Hogyan védheted meg magad egy medvével való találkozástól? Segíthet a medveriasztó spray vagy a medveharang?

Hogyan védheted meg magad egy medvével való találkozástól? Segíthet a medveriasztó spray vagy a medveharang?>

Manapság nem árt tisztában lenni azzal, hogyan tudsz hatékonyan védekezni egy medve ellen. Ez különösen igaz, ha olyan területen élsz, ahol nagyobb eséllyel találkozhatsz egy barnamedvével, vagy ha sokat jársz túrázni/sétálni az erdőbe. 

Tudod, hogyan védheted meg magad egy medvével való találkozáskor? 

A következő cikkben több éves megfigyelésen és valós helyzetek összehasonlításán, valamint külföldi tanulmányokon alapuló ajánlásokról olvashatsz. Témáink:

  • hogyan tudjuk megelőzni a medvével való találkozást

  • hogyan viselkedjünk akkor, ha nem tudjuk elkerülni a medvével való találkozást 

A medveharang és az óvatosság segíthet kizárni a medvével való találkozást

Kevesen vágynak arra, hogy közvetlen közelről is megismerjék a medvéket. Abban az esetben, ha egy népszerű túraútvonalra tervezzük a túrát, vagy épp egy olyan területre, ahol medvék élnek, nagyon fontos a biztonságunkra is gondolni - még akkor is, ha csak kicsi az esély a medvetámadásra. Tehát a kérdés a következő: hogyan viselkedjünk, és miről nem szabad megfeledkezni, hogy elkerüljük a medvével való találkozást?

Olyan útvonalra tervezd a túrát, ahol kicsi az esélye a medvével való találkozásnak

Ha tényleg nem szeretnél farkasszemet nézni egy medvével, az első tanács, hogy kerüld el az érintett útvonalakat. Köztudott, hogy a medvék territoriális viselkedése valóban nagy területet foglal magában, amelyen egy adott egyed mozoghat, de még ebben az esetben is megéri óvatosnak lenni. Egy medve megjelenése egy adott helyen mindig indokolt (etetőhelyek, gyümölcsbokrok, szemetes ládák, stb.). Ilyenkor az állat hajlamos többszor visszatérni az adott területre. A túraútvonal kiválasztásánál érdemes tájékozódni arról, hogy a közelben jelentettek-e korábban medveészlelést.

Légy figyelmes - mérd fel a terepet

Más szóval, tartsd nyitva a szemed. A medve jelenléte felismerhető pár jelből. A legnyilvánvalóbb bizonyíték arra, hogy ott járt ahol te, a medve lábnyom, amelyet nehéz összetéveszteni más erdei állatokkal, mivel a lábnyom öt ujjból és karmokból áll. A második biztos jele annak, hogy egy medve keresztezte az utad (vagy te az övét), az ürülék, amely a méretének és a növényi étrendnek köszönhetően (pl. emésztetlen bogyós gyümölcsök) könnyen felismerhető lesz.

A medve jelenlétét a fákon lévő karcolások vagy a kopott kérgek is bizonyítják, amelyekben szőrnyomok ("illatüzenetek") találhatók. Szintén bizonyíték lehet az állat jelenlétére, ha közvetlenül egy fatörzs vagy egy kifosztott hangyaboly mellett egy nagyobb lyuk látható a földben. 

Tudasd a medvével, hogy nincs egyedul - medveharang

Nagyon fontos, hogy a medve még időben tudomást szerezzen rólad. Szintén ajánlott csoportban sétálni, vagy valamiféle zajt csapni - ezt természetesen anélkül, hogy zavarná az erdő többi lakóját. Elég ha egy kis zajt csapsz (fütyülés, hangos beszéd, stb.). Nagyon hasznos lehet a medveharang, amely kimondottan ilyen szituációkra lett tervezve. 

Medvecsengő a hátizsákhoz  

A MI TIPPÜNK: Túrafelszerelés - zseblámpa, iránytű, termosz... Miről nem szabad megfeledkezni? 

Fontos a megfelelő kempinghely kiválasztása 

Elsősegélynyújtó készlet Mil-Tec Midi

Amennyiben úgy döntöttél, hogy a szabad ég alatt töltöd az éjszakát, akkor érdemes az óvatosságra különösen nagy hangsúlyt fektetni. A természetben való főzés azzal a kockázattal is jár, hogy az illatok odavonzzák az erdő eredeti lakóit, ezzel a medvéket is. Tanácsos a szemetet a kempingtől távolabbi helyre helyezni, vagy egy magasabb helyre akasztani, például paracord vagy kötél segítségével. Szintén érdemes az élelmiszert, maradékot és hulladékot olyan edényben/tárolóban/zacskóban tárolni, amely nem engedi át az illatokat.

A MI TIPPÜNK:  Főzés és kempingezés: milyen kempingtűzhelyet válasszunk és mit vigyünk magunkkal? 

Hogyan viselkedjünk medvével való találkozáskor? Hatásos a medveriasztó spray?

A medvék alapvetően csak abban az esetben támadnak, ha fenyegetve érzik magukat. Fontos, hogy viselkedésünkkel ne váltsuk ki a medvéből azt az érzést, amitől veszélyforrásként tekinthetne ránk. Amennyiben a medve elég korán értesül rólunk, nagy valószínűséggel elkerül minket. Léteznek viszont olyan előreláthatatlan helyzetek is, amelyek megnehezíthetik a dolgunkat (rossz látási viszonyok, köd, sűrű bokrok, rossz időjárás, szél, stb.).

