Pentagon EPOS: Többfunkciós taktikai hátizsák, amely a hétköznapokban is boldoggá tesz

Pentagon EPOS: Többfunkciós taktikai hátizsák, amely a hétköznapokban is boldoggá tesz >

Egy praktikus, strapabíró és jól elkészített hátizsák megtalálása néha nehéz feladat, amely időigényes, de végül kényelem és praktikus megoldások várják Önt, amelyeket minden utazás során értékelni fog – legyen szó üzleti vagy szabadidős célú.

Miért fontos a megfelelő típusú hátizsák kiválasztása?

Ha gyakran mozogsz hátizsákkal a hátadon, akkor a választását semmiképpen sem szabad alábecsülni. A hátizsáknak úgy kell illeszkednie Önhöz, hogy semmilyen módon ne korlátozza, és kényelmesnek kell lennie akár egész napos vagy többnapos utazások során is. Ebből a szempontból a legkényelmesebb, ha többféle modell áll rendelkezésre különböző célokra – napi használatra / munkára ( ún. EDC ), túrázásra és klasszikus utazásra. Ha azonban mindent egybe akarunk kötni, akkor egy bizonyos kompromisszumot kell kötnünk , ill olyan hátizsákot keress, ami legalább 80%-ban minden feladatot elbír.

Az ilyen széles spektrumú használatra az egyik adeptje mindenképpen a Pentagon EPOS hátizsák , amit közel 2 hónapja használok napi szinten, minden tevékenység és tevékenység keretein belül. Ez idő alatt nem használtam más hátizsákot, és elvileg nem is volt kedvem másra cserélni, hiszen az sok szempontból megfelel nekem. Ez a tény megerősített bennem, hogy egy többfunkciós hátizsákról van szó , amely nem ijed meg a kihívásoktól, és az átlagon felüli terhelést is elbírja (tartalmi súly).

Hátizsák Pentagon epos felülvizsgálata

A hivatalos cél egy taktikai hátizsák, de a gyakorlatban egy praktikus multifunkcionális hátizsák

A Pentagon EPOS elsősorban taktikai hátizsáknak készült, 40 literes össztérfogattal , tartós 500D poliészterből. Nálam RAL7013 színben van, de van más színváltozat is. Ami a méreteket illeti, a gyártó szerint számszerűen 57 x 30 x 23 cm, ami néhány részlettől eltekintve megegyezik a valósággal. Ha jobban megtöltöd a hátizsákot, vastagsága eléri a 30-33 cm-t. A „mennyezetig” való feltöltést követően mindkét oldalon számolni kell néhány plusz centiméterrel . Előnye, hogy ezekkel a paraméterekkel a hátizsák alkalmas egy repülőre is kézipoggyásznak - az IATA nemzetközi légiközlekedési szervezet által megadott standard méret 55 x 35 x 20 kézipoggyásznak, ha normál módon tölti be és tárolja precíz dolgokat, könnyedén szállíthatod repülni/utazni anélkül, hogy külön kell fizetni a feladott poggyászért.

Hátizsák Pentagon Epos felülvizsgálata

Extra praktikusnak tartom ezt a modellt, elsősorban az egyszerű, de ugyanakkor funkcionális, sallangmentes kialakítása miatt. Az alap egy jól párnázott, kellően erős és kényelmes hátrendszer, légáramlást biztosító csatornákkal, ami garantálja az alacsonyabb izzadás mértékét ( bevallom, még nem próbáltam olyan hátizsákot, ami alatt ne lett volna vizes hátam túrázás közben ), de izzadva természetesen így is lesz. A teljesítmény nem hagy alább 😊.

A vállpántok atipikus "H" formájúak - a felső részen össze vannak kötve, ami egy fogantyút képez a hordozáshoz. Kellően szélesek, optimálisan párnázottak és jó beállítási lehetőséget kínálnak az alsó részén, ami magasabb/súlyosabb emberek számára előny. A tartós DuraFlex UTX csatok felelősek a gyors tartományállításért. Természetesen van még beépített mellkasi heveder, rugalmas résszel, ami nem korlátozza a mozgást és lehetőség van a mellheveder magasságának beállítására is, ami előnyt jelent ( a csatlakozás műanyag háromszöggel megoldott ).

