Munkavédelmi cipő: Milyen paramétereknek kell megfelelnie?

Munkavédelmi cipő: Milyen paramétereknek kell megfelelnie?>

A munka- és munkavédelmi cipők számos szakmában az alap felszerelések közé tartoznak. Azonban azok körében is elterjedt a használatuk, akik extrém körülmények között/terepeken mozognak. Milyen követelményeknek kell megfelelniük a munkavédelmi cipőknek? Ismerkedj meg azokkal a jelölésekkel, szabványokkal, paraméterekkel, amelyeket fontos szerepet töltenek be a megfelelő cipő kiválasztásánál. 

A munka- és munkavédelmi cipők alapvető követelményei

Ahhoz, hogy egy lábbeli munkavédelmi cipővé váljon, meg kell felelnie bizonyos követelményeknek. Ezeket a cipőket többnyire olyan körülmények között használják, ahol nagy fontossággal bír a megfelelő védekezés, bizonyos hatásokkal szemben. Többféle olyan munkahely létezik, ahol fokozott biztonságra van szükség a munkavégzés során. Az ilyen szakmákban nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő felszerelésre. A piacon már rengeteg munkavédelmi cipő létezik, ami a helyzettől függően képes különböző szintű védelmet nyújtani a viselője részére. 

A különbség a védő-, munka- és munkavédelmi cipő között

Míg a munkacipőket az adott iparág speciális igényeihez igazítják, előfordulhat, hogy nem rendelkeznek semmilyen biztonsági vagy védő funkcióval. Ilyenek például az egészségügyi dolgozók, erdészek, vendéglátóiparban dolgozók. Ezenkívül az említett típusok mindegyikére meghatározott európai szabványok vonatkoznak

Acélbetétes munkavédelmi cipő 

Az acélbetétes munkavédelmi cipők olyan orrmerevítést tartalmaznak, amely nagy mértékben megnöveli a lábbeli által nyújtott védelem szintjét. Az acélbetétes munkavédelmi cipőkre vonatkoznak az EN ISO 20345 szabványban meghatározott követelmények. Az ilyen lábbelik "S" betűvel vannak jelölve. 

VM biztonsági munkacipő acél orrral

Egyes munkahelyeken/nehéz terepeken fontos a talp megfelelő védelme.  Ilyen esetekben a "P" betűvel (átszúrás elleni védelem) jelölt cipők nyújthatnak megfelelő védelmet. 

Munkacipő acélbetét nélkül

Az "O" jelzéssel ellátott cipők nagy valószinűséggel lesznek sokak számára a megfelelő választás.  Az EN ISO 20347 európai szabvány szerint megfelel a megadott anyag-, vízállósági, stb.-követelményeknek, de nem acél orrvédős munkacipő. 

Mikor van szükséged munkacipőre vagy munkavédelmi cipőre?

Minden olyan tevékenység során, ami megköveteli a biztonságos felszerelés használatát, elengedhetetlen a megfelelő munkavédelmi cipő használata. Az olyan munkahelyeken, ahol sokat kell terepen mozogni/egy helyben állni, vagy ahol extrémen alacsony/magas hőmérséklettel találkozunk, szintén szükséges a minőségi munkacipő viselése. 

A biztonsági cipő használata kötelező a rendvédelmi szervek, villanyszerelők vagy az olyan dolgozók számára, akik sok akadállyal találkoznak a munkájuk során (csúszós terep, nehéz tárgyak mozgatása, éles tárgyak jelenléte, szélsőséges időjárás, stb. - tehát olyan terepen mozognak, ahol fennáll annak a vészélye, hogy valami a lábra essen, átszúrja a cipőt, valamiféle vegyi anyag kerüljön a cipőre stb.). 

A minőségi munkacipőnek/munkavédelmi cipőnek köszönhetően megfelelően gondoskodhatunk a munkahelyi biztonságunkról. Tudod melyek azok a paraméterek, amelyekre érdemes odafigyelni?

Hogyan válasszunk megfelelő munkavédelmi cipőt?