Minden egyes találkozás a medvével egy egyedi esetnek számít. Léteznek olyan egyedek is (ún. "konténerlátogatók"), akik megszokták az ember jelenlétét, sőt, kimondottan emberlakta területek után kutatnak. Éppen emiatt nehéz meghatározni, hogy pontosan hogyan kéne viselkedni, ha szembejön egy medve. Azonban létezik néhány hasznos tanács, ami mindenképp jól jöhet ilyen helyzetben.

Mérd fel a helyzetet

 

Bár az ösztöneink azt súghatják, hogy fussunk, amint meglátunk egy medvét, sok esetben ez végzetes lehet. Fontos, hogy először higgadtan mérjük fel a helyzetet.

Amennyiben te láttad meg először a medvét, van esélyed arra, hogy megkerüld az állatot, ezzel elkerülve a vele való találkozást. Ilyen helyzetben csak menj vissza abba az irányba, ahonnan jöttél. Fontos, hogy ne fordíts hátat az állatnak, és folyamatosan figyeld a helyzetet. Ebben a szituációban nem érdemes kiabálással (vagy bármilyen más zajjal) elijeszteni egy olyan medvét, aki nem tud rólad, mivel az akár nagyobb bajba is sodorhatna. Éppen az ilyen cselekedet lepheti meg a medvét, amitől veszélyben érezheti magát, ez pedig támadást eredményezhet. Röviden szólva, csak próbálj minél messzebbre kerülni a medvétől, és megfelelő távolságból olyan hangokat hallatni, amelyek jelzik a jelenléted (ideálisan egy medveharanggal). 

Ne fuss el, maradj nyugodt 

A medvével való közvetlen találkozás során, amit már nem lehet elkerülni, kevesen tudják megőrizni a higgadtságot - azonban ez ilyen helyzetben nagyon fontos szerepet tölt be. Ha a medve nem érzi magát fenyegetve, akkor nagy valószínűséggel elmegy a helyszínről. Íme néhány tanács:

  • ne nézz közvetlenül a medve szemébe (agresszivitást válthat ki)
  • nyugodt hangon beszélj, ne hangoskodj
  • lassan hátrálj, ne fordíts hátat
  • ha a medve két lábra áll, őrizd meg nyugalmadat, ez még nem kimondottan támadási jel, lehet, hogy csupán kiváncsi/a terepet fürkészi
  • ne fuss, mivel a medve biztosan utolér
  • hacsak nem vagy kiváló hegymászó, ne próbálj meg felmászni egy fára (öt méternél alacsonyabb magasság valószínűleg úgysem nyújtana védelmet)
  • ha a medve egyre közelebb merészkedne hozzád, állj meg, különben üldözni kezdene
  • ha a medve már nem közeledik hozzád/mozdulatlan, próbálj meg lassan eltávolodni tőle

Medveriasztó spray

Nagy népszerűségnek örvend a medveriasztó spray. Külföldi tanulmányok szerint, amelyek 72 olyan esetet követtek, amikor medveriasztó spray-t használtak az ember-medve találkozás során, 98%-ban az emberek sérülés nélkül kerültek ki a helyzetből. Azonnali és közvetlen érintkezésről volt szó, melyben a Capsicum (pirospaprika olaj) hatóanyagú permetnek jelentős szerepe volt a sérülések vagy akár a halál megelőzésében. A permet hatására az állat olyan mértékű zavarodottságot érez (duzzadt és irritált nyálkahártya), hogy az állat vagy visszavonul, vagy teret ad az embernek a biztonságos meneküléshez. A medveriasztó spray ezért minden túrázó felszerelésének alap eleme.

Elsősegélydoboz

Amennyiben elkerülhetetlen a medvetámadás, bevállhat, ha halottnak tettetjük magunkat (feküdj hasra, a fejedet takard el a kezeddel, és maradj mozdulatlanul - a medve leggyakrabban az arcot és a létfontosságú szerveket támadja). Ezt viszont csak abban a helyzetben érdemes alkalmazni, ha a támadás elkerülhetetlen. 

Nagy segítség lehet a hátizsák, amely védelmet nyújthat a sérülések ellen. Ebben a helyzetben, szabadon széttárt lábakkal, összefont ujjakkal a nyakat védve, maradj mozdulatlanul. Mindaddig, amíg a medve a támadás jeleit mutatja, maradj ebben a pozícióban. Amennyiben a medve úgy érzi, hogy nem jelentesz rá veszélyt, valószinűleg elmegy. 

Sérülés esetén azonnal hívj segítséget, amint az (biztonságos távolságból) lehetséges. Olyan helyzetekben, mikor nem lehetséges a telefon használata, kiabálj, vagy használj vészsípot - egyes elsősegély-készletek tartalmaznak ilyen sípot. A segítség megérkezéséig lehetőség szerint próbáld meg ellátni a sérüléseket. Nagyon hasznos lehetnek a túlélő felszereleséket is, amelyek igazán kevés helyet foglalnak a hátizsákban. 

KPZ - Az utolsó mentés doboza

A medvével való találkozás valóban egy olyan dolog, amit nem lehet pontosan előrejelezni. A cikkben olvasható tanácsok jól jöhetnek, ha olyan helyen élsz, ahol nagyobb az esélye a medvével való találkozásnak, vagy csak ha túrni/sétálni mész az érdőbe. Tedd a túrázást biztonságosabbá, és cselekedj még azelőtt, mielőtt megtörténne a baj.