Paracord karkötő - mi az, mire való, és hogyan készülnek?

Paracord karkötő - mi az, mire való, és hogyan készülnek?>

paracord (magyarul: ejtőernyő-zsinór illetve más néven parachute cord, 550 cord) egy belső magból és külső köpenyből álló, könnyű nylon alapú zsinór. Eredetileg az amerikai ejtőernyők felfüggesztő zsinórjaiként használták (egészen a 2. világháborútól kezdve), később az ejtőernyősök a harcmezőn rájöttek, hogy a kötélzet alkalmas sok más feladatra is. Jelenleg általános célú zsinórként használják katonák és civilek egyaránt. Szeretnéd megtudni, hogyan készül egy paracord karkötő? Olass tovább!

Paracord zsinór

Miből készül a paracord?


A Paracord 100% nylonból készül. Ennek a szintetikus anyagnak a fellendülését különösen a második világháború idején tapasztalák nagy mértékben - tehát azokben az időlben, amikor a nylon felváltotta a természetes selymet (az USA nem importálhatta Japánból, mivel kölcsönösen konfliktusban voltak). A paracord zsinór nagy népszerűségre tett szert az ejtőernyősök körében. Miután véget ért a háború, a nylon gyártók ismét a ruhaiparra koncentráltak, de a paracord zsinórra ez nem volt befolyással - tovább alkalmazták a hadseregben.

Paracord kötél - kompozíció

Paracord felépítése

A paracord egy belső magból és külső köpenyből álló, könnyű műanyag zsinór. A külső rész és a belső szálak könnyen elválaszthatóak, azokat külön-külön is fel lehet használni. A fonott köpeny több szálból áll, melynek köszönhetően egy sima bevonatot képez a mag körül. Az 550 paracord burkolata pontosan 32 szálból tevődik össze- ez az ún. paracord fonal. A zsinór magja nylon szálakból álló szerkezet és ezek összességének köszönhető, hogy a kötél keresztmetszetéhez képest rendkívül nagy teherbírású. A zsinór magját és a burkot könnyen el tudjuk választani egymástól. A paracord 550 belső magja 7 szálból áll, amik szintén kisebb elemi szálakra bonthatóak. A vékony szálak alkalmasak horgászásra vagy helyettesítik a cérnát, amivel ruháinkat és felszerelésünket tudjuk javítani vagy átalakítani.

Paracord típusok

A paracord zsinórnak több fajtáját ismerjük. A leghíresebb hat közül, amelyeket a hadsereg részére kezdtek gyártani, a leggyakrabban használt és legkeresettebb típus a paracord 550. Mit jelent ez? A zsinórokat az elszakításukhoz minimálisan szükséges erővel jelölik. Az 550-es szám jelzi a maximális szakítószilárdságot (súlyt - terhelést, amelyet a zsinórnak el kell viselnie). A szám azonban nem kg-ban, hanem fontban van megadva - ami azt jelenti, hogy a zsinór elszakításához 550 fontnyi, azaz 249 kilogrammnak megfelelő erő szükséges. A 550 típusú paracod (3. típusú paracord) mellett találkozhatunk még 1-6 típusú változatokkal is. Ezek típustól függően 95-750 font közötti szakítószilárdsággal rendelkeznek.  

Mik a paracord zsinór előnyei?

Az, hogy a paracord zsinór pontosan hogyan vált egy praktikus karkötővé, nehéz megállapítani. Néhány forrás szerint, a katonák gyűjtötték ezeket a zsinórokat (még az ellenséges területen is), és egy idő után elkezdték összefonni ezeket a szálakat.

A paracord zsinór/karkötő legnagyobb előnye az anyag erőssége és tartóssága - éppen emiatt lehet segítségünkre a nehezebb tárgyak rögzítésénél/mozgatásánál. Egy ilyen zsinór segítségünkre lehet egy menedék megépítésénél is. Egy iránytűvel ellátott paracord karkötő nagyszerű ajándékötlet lehet az outdoor programok szerelmeseinek. A paracord zsinór alkalmazása azonban valóban széleskörű, nemcsak katonai, de polgári felhasználásra is alkalmas. Hol találkozhatunk még a paracod zsinórral?