A védőcipők kínálata igen széles. Ha azonban a cipő vásárlása során figyelembe veszed az alábbi paramétereket, akkor biztos lehetsz abban, hogy olyan cipőt fogsz választani, amely a legjobban megfelel az igényeidnek. 

Típusok

Akárcsak a klasszikus cipőknél, a munkavédelmi cipők esetében is többféle típusú cipő létezik. Ezeknek megkülönböztétése nem egy nehéz feladat - hasonló a klasszikus cipőkhöz képest. Az eslső ilyen paraméter a cipő magassága. 

  • munkavédelmi papucs/szandál
  • munkavédelmi félcipő
  • munkavédelmi bokacipő
  • magasszárú munkavédelmi cipő
  • gumicsizma/cipőhuzat

Nyári/téli munkavédelmi cipő

Bár sokan használnak egész éves munkavédelmi cipőt, nem érdemes figyelmen kívül hagyni a környező tényezőket sem. A nyári hónnapokban mindenképp érdemes inkább a légáteresztő anyagokból készült cipők után nyúlni. Ezzel ellentétben télen a melegebb/béléssel kiegészített munkavédelmi cipőket érdemes előnyben részesíteni. 

Magas téli munkacipő

Amilyen környezetben mozogsz, olyan cipőre van szükség

Természetesen nem minden esetben tudjuk pontosan megmondani, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk a munkában (különösen akkor, ha egy igazán aktív és sokoldalú munkakörről van szó). Egyértelmű azonban, hogy egy erdésznek teljesen más védelemre - munkavédelmi cipőre lesz szüksége mint egy olyan dolgozónak, aki a gyártósor mögött áll. Az adott körülmények, időjárás és a cipő kialakítása (talp, membrán, stb.) nagy mértékben tudják befolyásolni a cipő kiválasztását. 

A cipő anyaga a minőségről árulkodik

A legfőbb különbség a természetes és szintetikus anyagokban rejlik (polivinil-klorid, poliuretán, poliamid, mikroszál, stb.). Ha bőrből (velúr, nubuk stb.) készült munkacipőt választasz, magasabb minőségre számíthatsz. A bőrcipők azonban megfelelő ápolásra szorulnak, ami néha több időt vehet igénybe. Előnye azonban a nagy ellenállóképesség, kényelem és tartósság. A cipő alsó részéhez (talp) leggyakrabban gumit vagy műanyagot használnak. Nehéz terepekre alkalmasabb választás lehet a gumitalp. A belső térben a műanyag változatok is nagyon jól beváltak, például poliuretán talpak formájában, amelyek tompíthatják a járás közben keletkező ütéseket.

A megfelelő méret kiválasztása

A megfelelő cipőméret kiválasztására különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, ha azt szeretnénk, ha a munkavégzés/outdoor tevékenységek során a lehető leghatékonyabb védelmet és kényelmet tudjuk biztosítani a lábak részére. A szoros cipő, a fájdalmas láb vagy egy sérülés (pl. a boka kificamodása) negatívan befolyásolhatja a munkateljesítményt, és akár az egészségre is veszéllyel lehet. Emiatt elengedhetetlen a megfelelő méret és szélesség kiválasztása (téli cipőnél vastag zoknival is számolni kell). Általában 0,5-1,2 centiméter ajánlott. Az online rendelések esetében keresd a gyártó által megadott mérettáblázatot. A legjobb azonban, ha személyesen tudjuk felpróbálni a kiszemelt cipőt. Ezekre a részletekre érdemes odafigyelni:

  • told előre a lábad amennyire csak lehet, és a sarkad mögé próbáld bedugni a mutatóujjad - ha az ujjad kényelmesen belefér, a cipő megfelelő
  • amennyiben a lábujjak szorosan egymáshoz érnek a cipőben, akkor a cipő minden bizonnyal túl szoros - szélesebb cipőre lesz szükség
  • a cipő sarka járás közben érezhetően mozog (csúszkál) - a cipő mérete nem megfelelő
  • magasabb szárú cipőknél a boka területe erősebben és biztosabban tud rögzülni

A minőséget meg kell fizetni

Az ár minden bizonnyal egy olyan paraméter, amely nagyban befolyásolja a döntésünket. Főleg abban az esetben, ha a munkavédelmi cipő nem része a munkáltató által biztosított felszerelésnek, vagy ha épp saját felhasználásra/munkán kívül szerentéd használni a cipőt. A jobb minőséggel rendelkező munkavédelmi cipőket több neves gyártók kínálatában is megtalálhatjuk. Érdemes azonban több vásárló értékelését/visszajelzését is elolvasni.