Ruskak Pentagon Epos ismertető

A felső részben a vállpántok műanyag "D" gyűrűkkel és mindkét oldalon három MOLLE szalaggal vannak kiegészítve ( 2 db fix, 1 db elasztikus ), melyek segítségével különböző kiegészítőket vagy egy hidrozsákból származó tömlőt rögzíthetünk. Ezen a részen van egy GPS-es navigációval ellátott műholdas telefonom és napszemüvegem.

A gyakorlatban a vállpántok problémamentesek és kényelmesek akár több órán keresztül ill egész napos menetelés , de személy szerint nagyon hiányolom a felső rész egyensúlyi állításait, amivel a hátoldali beállítás tökéletesre állítható és a hátizsák még nagyobb fokú stabilitását is biztosítja a háton - főleg a különböző időszakokban tevékenységek, amikor nem szeretné, hogy a hátizsák szükségtelenül nehezedjen és megzavarja egyensúlyát a szabad terepen . Itt utalok a bevezetőre, ahol említettem, hogy a multifunkcionális termékeknél számítani kell némi kompromisszumra.

A hordozórendszer részeként magától értetődő a klasszikus övkialakítású (38 mm) derékszíj fix háromágúval. Előnye határozottan ismert, kissé világosítja a test felső részét, de lehetne szélesebb és párnázott. Nekem személy szerint az is bajom, hogy az én magasságomhoz ( 2 méter) a hátizsák lehetne kicsit hosszabb, hogy a pánt a megfelelő helyen legyen. Ez azonban szubjektív hátrány és sok hátizsák "hiánya".

Hátizsák Pentagon Epos felülvizsgálata

Milyen rekeszeket kínál a Pentagon Epos hátizsák?

A hátizsák teste, azaz a fő része három kisebbre van osztva, és mindegyikben tartós, kétirányú YKK cipzárak találhatók, nejlon hosszabbítóval.

Kezdem a fő és legnagyobb kamrával, amely időnként feneketlennek tűnt - hatalmas mennyiségű felszerelést tartalmaz. Ez a kamra osztás nélküli és a hátizsák még így is egész jól tartja a formáját, így leesés nélkül is megállja a helyét, köszönhetően a két vízelvezető lyukkal ellátott lapos aljának. A kamra elülső része ( hátultól távolabb ) üres, vagyis két kisebb tépőzár kivételével a különböző foltok rögzítésére.

Ennél érdekesebb a hátlap, vagyis a hátrész és az oldalak "full tépőzáras" kivitelben, ami lehetővé teszi a különböző tépőzáras betétek, tokok és kiegészítők tépőzárral történő integrálását a felhasználó igényei szerint ( a korábbi verzió - 2022-ig - ebből a hátizsákban volt egy osztott rekesz laptop vagy hidrotáska számáraPraktikus tépőzáras rendszerezőkmaga a gyártó is kínálja ehhez a modellhez, nevezetesen a Pentagon Trinity tépőzáras szervezőt .

Hátizsák Pentagon Epos felülvizsgálata

A gyakorlatban ez a megoldás a modularitása miatt érdekes - a belső tér bármilyen módon alakítható kiegészítő adapterekkel, de ha megszokta, hogy hidrotáskát hordjon , az nem teljesen ideális. Bár a felső részben van két tartó a vizeszsáknak, és van egy tömlő kivezetése is, a vizeszsáknak itt nincs saját helye, ami nem ideális, különös tekintettel a más berendezések esetleges sérüléseire. De ez nem zavart, mert palackokat viszek , nem vizeszacskót.

