Hogyan rögzítsük a sátrat vagy a menedéket, milyen kötelet vagy karabinert használjunk? A szoros csomó elengedhetetlen

Hogyan rögzítsük a sátrat vagy a menedéket, milyen kötelet vagy karabinert használjunk? A szoros csomó elengedhetetlen>

Legyen szó hegymászásról, kempingezésről vagy túrázásról, egy praktikus karabiner minden jó felszerelés alapja. Segítségünkre lehet sátorozásnál, menedék építésénél vagy vészhelyzet esetén. Amit a cikkből megtudhatsz: 

  • milyen típusú karabinerek léteznek
  • hogyan válasszuk ki a megfelelő karabinert
  • milyen típusú csomók léteznek

Melyik típusú karabinert válasszam?

A karabinerek széles választékában valószínűleg mindenki megtalálja a számára megfelelő darabot. A hegymászók esetében egy karabiner a felszerelés elengedhetetlen részét képezi. Egy karabiner felhasználása valóban széleskörű, emiatt akkor is hasznát fogod venni, ha nem igazán rajongsz a magas sziklákért. 

Mikor jön jól egy karabiner?

  • taktikai mellényhez rögzítve, turisztikai felszerelés tartására
  • horgászathoz
  • menedék, sátor építésénél/rögzítésénél
  • vészhelyzet esetén
  • különféle tárgyak rögzítésénél

Milyen típusú karabinerek léteznek?

Bizonyára már észrevetted, hogy különböző formájú és méretű karabinerek léteznek. Az első pillantásra felismerhető különbségek mellett, különféle anyagokból készült darabok is léteznek (acél, titán, dúralumínium) többféle méretben, színben és kiszerelésben.

HEGYMÁSZÓ KARABINER

A hegymászóknál a legfontosabb felszerelések közé tartozik, hiszen ők közvetlenül használják a sziklamászásnál. A hegymászó karabinernek minden irányban kellően erősnek és tartósnak kell lennie. Tulajdonságait a karabiner  formája és a zár típusa határozza meg.

Az ovális formájú (X TÍPUSÚ) karabinerek tartoznak a legolcsóbb kategóriába. Ezek a típusú karabinerek viszont nem hegymászásra, hanem mindennapi használatra alkalmasak. A körte alakú karabinereket (H TÍPUS) védőfalakra tervezték - ez a kialakítás lehetővé teszi több elem összekapcsolását. Biztonsági szempontból a "D " vagy a jól ismert "TYPE B" alakú karabiner a legbiztonságosabb, amely gond nélkül használható pl. védőfelszerelés rögzítéséhez. Nagy népszerűségnek örvendenek a ferrata hegymászó karabinerek is, amelyek megbízható és tartós kialakítással rendelkeznek. 

EGYÉB TÍPUSÚ KARABINEREK

A hegymászó karabinerek mellett számos karabiner is létezik, amelyek bár a kialakításuk végett nem alkalmasak hegymászáshoz, más tevékenységre azonban kiválóan alkalmasak. Ilyen például egy egyszerű, de praktikus csavaros karabiner vagy egy S-alakú karabiner, amellyel a túrafelszerelés kisebb részeit rögzítheted a hátizsákhoz, övhöz vagy mellényhez. A praktikus karabiner szettek/készletek alkalmasak pl. kempingezéshez - nagy hasznukat vehetjük pl. kempingezésnél (menedék, függőágy vagy egy sátor rögzítésénél). Léteznek olyan darabok is, amelyek segítségünkre lehetnek pl. vészhelyzet esetén (paracord karabiner tűzgyújtóval), vagy a terepen való tájékozódásban (iránytűvel kiegészített karabiner).

Hogyan válasszuk ki a megfelelő karabinert?

Egyértelmű tehát, hogy a legfőbb/döntő paraméter az, hogy pontosan milyen célra szeretnéd használni a karabinert. A speciális hegymászó karabinereket nemcsak a hegymászók, hanem az olyan emberek is használják, akik nagy magasságban végzik a munkájukat. Éppen ezért semmiképpen sem szabad elhanyagolni a megfelelő karabiner kiválasztását. Az ilyen karabinerek esetében célszerű szakemberrel is konzultálni, és megbizonyosodni arról, hogy az adott karabiner biztosan megfelel minden szükséges elvárásnak.

Ha azonban a felszerelésed részeként szeretnéd használni a karabinert, érdemes olyan típusú darabot választani, ami nagyobb teherbírással rendelkezik. Valószínűleg két teljesen különböző karabinert fogsz használni egy könnyű zseblámpa és egy nagyobb teher rögzítésére.