Praktikus karkötő - paracord

Mire használható a paracord karkötő?

Menedék építése

A tapasztalt túrázók már tudják, hogy a paracord szinór a túrafelszerelés elengedhetetlen része. Alkalmasak horgászatra, menedék építésére, vészhelyzet esetén, pórázként, nyakörvként, érszorítóként, cipőfűzőként, fogselyemként, tűzgyújtáshoz, stb. 

TIPP: Hogyan építsünk magunknak menedéket az erdőben? 

Hogyan fogjunk halat egy paracord karkötővel?

Bármikor előfordulhat, hogy olyan helyzetben találod magad, amikor eltévedtél, éhes vagy, és saját magadra vagy utalva. A paracord karkötő segítségével lehetőséged van élelmet - halat fogni (amennyiben vízforrás közelében vagy). A paracord kötél legvékonyabb szálaira horgot és csalit köthetsz. Amennyiben elég ügyes vagy, a karkötő segítségével akár egy halászháló is készíthető - ezáltal több halat foghatsz ki egyszerre.

Hogyan gyújtsunk tüzet egy paracord zsinórral/karkötővel?

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de akár egy karkötő és a benne lévő egyes szálak segítségével is lehetséges hőt és fényt termelni - tűz formájában. A zsinór íj alakú kialakításával - súrlódással létrehozható szikra - tűz (természetesen ez egy bonyolult folyamat leegyszerűsítése). Azonban létezik egy sokkal kényelmesebb megoldás is - paracord karkötő tűzgyújtóval

Paracord zsinór érszorítóként

Egy erős zsinórral akár életet is tudunk menteni. Abban az esetben, ha megsérülsz/valaki a közeledben megsérül, és nem tudsz azonnal segítséget hívni, egy praktikus paracord akár életmentő is lehet. A paracord zsinór segíthet egy hordágy megépítésében, de akár érszorítóként is funkcionálhat.

Tartalék cipőfűző vagy fogselyem

Minden felkészült túrázó/katona rendelkezik egy minőségi lábbelivel. Azonban gyakran előfordul, nem gondolunk azokra az apró részletekre, melyek nagy hatással lehetnek a túrázásra/bevetésre/gyakorlatokra. Igyen például a cipőfűző. Az outdoor tevékenységek során könnyen megtörténhet, hogy a cipőfűző elszakad, amely esetenként igazán veszélyes helyzetbe is sodorhat. Az ilyen váratlan helyzetekben nagy segítségünkre leget egy paracord zsinór/karkötő/kulcstartó. Egyszerűen csak helyettesítsük a cipőfűzőt egy paracord zsinórral, és kész is! A Paracord, amely nylon szálakből tevődik össze, szükség esetén akár hatékony fogselyemként is funkcionálhat.

A paracord karkötő szimbolikus jelentése katonák számára

Egy paracord karkötőt ajándékozni egy katonának nem csak praktikus, hanem szimbolikus jelentéssel is bír. Egy ilyen karkötő az egység, összetartozás és a kölcsönös kapcsolat kimutatására is szolgál. Sok katona még azután is viseli a karkötőt, miután hazatért a csatatérről - az elesettek iránti tisztelet, emlék, vagy szimplán a támogatás kifejezésére.

A katonai veteránok sok esetben kezdtek el paracord karkötőket gyártani, amely nem csak bevételi forrásként szolgált, hanem segített a társadalomba való újracsatlakozás során. A karkötők népszerűsége egyre csak nőtt a mögöttűk rejlő mélyebb jelentések, és az újabbnál újabb dizájn/szín/stílus végett. 

Hogyan készíthetünk paracord karkötőt? Ehhez mindenképp szükségünk lesz egy paracord zsinórra.