Fontos tény, hogy a fő rekesz körülbelül 80%-ig nyitható a szinte a táska aljáig érő kétirányú cipzárnak köszönhetően, amely tökéletes áttekintést nyújt a megrakott felszerelésről . A biztonságra is gondoltak, így a cipzár felső harmadában mindkét oldalon tépőzáras megállási pontokat találunk, hogy véletlenül se táruljon fel a teljes táskatér, amikor a legkisebb szükség van rá.

Hátizsák Pentagon Epos felülvizsgálata

A második, elülső rekesz kisebb, de felosztást, azaz több különálló mappát kínál, amelyek kisebb felszerelések rendezésére alkalmasak. Kétirányú YKK cipzárral nyílik - 80%-os nyitási lehetőség. Én személy szerint hordok itt különféle kiegészítőket, mint pl egy kis szerszámkészlet, multifunkcionális fogó, paracord, fafűrész, tüzelő dolgok stb. Egyetlen hálós cipzáras rész is elégedett lesz olyan dolgokkal, amelyeket gyakrabban ellenőriz. Három rugalmas szalag is található a toll, egy kisebb LED lámpa, egy vegyi lámpa stb. felszerelés.

Az utolsó, felső kamra olyan dolgokra való, amelyekhez a lehető leggyorsabban hozzá akarok jutni, vagy amelyek érzékenyebbek a mechanikai sérülésekre. A többi kamrához hasonlóan kétirányú YKK cipzárral zárható. A belseje puha tépőzáras anyagból készült, amely nem károsítja a felszerelést ( napszemüveg , navigáció stb.). Ebben a részben egy iránytűt , egy fejlámpát , egy kompakt power bankot, egy kis harapnivalót, egy érszorítót és néhány egyéb szükséges dolgot viszek magammal.

A hátizsák külseje mit sem köszönhet a praktikus oldalnak. Nagyra értékelem a három oldali masszív MOLLE kötést, aminek köszönhetően különféle külső tokok, kiegészítők rögzíthetők a hátizsákra. Az egyik oldalam szabad, a másik oldalon pedig egy kompakt IFAK, amihez mindig gyorsan hozzá akarok jutni. Az elülső kötésbe hegymászó karabinereket és egy tartalék LED lámpát szereltem fel, ami egyben figyelmeztetésül is szolgál egy forgalmas úton való sötétben való átkelés esetén. A bővíthetőség egyénfüggő, de többféleképpen testreszabható.

Hátizsák Pentagon Epos felülvizsgálata

Hátizsák Pentagon Epos felülvizsgálata

Személy szerint nagyon nagyra értékelem a hátizsák alsó részén található 4 rögzítési pontot, ami tökéletesen alkalmas hálózsák, szőnyeg vagy sátor rögzítésére külső hevederekkel ( ugyanezt a felső részben is elfogadnám rugalmas zsinórral, pl. tedd el egy izzadt pólót ). Hogy ne felejtsem el, az EPOS oldalán kompressziós hevederek is találhatók, amelyekkel szűkíthető a vizuális térfogata, vagy különféle kiegészítők rögzíthetők.

Minden helyzetben olyan felszerelésre kell hagyatkoznom, mint a hátizsák, és nem azt nézem, hol van mindenhol. Az EPOS nem játszik semmire, és úgy tart, mint egy szikla, eddig...

Hátizsák Pentagon Epos felülvizsgálata

Hátizsák Pentagon Epos felülvizsgálata

A Pentagon EPOS is érdekelt, mert az alsó külső zsebek a felszerelésnek, különösen a víznek köszönhetően felbecsülhetetlen értékű alkatrésznek számítanak. Az oldalzsebek tökéletes kialakításúak a tetejükön található kompressziós pántoknak köszönhetően, ami garantálja, hogy az apró dolgok is viszonylag biztonságosak lesznek, a nagyobbak pedig ne mozduljanak el feleslegesen tevékenység közben. Oldalzsebemben 1 literes vizes palackokat hordok, amik gond nélkül elférnek (klasszikus hengeres és lapos Nalgene palackok is). Az előző táskából, aminek ferde oldalsó zsebei vannak hátrafelé, megszoktam, hogy könnyen kivehetem az üveget anélkül, hogy le kellett volna venni a hátizsákot, ami ebben az esetben nehezebb, de ha hosszú a karja és jó mozgásterjedelem, tanulható 😊

