Hogyan lehet túlélni az erdőben? Segítségünkre lehet egy világító rúd vagy egy ponyva.

Hogyan lehet túlélni az erdőben? Segítségünkre lehet egy világító rúd vagy egy ponyva.>

Amikor megkérdezik: „Hogyan lehet túlélni az erdőben?” sokaknak egy túlélő tanfolyam jut eszébe. Azonban nem feltétlenül szükséges, hogy hasonló tanfolyamokon vegyünk részt, ugyanis bármikor hasonló helyzetbe kerülhetünk egy túrázás során. Igaz tehát, hogy a szerencse a felkészülteknek kedvez.

Milyen alapvető információkat érdemes tudni a túlélésről, és melyek a legfontosabb eszközök a túléléshez? Egy vízálló ponyva vagy egy világító rúd csak a töredéke a túléléshez szükséges felszerelésnek. Készítettünk egy listát és hoztunk néhány bevált tippet, amely segíthet az erdőben való túlélésben.

Túlélő felszerelés a túléléshez

A megfelelő ruházatot, lábbelit és túlélő felszerelést a körülményekhez illően kell kiválasztani

Amennyiben tapasztalt túrázó vagy, valószinűleg már tisztában vagy azzal, milyen a megfelelő túrafelszerelés. Szintén nagyon fontos a megfelelő öltözék, valamint a terepviszonyoknak megfelelő cipő kiválasztása, melynek alkalmazkodnia kell az adott évszakhoz/időjáráshoz, illetve a terep nehézségeihez. 

Abban az esetben, ha nem vagy biztos benne, mi vár rád egy kirándulás során, készülj fel minden eshetőségre. A megfelelő cipő kiválasztásánál figyelj az anyag tartósságára. Ha azonban csak egy könnyű túrázásra készülsz, elegendő lehet egy légáteresztő, membrános túracipő. Nagyon fontos tudni, hogyan kell megfelelően felöltözni rossz időjárás esetén. A vízálló réteget és a meleg anyagokat az aktuális időjárás alapján kell helyesen kombinálni.

A MI TIPPÜNK: Hogyan válasszuk ki a megfelelő túracipőt?

Alapvető dolgok a túléléshez

Mondanunk sem kell, ha csak pár órás kirándulásra indulsz egy olyan terepre, amit már ismersz, nem szükséges egy amerikai thrillerbe illő túlélő felszereléssel rendelkezned. Ilyenkor is előfordulhat azonban, hogy valamilyen oknál fogva, kénytelenek leszünk a tervezettnél több időt tölteni a természetben. Ilyen helyzetekben nagy segítséget nyújthatnak az olyan túlélő felszerelések, amelyek egyik hátizsákból sem hiányozhatnak.

KPZ elsősegély készlet

  • folyadék (vizes palack, praktikus ivózsák)

  • navigációs eszközök (iránytű , GPS, stb.)

Mit tegyünk a kiszámíthatatlan helyzetekben?

Abban az esetben, amikor kiszámíthatatlan helyzetbe kerülsz (pl. eltévedsz) fontos, hogy megőrizd a nyugalmad - nem szabad pánikba esni. Mit csináljunk, hogy gond nélkül átvészeljük az éjszakát?

Hogyan teremtsünk meleget a hidegebb hónapokban

Elsősorban tűzzel - melynek segítségével kellemes meleget teremthetünk, vizet forralhatunk, ételt készíthetünk, de akár az erdőben élő állatokat is elriaszthatjuk vele. Milyen eszközökre lesz szükségünk ahhoz, hogy tüzet gyújtsunk? Mindenképpen legyen nálad egy tűzgyújtó vagy egy praktikus öngyújtó. Mindkettő eszköz csak minimális helyet igényel, mégis felbecsülhetetlen segítséget nyújthatnak szükség esetén. 

megfelelő öltözet szintén nagyon fontos szerepet tölt be. A ruházat rétegezésével optimális melegben tarthatjuk testünket, legyen szó hideg, meleg vagy esős időjárásról. A funkcionális és termikus aláöltözetek szabályozzák a testhőmérsékletet, illetve képesek eltávolítani a felesleges nedvességet/izzadságot. 

