Mit tegyünk, ha eltévedtünk az erdőben?

Mit tegyünk, ha eltévedtünk az erdőben?>

Nagyon sok ember életében tölt be fontos szerepet a turisztika. Akár egy nagyobb kihívást jelentő túrára indulsz, vagy csak egy rövid sétára a közelben, nem árt figyelembe venni azt a tényt, hogy az erdőben nagyon könnyű eltévedni - még akkor is, ha olyan helyeken sétálsz, amelyeket már ismersz. Az iránytű a túrafelszerelés egyik nélkülözhetetlen darabja. Egy ilyen szerkezet segítségünkre lehet olyan esetekben, mikor eltévedtünk, és nem találjuk a hazavezető utat.

Kis gombos iránytű 

Napjainkban a különféle modern technológiák (GPS, mobilalkalmazások) segíthetnek a tájékozódásban. Ennek ellenére nem árt tudni, hogyan kell az iránytűt használni, és hogy miként válhat segítségünkre a környező természet az erdőben való tájékozódás során. 

Iránytű - egy igazi klasszikus


Az iránytű a világ irányának meghatározására szolgáló eszköz. A Föld mágneses mezejét felhasználva működik, amely egy mágneses acéltű segítségével mutatja meg nekünk az irányt az északi pólus felé. Bár az iránytű nem határozza meg a pontos pozíciót a földrajzi pólushoz képest, amely kissé eltolja a mágneses pólust, megfelelő távolságban az eltérés minimális. Ezért az iránytű által meghatározott irányt megbízhatónak tekinthetjük. 

Az iránytűt az ókori Kínában időszámításunk kezdete előtt 1000 évvel alkalmazták először az akkori szárazföldi utazók. Fokozatosan egyre többen kezdték el használni, és a mai napig ezt tartják a legmegbízhatóbb iránymeghatározási módszernekA fém iránytűk tartoznak a legjobb minőségű iránytűk közé, melyekre akár a legnehezebb körülmények között is számíthatunk. Kialakításuknak köszönhetően rendkívül strapabírók és pontosak. Az ilyen iránytűk nagyban hasonlítanak a hadseregben használt iránytűkre. 

Fém iránytű nagyítóval 

GPS-eszközök és mobilalkalmazások

Kirándulni, és közben nem eltévedni, a modern technológiáknak köszönhetően manapság sokkal könnyebb, mint korábban. Sok túrázó az okostelefonján található GPS alkazmazásra hagyatkozik, amely inkább a rövidebb túrák alkalmával lehet jó megoldás. Azt azonban kevesen tudják, hogy egy okostelefon akár iránytűként is szolgálhat. Szinte minden okostelefon rendelkezik magnetométerrel. Léteznek olyan modellek, melyek már alapból rendelkeznek egy iránytű alkalmazással. Amennyiben nem rendelkezik a telefonod ilyennel, egyszerűen csak telepíts le egy hasonló alkalmazást az internetről.

Ha te is egy született túrázó vagy, és nem félsz a hosszú túráktól, érdemes befektetni egy minőségi GPS-navigációba. Ezek az eszközök számos olyan funkciót kínálnak, amelyek még kalandosabb élménnyé teszik a túrázást. Egyik alapvető funkciójuk az elektronikus iránytű. A turista GPS-navigáció hátránya az akkumulátor, melyet egy idő után szükséges újratölteni/cserélni. Mivel egy elektronikai eszközről van szó, sok esetben előfordulhat, hogy nem bírja az időjárás/természet szélsőségesebb körülményeit, és egyszerűen tönkremegy. Egy minőségi iránytű vagy tájoló esetében azonban nem kell attól tartani, hogy az eszköz könnyen meghibásodna.

Iránytű vagy tájoló? Mi a különbség a kettő között? 


A tájoló mondhatni egy jobb/feljavított változata az iránytűnek. A tájoló fő alkotóeleme az iránytű. Az eszköz kiegészül egy nagyítóval, vonalzóval és egy forgó szögmérővel, amely segít az irányszögek (azimutok) meghatározásában. Ennek eredményeként a tájoló többet tud segíteni a terepen való tájékozódásban - segítségével könnyebben meghatározható az irány. A tájoló helyes és hatékony használatához szükséged lesz egy térképre a területről, ahol tartózkodsz. 

