terveztek. A túracipők olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek kényelmessé és biztonságossá teszik a túrázás élményét. Rossz időben történő túrázáshoz célszerű vízálló túracipőt választani. Ideális a membránnal ellátott cipő. Szintén javasolt a magasabb szabású/szárú cipők választása. Fontos, hogy megfelelő funkcionális zoknival rendelkezzünk (érdemes tartalék zoknit is magunkkal vinni). Télen a vastagabb termikus zoknikat ajánljuk. Ahhoz, hogy te is egy kellemes túraélményben tudj részesülni, inspirálódj a megfelelő túracipők kiválasztásáról szóló cikkünk tanácsaiból. 

Turisztika és a megfelelő impregnálás 

Amennyiben túrázásról van szó, elengedhetetlen az anyagok megfelelő impregnálása. Az impregnálószerek védelmet nyújtanak a szennyeződésekkel szemben, illetve segítenek megőrízni az anyagok vízlepergető képességét, különösen, ha hosszabb ideig vannak használatban. A nagy légáteresztő képességű és textil membránnal rendelkező túrafelszerelésekhez nem tanácsos szilikon alapú impregnálószereket használni. Az ilyen ruházathoz és lábbelikhez érdemes olyan hatékony impregnálószert választani, amely textil membránokon és vízálló rétegeken is használható, illetve ami megőrzi az anyagok légáteresztő képességét. 

Impregnácia obuvi Lowa

Bízunk benne, hogy hasznos volt számodra amit olvastál! Érdemes szétnézni a kínálatunkban is, ahol a túracipők és ruházat széles választéka található.

A MI TIPPÜNK: Ha érdekelt ez a cikk, olvasd el ezt is:  Mit vigyünk magunkkkal, ha túrázni indulunk?