TIPPÜNK: Ahhoz, hogy elegendő információval rendelkezzen a hátizsák kiválasztásához, vásárlás előtt olvassa el a Hogyan válasszunk túrahátizsákot cikkünket is. Alternatív megoldásként olvassa el a cikket, ahol megvitatjuk, hogyan válasszon hátizsákot a mindennapi viselethez .

Tapasztalataimból néhány további információ a Pentagon Epos hátizsákról

Az elmúlt hónapok során soha nem cseréltem a hátizsákomat másikra, minden tevékenységhez használtam, beleértve a napi munkahelyi használatot stb., miközben a tartalma átlagosan eléri a 10-12 kilogrammot. Hajlamos vagyok a dolgokat ténylegesen használni, nem kesztyűben játszani velük, így elégedett voltam a tartósságával különböző körülmények között, akár maga az anyag, akár a kötések erőssége szempontjából. Meglepetésemre a varrás nagyon precíz , vagyis egy részletet leszámítva a vállpántok és a hátizsák testének csatlakozásánál, de ez inkább vizuális probléma. A hátizsák a igénybevett helyeken jól megerősített, többszörösen varrva, ami garantálja a tartósságát és feltételezem a hosszú élettartamát.

Hátizsák Pentagon Epos felülvizsgálata

Használat közben nagyon megtetszett az egyszerű kialakítás és a kétirányú YKK cipzárnak köszönhetően minden kamrához való tökéletes hozzáférés . A fő rekesz felülről szépen nyitható (.. mint egy szemetes 😊 ), a teteje visszahajtható és a felszereléssel dolgozhatunk, míg a táska egyedül áll - feltéve, ha jól ki van rakva a felszerelés. Tetszik az is, hogy minden beállító pánt végén tépőzáras "lovas" található, amely megakadályozza, hogy a heveder túlzott hosszának nemkívánatos lógása beakadjon, ami problémát jelenthet a különböző tevékenységek során.

Amit a legjobban értékelek a hátizsákban, az a praktikus kialakítása, az általános strapabíróság és az, hogy valaki nagyon átgondolta, hogyan lehet a lehető legkülönbözőbb körülmények között használhatóvá tenni a tervezéskor.

MINDEN VÁLTOZTATNÁK?

Ha be tudnék avatkozni a gyártási folyamatba, akkor ezt a modellt még jobban megerősíteném, kicsit keskenyebbé tenném, ugyanakkor meghosszabbítanám, és egy egyszerű deréköv helyett egy szélesebb derékövet valósítanék meg - párnázott és kiegészített. mindkét oldalán kompakt zsebekkel. A vállpántok tetejére is kiegyensúlyozó pántokat adnék, a táska aljára pedig egy kis zsebet tennék, integrált vízálló héjjal, a hátizsák színével megegyező színben.

Az esőkabát nem a csomag része, de maga az anyag részben ellenáll az enyhe esőnek/zuhanynak. Erős eső esetén azonban azt javaslom, hogy vásároljon külső esőkabátot a hátizsákba , vagy használjon belső DryBagot, különben a tartalma beázik.

Úgy gondolom, hogy ez a gyakorlati teszt segít eldönteni, hogy megvásárolja-e ezt a hátizsákot vagy sem. Ha egy nagyobb, 40 literes hátizsákot keres különféle tevékenységekhez, a napi használattól a túrázáson át az üzleti használatra, akkor ez a modell biztosan nem hiányozhat a választékból. Nagyon sok zenét kínál viszonylag kevés pénzért!

Miroslav Illéš
hátizsákot tesztelésre bocsátott az eladó Armytex.sk