Hogyan kell helyesen használni az iránytűt/tájolót?


Véget értek már azok az idők, amikor az iránytű használatának ismerete az alapismeretek közé tartozott, amelyet még az általános iskolában tanítottak a gyerekeknek. A modern technológiák nagy hatással voltak erre az "újításra". Manapság már nem olyan fontos tudni, hogyan kell az iránytűt vagy a tájolót használni, hiszen sok olyan eszköz a rendelkezésünkre áll, amely gyors segítséget nyújthat szükség esetén. Amennyiben viszont te is abba a csoportba tartozol, akik már találkoztak egy tájoló eszközzel, vagy használtak már iránytűt, nem árt felfrissíteni az emlkékezeted a tervezett túra előtt. Íme néhány bevált tipp az iránytű használatával kapcsolatban.  

Az alapfeltétel, akár iránytű, vagy tájoló van a kezünkben, hogy tartsuk vízszintesen az eszközt. Egy másik fontos szabály, hogy mindig legyunk óvatosak, ha fémtárgyak, mágnesek, elektromos vezetékek és készülékek közelében használjuk ezeket az eszközöket - ezek ugyanis könnyen befolyásolhatják az iránytű működését. 

Az égtájak jelölése az iránytűn: 

  • N – észak
  • S - dél
  • W – nyugat
  • E – kelet

Az iránytű általában két vagy egy nyíllal rendelkezik. Amennyiben csak egy nyíllal rendelkezik, akkor az északi irány felé mutat. Ha azonban az iránytű két nyíllal van felszerelve, az északra mutató nyíl általában kék (vagy rövidebb), a másik nyíl pedig piros színű, amely a déli irányt mutatja. 

Az iránytű egy klasszikus iránymeghatározó műszer. A tájoló alkalmasabb a terepen való tájékozódásra, és az irány meghatározására. A tájoló és a térkép használata segít a valós helyzet alapján tájékozódni a térképen/terepen. A tájoló használata: Az irány kereséshez/tájékozódáshoz a legfontosabb információ, amit tudni kell, hogy a térképek túlnyomó részt északi tájolásban készülnek, azaz olvasáshoz kézben tartva a térkép teteje mindig északi irányt mutatja. Ha ezzel már tisztában vagyunk, és szükségünk van a megfelelő irány betájolására, akkor a tájoló hosszabbik oldalával (irányélével), a vízszintesen elhelyezett térképen kössük össze a keresett pontot a tartózkodási helyünkkel, majd forgassuk úgy a szelencét, hogy annak segédvonalai párhuzamosan álljanak a térkép észak-dél irányú segédvonalaival. Ha ez meg van, már elemelhetjük a térképről a tájolót, és kezünkben tartva, forgassuk úgy, hogy a mágnestű a szelence segédvonalaival párhuzamosan álljon. Ha így teszünk, a tájoló lapjának hosszanti éle mutatja a keresett pont felé vezető irányt.

Egy taktikai óra is segítségünkre lehet a helyes irány meghatározásában


Ha valahogyan sikerült eltévedned az erdőben, és nincs nálad iránytű/tájoló, akkor mindenképp értékelni fogod a taktikai óra előnyeit. Az iránytű, térkép és a bőséges folyadék minden túrafelszerelés alapja. Nagyon praktikus segédeszköz lehet egy taktikai óra, más néven army óra. Egy ilyen óra egyszerre több funkciót rejt magában. Gyakran használják a sporolók, a military téma kedvelői, de a turisták is. 

Kézi iránytű 

A taktikai óra kiválasztásánál fontos, hogy tisztában legyünk azzal, pontosan mire, és milyen körülmények között szeretnénk használni az eszközt. Természetesen léteznek csúcsminőségű taktikai órák is, melyek minden igényt kielégítő kialakítással rendelkeznek - ez a magas szintű minőség viszont tükröződik a termék árában is. Léteznek árban elérhetőbb órák is, amelyek ugyanúgy a segítségünkre lesznek, ha eltévedünk az erdőben. A szokásos időjelzőn kívül, egy kis iránytűt és hőmérőt is tartalmaznak. Az óraszíj egy erős zsinórból, úgynevezett paracordból készül, amely szükség esetén kioldható, és különféle célokra használható. Az óra egy kis sípot is tartalmaz (vészsíp). A kovakővel együtt ez a taktikai karóra egy igazán praktikus kiegészítővé válik, amely segít túlélni és tájékozódni a természetben. 