Ha azonban olyan helyzetbe kerülsz, amikor nincs kéznél tűzgyújtó/öngyújtó, akkor kénytelen leszel egy másfajta módszert találni a tűzgyújtásra. Fontos, hogy elegendő tüzelő anyaggal (száraz ágallal, fűcsomóval, falevelekkel, stb.) és két olyan kővel (vagy más tűzgyújtó eszközzel) rendelkezzünk, melyek segítségével szikrát - ezáltal pedig tüzet teremthetünk (csiholhatunk). 

Maradj szárazon egy ponyva segítségével

Vészhelyzet esetén fontos, hogy mindig szárazak maradjunk. Hidegebb időjárás esetén elengedhetetlen egy jó minőségű membrános kabát. A rövidebb túrák esetén jól jöhet egy praktikus anorák vagy egy vízálló poncsó, amely minimális helyet foglal a táskában. A ruhák megfelelő impregnálása szintén nagy segítség lehet. Érdemes legalább egy tartalék zoknit is hozzáadni a felszereléshez, így a lábak is mindig szárazon maradhatnak. 

Ha azonban csak egyetlen dolgot választhatnánk, amely segíthet túlélni a hideg éjszakát - az mindenképpen egy ponyva lenne. Praktikus méretével és könnyű súlyával nem foglal sok helyet a hátizsákban. Hasznos segédeszköz, ha ideiglenes menedékre van szükség - védelmet nyújt az eső, szél, napsütés ellen. Egy sátor nagyobb és kényelmesebb menedéket biztosít, ugyanakkor nagyobb súllyal és mérettel is rendelkezik. Extrém helyzetben egy vészhelyzeti alumínium sátor nyújthat kellő védelmet. A ponyvákhoz hasonlóan, ezt a típusú sátor is nagyon kompakt méretekkel és könnyű súllyal rendelkezik. Abban a pillanatban, amikor szükséged van egy rögtönzött menedékre, amely részben megvéd a kellemetlen hidegtől és széltől, nagyon jól jöhet egy ilyen sátor.

Vészhelyzeti alumínium sátor

Ha azonban a fentiek közül egyik opció sem áll rendelkezésedre, saját magad is készíthetsz menedéket a természetben. Ez természetesen csak abban az esetben lehetséges, ha nem sérültél meg/rendelkezel elég energiával, és a közelben vannak használható anyagok (ágak, moha, stb.). Amíg a hosszabb/lombos ágak főként tetőként szolgálnak, addig a moha inkább a hőszigetelésért felelős. Havas időjárás esetén próbálj ideiglenes jégkunyhót építeni, sziklás terepen pedig stabil sziklák és szakadékok alatt keress menedéket, tehát olyan helyeken, ahol nincs esélye a földcsuszamlásnak.

Ha szomjas vagy, keress egy vízforrást..vagy használj ponyvát

A legfontosabb, hogy elkerüljük azt a helyzetet, amikor teljesen víz nélkül maradunk. A víz kulcsfontosságú szerepet tölt be az életünkben - nélküle ugyanis nincs esélyünk a túlélésre. Egy praktikus pohár, ivózsák vagy egy PET-palacktartó minden helyzetben jól jöhet. 

De mit kéne tennünk, ha elfogy a víz? Az erdőben többféle megoldás létezik. A víz közelségére utaló jelek közé tartoznak: például egy repülő rovarcsoport, szúnyogok jelenléte vagy egy feltűnően zöld terület. Ne feledd, hogy ha eltévedtél, és nem találod a kiutat az erdőből, egy vízforrás nagyban segíthet a hazavezető út megtalálásában - a víz egyben a civilizáció nyoma. Ilyen esetben a víz áramlásának irányába kell haladni. 