Zsinór karkötő kötéséhez - paracord

Paracord karkötő készítése – útmutató

Többféle módszer és stílus létezik. A legegyszerűbben megtanulható fonások egyike az ún. kobra minta. Mire lesz szükségünk hozzá? Csak néhány alapvető eszközre lesz szükségünk a karkötő elkészítéséhez: zsinór, olló, mérőszalag, öngyújtó és rögzítőkapocs. Elég csak lépésről lépésre követni az utasítást.

Természetesen lehetőség van többszínű karkötő létrehozására is, ahol a zsinór egyes végeit egymáshoz kell olvasztani, de ehhez már kicsit több tapasztalatra van szükség. 

Első lépés: Kétszer mérj, egyszer vágj

Ahhoz, hogy a karkötő megfelelő hosszúságú legyen, érdemes előre lemérni a zsinórt, és kiszámítani, hogy mekkora méretre lesz szükséged (számolj azzal, hogy a kényelem érdekében szükséges egy kis helyet hagyni a csuklód és a karkötő között, illetve, hogy a rögzítőkapcsoknak is elegendő helyet kell hagyni). Hasznos információ: 1 cm-s karkötőhöz, körülbelül 10 cm paracord zsinórra lesz szükséged. 

Példa: 20 centiméteres csuklóméret esetén a karkötő teljes hosszának 23,5 cm-nek kell lennie, ezáltal a szükséges zsinór hosszának 275 centiméternek kell lennie.

Ha már tisztában vagyunk vele, hogy milyen hosszúságú karkötőre lesz szükségünk, egyszerűen csak vágjuk le a zsinór végét, és egy öngyújtóval zárjuk le (égessük vissza) a végét.

Második lépés: zsinór rögzítése

Az első csomó a jól ismert hurokcsomó, amelyet a két vég összehajtásával alakítunk ki. A két véget először át kell fűzni a karabiner nyílásán, amellyel a zsinórhoz rögzítjük. Vigyázzunk azonban, hogy ezt ne alulról, hanem felülről tegyük meg. A két vég áthúzása után egy kis hurok keletkezik, amelyen keresztül a végeket ismét át kell húzni és rögzíteni.

Hasonlóképpen, a másik oldalon, ismét felülről, a zsinór két végét is át kell húzni a kialakított lyukon. A másik végét körülbelül olyan hosszúságúra helyezzük, amilyen hosszúra szeretnénk a karkötőt. És már kezdhetjük is a karkötő fonását.

Harmadik lépés: jobbról balra és fordítva

A kobramintázat létrehozásának lényege, hogy a zsinór két laza végét használva felváltva a bal és a jobb oldalon csomókat alakítunk ki. A szerkezet, vagy más szóval a csomók váza, egy előre meghatározott hosszúságú kettős vonalból áll. Magát a csomót úgy alakítjuk ki, hogy az egyik oldalsó zsinórt (a két középső alkotja a fent említett vázat) a középső váz alá húzzuk. Ezután a másik oldalsó zsinórt aláhúzzuk, és átvezetjük a középső zsinór feletti hurokon.

Az utolsó lépés az, hogy a zsinórt erősen meghúzzuk, ezzel az egyik oldalon egy csomót kialakítva. Ezzel a technikával könnyedén elkészítheted a kedvenc - kobra mintájú karkötődet.

Negyedik lépés: Utolsó simítások

Ha figyelmesen követted a fenti utasításokat, akkor már nem kell azzal foglalkoznod, hogy miként tudnád a műanyag kapocs, csat vagy karabiner másik részét helyesen rögzíteni a karkötőhöz - ezt a lépést már a folyamat legelején megvalósítottad. A folyamat végén már csak vágd le a felesleges paracordot, és óvatosan olvaszd meg/zárd le a végeit öngyújtóval.

Kész paracord karkötő

Reméljük, hogy ez a cikk arra ösztönöz, hogy te is felfedezd a paracord-készítés sokoldalúságát! Neked már elkészült a paracord karkötőd? Amennyiben egy kényelmesebb megoldásra vágysz, nézz körül a paracord kínálátunkban.