TIPP: Hogyan lehet túlélni az erdőben? Segítségünkre lehet egy világító rúd vagy egy ponyva.

Tájékozódás a szabadban


A legjobb, ha túrázás közben követjük a fákon lévő turistajelzéseket. Ez azonban csak a kijelölt turistaútvonalakra vonatkozik. Ha amiatt megyünk sétálni az erdőbe, hogy új helyeket fedezzünk fel, használhatunk egy régi ismerős trükköt, amellyel később könnyebben visszatalálhatunk. Jelöld meg azokat a helyeket, amelyek mellett már elhaladtál (például helyezz el néhány tárgyat, kavicsot a földön, rajzolj egy jelzést a fára, stb.). Az iránytű vagy a tájoló továbbra is a felszerelés elengedhetetlen része. Abban az esetben, ha már valószínűleg eltévedtél, és egyre nehezebb a visszaút megtalálása, segítségedre lehet a körülötted lévő természet. Tudod, hogyan találhatod meg a helyes irányt, ha nincs nálad semmilyen iránymeghatározási eszköz, és csak a természetre vagy utalva?

Tájékozódás a Nap segítségével


Amennyiben nincs nálad iránytű, vagy csak nem tudod, hogyan kell azt helyesen használni, szerencsére létezik egy egyszerűbb megoldás is. Azt az oldalt, ahol a Nap felkel, keletnek nevezzük. Az ellenekező oldalt, ahol a Nap lenyugszik, nyugatnak hívjuk. Ezáltal könnyedén megállapíthatjuk a helyes irányt.

Létezik egy másik megoldás is - égtáj meghatározása karóra segítségével: Forgassuk úgy a karunkat, hogy az óránk kismutatója a Nap irányába nézzen. Miután a megfelelő irányba állítottuk karóránkat, képzeljünk el egy szaggatott vonalat a 12-es szám felé. (A téli időszámításnál a 12-es, a nyárinál az 1-es szám felé). Ezután nem maradt más dolgunk, mint az óra kismutatója és a 12-es szám felé mutató képzeletbeli vonal közé egy szintén elképzelt nyilat húzni. Amerre ez a nyíl mutat, arra van a déli irány. Ebből már tudhatjuk, merre van észak (déllel szemben).

Sarkcsillag

Éjjel, ha tiszta az ég, a Sarkcsillag segítségünkre lehet az északi irány megtalálásában. A Sarkcsillag megtalálásához először keresd meg az égbolton a Nagy Göncölszekeret, vagy más néven a Nagymedve csillagképet. Szekérre emlékeztető alakját nehéz eltéveszteni. A Göncölszekér utolsó két csillagát kösd össze egy kepzeletbeli egyenes vonallal, és húzd tovább ezt a képzeletbeli vonalat! A két csillag távolságát mérd fel ötször erre a vonalra! Így rátalálsz a Kis Göncölszekér egyik csillagára, a többi csillagnál valamivel fényesebben ragyogó Sarkcsillagra, mely kijelöli számodra az északi irányt. 

Fák


Mivel a mohák a hűvösebb, nedves helyeket kedvelik, ezért leginkább a fák törzsének északi oldalán telepednek meg. A magányosan álló fák lombkoronája általában dúsabb a déli oldalon. A kivágott fák törzsén pedig az évgyűrűk az északi oldalon valamivel sűrűbbek.

Hangyaboly


A hangyabolyok északi oldala meredekebb, mint a déli. Több állat lakóhelyének a nyílása nem néz északi oldalra, mivel az hidegebb.

Iránytű pánttal 

Egyikünk sem azzal a céllal megy be az erdőbe, hogy eltévedjen. Ez viszont bárkivel megtörténhet. Ezért célszerű még a túrázás előtt felkészülni az ilyen helyzetekre. A GPS-navigáció, az iránytű és a térkép segíthet megtalálni a megfelelő irányt.