Hogyan építsünk magunknak menedéket az erdőben?

Hogyan építsünk magunknak menedéket az erdőben?>

Több módja is van annak, ha szeretnél több időt tölteni a szabadban. Vannak, akik inkább a kempingezést részesítik előnyben, de léteznek olyan kalandorok is, akik valamivel magasabb szintre emelik ezt az élményt, és csak egy hálózsákkal indulnak útra. Szeretnél te is belekóstolni a kalandorok világába? Amennyiben téged is érdekel ez a téma, olvass tovább. 

Segítünk abban, hogyan kell menedéket építeni az erdőben, hogyan találd meg rá az ideális helyet, és hogy mit tegyél akkor, ha kiszámíthatatlan helyzetben találod magad. 

A megfelelő hely kiválasztása kulcsfontosságú

Az, hogy pontosan milyen helyen építjük fel a menedéket, nagy befolyással van a biztonságunkra. Számos bevált tipp segít a legmegfelelőbb hely kiválasztásában. Abban az esetben, ha szeretnél ismételten visszatérni, vagy mással is megosztani ezt a helyet, fontos, hogy jól ismerd a környéket.

  • Kerüld a frekventált helyeket (erdei ösvények, vadászterületek, etetőhelyek környéke és hasonlók).
  • Jól figyeld meg a környezetet/növényzetet. Amennyiben olyan helyről van szó, ahol láthatólag több állat is megfordult a nap folyamán, keress egy másik helyet.
  • Olyan helyet válassz, ahol az éjszaka folyamán tábortüzet tudsz építeni. 
  • Nem jó ötlet egy vízforrás közvetlen közelében felépíteni a menedéket. Ez ugyanis vonzza az állatokat és a turistákat. 
  • Ne menj túl magasra. A hegyekben nagyobb eséllyel érhet vihar/eső/szeles idő, ami sok esetben veszélyes lehet.
  • Az alacsony fekvésű helyek sem bizonyulnak jó választásnak. Az ilyen helyeken nagyobb eséllyel érhet minket fagyás.
  • Ha sikerült megtalálni a megfelelő helyet, ne felejtsd el megnézni, mi van a fejed felett. Vigyázz a törött ágakra, száraz/idős fákra.

Amennyiben egy kirándulás/túrázás esetén kiszámíthatatlan helyzetbe kerülsz (eltévedsz, megsérülsz, stb.), érdemes megfogadni az előző tanácsokat, melyek mindenképpen hasznodra jöhetnek az ilyen esetekben.

Bunker az erdőben terepszínű hálóval

Néha azonban az is előfordulhat, hogy nem szükséges menedéket építeni. Sok esetben a természetben is találhatunk olyan helyet (barlang, szikla, mélyedés, stb.), ami védelmet nyújthat az éjszaka folyamán. Előfordulhat, hogy a közelben már valaki előtted megépített egy menedéket, melyet szükség esetén bárki igénybe vehet.  

TIPP: Mit tegyünk, ha eltévedtünk az erdőben?

Hogyan építsünk menedéket az erdőben?

A cikk elején említést találhatunk arról, hogy alapvetően kétféle menedéket különböztethetünk meg. A menedékeket általában két nagy csoportra bontják, ezek a természetes és a mesterséges menedékekre - tehát olyat, amihez takaróponyvát használsz, és olyat, aminek építéséhez kizárólag a természet kínálta anyagokat használsz. 

Takaróponyva használata

A ponyva az egyik leghasznosabb dolog, ami nem hiányozhat egyetlen túrafelszerelésből sem. Óriási előnye, hogy könnyű súllyal, kompakt mérettel és többféle felhasználási lehetőséggel rendelkezik. Takaróponyvaként, ideiglenes takaróként, hőszigetelő rétegként, hálózsákként vagy menedékként is használható. 

A vízhatlan kialakításnak köszönhetően, nemcsak saját magad, hanem az összes csomagod és felszerelésed is megvédheted. Ha van plusz takaród, nyugodtan használd kettős védelemként sátor/menedék felett. Egy ponyvának valóban sok felhasználási lehetősége van. Jelen esetben azonban az a legfontosabb kérdés, hogy miként tudnánk a ponyvából bunkert vagy menedéket építeni.

Mire lesz szükséged?

  • takaróponyva
  • rögzítőelemek
  • kötél vagy paracord zsinór

Számtalan lehetőség van arra, hogy milyen típusú menedéket építsünk magunknak. Fontos figyelembe venni az adott körülményeket, helyzetet, egészségi állapotunkat, stb. Hiába fogsz rendelkezni egy konkrét elképzeléssel a fejedben arról, hogy pontosan milyennek kellene lennie a menedéknek, ha az adott teperepviszonyok/körülmények nem alkalmasak erre. Éppen emiatt szükséges elsőrorban körülnézni, felmérni a terepet és figyelembe venni mindent - ezzel a módszerrel mindenképp találsz majd olyan helyet, ami alkalmas lesz egy menedék felépítésére. 

A takaróponyvát többféleképpen is használhatjuk (attól függően, hogy milyen védelemre lesz szükségünk). A ponyva kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a ponyva méretét, színét, anyagát és mintáját. 