Gyakran találhatunk vizet egy kis ásással, különféle gödrökben és mélyedésekben. Ilyen esetben várjunk egy pillanatot, amíg a szennyeződés a víz aljára nem kerül - így a tiszta víz marad felül. Ezután fontos, hogy a szennyeződés mentes vizet legalább 10 percig forraljuk. Azokban az esetekben, amikor nem kivitelezhető, hogy a víz felforralással tegyük ihatóvá a folyadékot, próbálkozhatunk egyéb, alternatív megoldással is (ez viszont több időt vehet igénybe). Amennyiben a vizet egy műanyag flakonba öntöd, és legalább 6 órán keresztül a napon hagyod, akkor a víz ihatóvá válik. Mivel azonban nem lehetünk mindig biztosak abban, hogy a víz nem szennyezett, fontos, hogy mindig legyen nálunk pl. vízfertőtlenítő tabletta

A mohában található víz szintén iható (fertőtlenítő jódot tartalmaz). De hogyan tudnánk hozzájutni a mohában lévő vízhez? Elég csak egy olyan kendőt, pólót vagy tartalék zoknit a nedves fűre vagy mohára teríteni, amely nedvszívó anyagból, például pamutból készült. Hagyjuk, hogy az anyag magába szívja a vizet - ezután csavarjuk ki a begyűjtött vizet egy edénybe. Az esővíz begyűjtésénél segítségünkre lehet egy ponyva, amelyet elég, ha tölcsér formájúra alakítunk. Ez a megoldás sok esetben életmentő lehet.

Hogyan lehet túlélni az erdőben élelem nélkül?

Élelem nélkül több napig is túl lehet élni. Amennyiben egy túra során eltévedsz, akkor nem az éhség fog a leginkább zavarni. Egy finom energiaszelet gyors megoldást jelenthet, ha a túra során ránktör az éhség. Probléma esetén célszerű egyenletesen elosztani a rendelkezésünkre álló ételt, és minden eshetőséggel számolni, ha netán rosszabbra fordulna a helyzet. Hosszú/nehéz terepekre ajánlatos, ha néhány dcl növényi olajat viszünk magunkkal. Egy-két korty belőle, és az anyagcseréd beindítja az égési folyamatokat, ami hőt termel a testedben - ez képes valamilyen szinten felmelegíteni. 

De mit együnk, ha már az összes étel elfogyott? Ilyenkor főleg az erdei gyümölcsök, valamint a levelek és a gombák lehetnek segítségünkre. Az azonban igaz, hogy amit nem ismersz, azt ne edd meg. Míg a színes bogyók általában az ehető kategóriába esnek, addig a férgek esetében ennek az ellenkezője igaz. Ha ezt a fehérjeforrást választod, akkor inkább a fehér színű férgekre essen a választásod. Megpróbálhatsz kisebb állatokra vadászni (például halakra) - ehhez viszont sok türelem és ügyesség kell.

Világító rudak

Számos praktikus túlélési eszköz létezik, amelyek akár életet is menthetnek egy kritikus pillanatban

Izzó rudak

  • A paracord és a kötél nagy segítséget nyújtanak a sátor/menedék rögzítésénél. Bizonyos paracord karkötők iránytűvel vagy síppal vannak kiegészítve. 

5 jó tipp, hogyan lehet túlélni az erdőben

 

  1. Mielőtt kirándulni/túrázni indulsz, tájékoztasd erről a(z) családod/ismerőseid (gyanús lehet, ha több napig nem hallanak felőled).
  2. Ismerd meg a terepet mielőtt elindulnál. Milyen állatok élnek arrafelé? Melyek azok a gyümölcsök, amelyek biztonságosan fogyaszthatók a környéken abban a szezonban? Milyen vízforrások állnak rendelkezésünkre a közelben?
  3. Kommunikációs eszközök és helymeghatározók (például telefon, GPS, iránytű stb.) esetén mindig legyen egy tartalék is. Tudd meg, hogyan küldhetsz szükség esetén vészjelzéseket.
  4. Ne ess pánikba. Ha lehetséges, maradj mindig olyan helyen, vagy keress egy olyan helyet, ahol valószínűleg megtalálnak majd. Nem ajánlott bolyongani az erdőben.
  5. Ne becsüld alá a megfelelő felkészülést. A cikket elolvasva már megtetted az első lépést hozzá. Második lépésként pedig elengedhetetlen a megfelelő felszerelés összeállítása.