Munkához megfelelő lábbeli

Paraméterek

A cipő megnevezésében/termékleírásában, munka-, védő- és munkavédelmi cipők esetében többféle információ szerepelhet a cipő paramétereivel kapcsolatban. Ezeknek a paramétereknek köszönhetően pontos elképzelést kaphatsz arról, hogy a cipő milyen jellegű/szintű védelmet tudna nyújtani a viselőjének. Tisztában vagy a különböző paraméterek jelentéseivel? 

Védelmi szintek

A biztonsági vagy védelmi osztály/szint jelzi azt, hogy a cipő milyen hatásokkal szemben képes védelmet nyújtani. Ezekkel a jelölésekkel találkozhatsz: számok (1-5-ig) betűk ("S" vagy "O" betű).

Mit jelentenek a különböző jelölések? Íme néhány példa:

O1/S1 - zárt sarokkéreg/antisztatikus lábbeli, energiaelnyelő sarokrész, csúszásmentes felület, orrmerevítő

O2/S2 – zárt sarokkéreg/ vízhatlan felsőrész, antisztatikus lábbeli, energiaelnyelő sarokrész, csúszásmentes felület, orrmerevítő

O3/S3 – zárt sarokkéreg/ vízhatlan felsőrész, antisztatikus lábbeli, energiaelnyelő sarokrész, csúszásmentes felület, orrmerevítő, profilozott talp 

O4/S4 – zárt sarokkéreg/antisztatikus lábbeli, energiaelnyelő sarokrész, csúszásmentes felület, orrmerevítő, gumiból/műanyagból készült cipők

O5/S5 – zárt sarokkéreg/antisztatikus lábbeli, energiaelnyelő sarokrész, csúszásmentes felület, orrmerevítő, talplemez - átszúrás elleni védelem

A munkavédelmi cipők esetében többyire igaz, hogy acél orrvédővel vannak felszerelve. Az SB jelöléssel ellátott cipők megfelelnek a szabvány alapvető feltételeinek. 

Csúszásmentes talp

A munkavédelmi lábbelikkel szemben előírás, hogy a talpuk csúszásmentes legyen. A csúszásgátló talp típusai:

  • SRA - Csúszásmentes talp tisztítószeres kerámia felületen
  • SRB – Csúszásmentes talp glicerines acél felületen
  • SRC – Csúszásmentes talp tisztítószeres kerámia és glicerines acél felületen egyaránt

Hőszigetelő tulajdonságok

A szigetelés különösen fontos, ha olyan körülmények között mozogsz, ahol extrémen alacsony/magas hőmérséklettel állsz szemben. Ezekkel a rövidítésekkel találkozhatsz: 

  • HRO – Kontakt hőhatással szemben védő talp (300°C-on 60 másodpercig) 
  • HI – Meleg elleni védelem (150°C-on 30 percig)
  • CI – Hideg elleni védelem (-20°C-on 30 percig)

Egyéb rövidítések

A felsorolt rövidítéséken kívül még létezik pár jelölés, ami segíthet a cipő kiválasztásában.

A – antisztatikus lábbeli

E – energia elnyelő sarok

FO – gázolajállóság

M – lábfej védelem

AN – bokacsont védelem

WR – vízállóság

P – átszúrás elleni védelem

ESD - elektrosztatikus kisülés ellen védelem

A megfelelő munka-, védő- vagy munkavédelmi cipő kiválasztása valóban nem egy egyszerű feladat. Bízunk benne, hogy a cikknek köszönhetően már könnyebben olvasol a különböző jelölések között, és hogy sikerült megkönnyebbítenünk a választást.