TIPP: Használj álcahálót! - Tippek a természetben való álcázáshoz. Álcaszalag, ponyva vagy spray? 

Menedék építése 


Keressünk 2 olyan fát, amire egy ágat helyezünk el (ideális esetben minél egyenesebb ágat érdemes keresni). Amennyiben nem találaz hasonló fát/ágat, vagy nem tudod hogyan rögzítsd a fákhoz a ponyvát (nincs ilyen alacsonyan fekvő ág), akkor segítségedre leget egy kötél/paracord zsinór. Elég, ha egy magasságban a fákhoz kötöd a zsinórt, és ennek segítségével alakítod ki a menedéket. A zsinór magasságát saját elképzelésed szerint tudod alakítani.

A következő lépésben tegyük rá a ponyvát a(z) ágra/zsinórra úgy, hogy mindkét oldalán egyforma hosszúszású legyen. Ezzel a módszerrel egy "A" alakú menedéket hozunk létre. A menedék magasságát/kialakításást saját elképzelésed szerint tudod alakítani. Amennyiben inkább a nedvesség és a hideg ellen szeretnél védekezni, terítsd le a földre a takaróponyvát.

A ponyva éleinek rögzítése is fontos szerepet tölt be. A rögzítő gyűrűk lehetővé teszik a ponyva biztonságos és tartós rögzítését. Amennyiben nem áll rendelkezésedre semmilyen rögzítőelem, akkor érdemes felmérni a körülötted lévő terepet. Az erdő több lehetőséget is kínál a ponyva rögzítésére (pl. erős/hegyes ágak). A ponyván kívül használhatsz vízálló poncsót is a menedék felépítéséhez.

Erdőre néző menedék

Menedék építése - ponyva nélkül

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy kénytelen vagy az éjszakát az erdőben tölteni, és szükséged van egy menedékre, de nem rendelkezel (a fent felsoroltakból) egyetlen eszközzel sem - ne ess kétségbe. Az erdőben általában mindent megtalálsz, amire szükséged lehet egy menedék felépítéséhez. A különbség elsősorban az, hogy ez a folyamat így lényegesen tovább fog tartani, mivel először össze kell gyűjtened minden szükséges anyagot.

Mire lesz szükséged?

  • több alátámasztó állványra (jelen esetben ágakra)
  • több hosszú ágra
  • leveles/tűleveles ágakra

Építési folyamat

A legfontosabb feladat ismét a megfelelő hely kiválasztása lesz. Ebben az esetben érdemes még alaposabban felmérni a terepet. Könnyen előfordulhat, hogy egy alapos megfigyelés során több olyan ágat/fát/helyet találhatunk, mint az az első pillantásra tűnhet. Amennyiben vannak a közelben alacsonyabb ágak vagy kiemelkedések, ahová egy ág vízszintesen beszúrható, akkor nyert ügyed van. A természetes menedékhelyeket azonban leggyakrabban csak egy oldalról szokták építeni, hiszen egy A-alakú menedék felépítéséhez valóban komoly tudás és idő kell. Az oldalak letakarásával azonban egy olyan helyet alakíthatunk ki, amely védelmet nyújt a széllel szemben, és ahol eltölthetjük az éjszakát.  

Ha már megvan az alapszerkezet, rátérhetünk a tetőre. Távolítsd el egyes ágakról az oldalágakat - vigyázz, ne távolítsd el az összeset! Ha néhány centiméterre letöröd őket, nagyszerű rögzítési pontot fognak képezni a vízszintes ágak lerakásánál. Fokozatosan helyezd el az ágakat a kialakított alapszerkezeten. Azokon a helyeken, ahol valamilyen rés/lyuk van, töltsd ki a helyet leveles/tűleveles ágakkal, hogy minimalizáld az esélyét annak, hogy az eső bejusson.

            

Mit tegyünk, ha nincs nálunk hálózsák?

Bár egy jó minőségű hálózsák egyértelműen minden túrafelszerelés alapja, előfordulhat, hogy olyan helyzetben találjuk magunkat, amikor egyszerűen nem számítunk arra, hogy az éjszakát az erdőben kell töltenünk. Egy menedék felépítéséhez is szükségünk lehet néhany alap túrafelszerelésre.

Berendezések egy fészerhez

Tudod, hogyan készíts egy kényelmes nyugágyat mindössze csak annyiból, amit az erdő kínál? 

Elég ha több idővel, fejszével és kézifűrésszel rendelkezel. Készítsd elő a kívánt hosszúságú rönköket, és tedd őket egymás mellé - legalább 70 centiméter szélességben. A keletkezett kis lyukakat töltsd ki mohával vagy falevéllel - ezzel biztosítva a kényelmet és a bizonyos szintű hőszigetelést.

Ha azonban nem rendelkezel ilyen felszereléssel, cseréld le a rönköket erősebb ágakra - a folyamat többi része változatlan. 

Bízunk benne, hogy tippjeinknek köszönhetően már te is tisztában vagy vele, hogyan kell menedéket építeni bizonyos helyzetekben. Ahhoz, hogy elkerüld az ilyen váratlan, de kellemetlen meglepetéseket, érdemes még a túra előtt felkészülni minden eshetőségre. Mindent, amire szükséged lehet a túra során, megtalálod a www.rinokor.hu oldalán.