Kötél - egy elengedhetetlen és hasznos segédeszköz

Paracord kötél a sátor rögzítéséhez

Amennyiben sátrat/menedéket szeretnél rögzíteni, de nincs kéznél karabiner, vagy csak egyszerűen nem tudod hogyan kell azt használni, akkor mindenképp jól jön egy kötél. Akárcsak a karabin esetében, számos típus közül lehet válogatni. Nemcsak a hosszúságban és tartósságban különböznek egymástól, hanem az anyagban (nylon, polipropilén stb.) és az ebből eredő ellenállóságban is. Manapság nagy népszerűségnek örvend a paracord kötél, melyet egy praktikus paracord karkötő formájában is magaddal vihetsz. A paracord kötélre jellemző a nagy ellenállás és a különböző felhasználási módok. Alkalmas pl. sátor/ponyva/menedék rögzítéséhez.

TIPP: Paracord karkötő - mi az, mire való, és hogyan készülnek? 

Ismered azt a technikát, melynek segítségével lehet a lehető legjobban megkötni a kötelet, hogy elég erős csomót tudj létrehozni? 

Csomófajták - hogyan kössünk erős csomót?

Ha már kéznél van egy kötél, a leggyakoribb kérdés a következő: "Hogyan kell helyesen csomót kötni?" Nos, az igazság az, hogy kevesen ismerik a különböző típusú csomókat, és csak kevesen tudják, hogyan kell tengerészcsomót kötni. Sok csomó létezik, amit például hegymászók, vitorlások vagy halászok használnak. Egy menedékhely megépítéséhez viszont nincs szükség bonyolult csomókra. Ismerd meg azokat a csomófajtákat, amelyek mindenképp a segítségedre lehetnek vészhelyzet esetén. 

Hogyan kössünk hajós/tengerész csomót?

Az egyik leghíresebb a tengerész- vagy hajós csomó, amelynek valóban különböző felhasználási területei vannak (egy kötél rögzítése a fához/karabinerhez). Amellett, hogy ez az erős csomó könnyen kioldható, a kötél hossza is szabályozható. Alapvetően kétféle csomót használhatsz - hajós csomót és a dobókötélcsomót (ha a csomót fel lehet dobni karóra, rúdra vagy hasonló pontra).

Hogyan kössünk tartós csomót

DOBÓKÖTÉLCSOMÓ

A kiterített kötelet két helyen keresztbe tett kézzel megfogjuk. Kezünket visszatesszük az eredeti pozícióba, miközben a kötelet továbbra is a kezünkben tartjuk. Helyezzük úgy egymásra a keletkezett két hurkot (fordított sorrendben), hogy a kötelek a csomó közepén keresztezzék egymást. Ezután szükség szerint meghúzzuk a kötél végeit. 

HAJÓS CSOMÓ 

A fát (vagy egy más szilárdan álló tárgyat) körbejárjuk a kötéllel, míg a rövidebb vége először a felső részről, majd a második bekerítés után az alsó részről keresztezi a hosszabbat. Ezután átvezetjük a kötél végét az alsó hurok alatt, és rögzítjük mindkét hurkot, hogy a csomó ne jöjjön szét. 

Minőségi paracord kötél

Bowline csomó

A bowline csomó egy hatásos módja annak, hogy egy ponton könnyen és szilárdan tudd megkötni a kötelet. Az első lépés a fűzőlyuk elkészítése. Ezután a kötél végét átfűzzük a hurok tetején, és a rögzített részen átvezetjük a hurok felé. Az így kapott csomót már csak húzzuk meg. A dupla bowline csomó esetében az eljárás ugyanez, csak az elején két hurkot készítünk, és egymásra fektetjük őket.

Horgonycsomó

Ez az egyik legegyszerűbb csomó, melyre talán még a gyermekkorodból is emlékszel. Az úgynevezett horgonycsomó egy támponthoz (fa, karó, stb.) való szilárd rögzítésre szolgál. A csomót külön az ujjaid használatával vagy egy tárgyra rögzítve is megkötheted. A lényeg az, hogy találjuk meg a kötélen azt a pontot, ahol a kívánt kötés vagy horgonycsomó lesz, és azon a ponton hajlítsuk meg a kötelet.

Helyezd be 2 ujjad felülről a kialakított térbe, és "kifelé" haladva vedd fel a hüvelyk- és mutatóujjaddal a kötél széleit, ezzel egy hurkot létrehozva. Ezután csak rakd össze őket, és máris elkészült a horgonycsomó. A rókacsomó esetében minél nagyobb a terhelés, annál erősebb.


Ma már rengeteg csomófajtát ismerünk. A menedék, sátor vagy ponyva rögzítéséhez feltétlenül ismerned kell a fenti csomók egyikét. Mielőtt még belevetnéd magad egy kalandba, ne felejts el magaddal vinni egy megbízható karabinert. Ha érdekel, hogyan lehet mendéket építeni az erdőben, akkor ne hagyd ki a következő cikket sem: Hogyan építsünk magunknak menedéket az erdőben?