Hátizsák. Hogyan találjuk meg a megfelelőt és hogyan válasszunk túra hátizsákot?

Hátizsák. Hogyan találjuk meg a megfelelőt és hogyan válasszunk túra hátizsákot?>

A hátizsák minden aktív ember felszerelésének elengedhetetlen része. A megfelelő modell kiválasztásánál számos fontos részletet kell figyelembe venni. Kizárólag a megfelelő túrahátizsákkal számíthatsz arra, hogy mindent a válladon tudsz cipelni, amire egy túrán szükséged lesz. A következő sorokban olvashatod:

  1. Mire figyeljünk a hátizsák kiválasztásánál?
  2. Milyen típusú hátizsákokat ismerünk és mi alapján lehet őket kategorizálni?
  3. Honnan tudod, hogy egy hátizsák megfelelő-e számodra?
  4. Praktikus kiegészítők, amelyek megváltoztatják a hátizsákokról alkotott képedet.

Ruksaky

Mire figyeljünk a hátizsák kiválasztásánál?

A táska űrtartalmán kívül, amely alapján a cikk későbbi részében fogjuk kategorizálni a hátizsákokat, van néhány részlet, amire érdemes figyelni.

A kiegészítő hevederek biztosítják a hátizsák megfelelő súlyelosztását

A két klasszikus vállpánt minden hátizsák alapja. A vállakra nehezedik a hátizsák teljes súlya. De több megoldás is létezik erre a problémára. Különösen akkor, ha több órát vagy akár napokat töltesz hátizsákoddal a hátadon. A megoldást a csípőpántok jelentik - csípőpántok és mellpántok is. Nekik köszönhetően a hátizsák súlya egyenletesen oszlik el, így már néhány óra elteltével jelentős különbséget fogsz érezni. A csípőpánt a hátizsák súlyának több mint felével szabadítja meg a vállakat, ráadásul a hátizsák sem fog kényelmetlenül ide-oda csúszkálni. A csípőpántokat leggyakrabban műanyag patentokkal lehet rögzíteni, melyeket a viselő méreteihez lehet illeszteni.

A hátizsákok zsebei, tasakjai és titkos rekeszei nagy jelentőséggel bírnak.

Abban a pillamatban fogod felfedezni ezeket a praktikus kis zsebeket, amikor egy hosszabb túrára vagy utazásra kell felkészülnöd. Hiszen manapság az apró zsebek az okostelefonnak, pénztárcának vagy dokumentumoknak szánt helyeknek számítanak, melyek biztosítják, hogy a fontos dolgok mindig kéznél legyenek. Több ilyen zsebre lenne szükséged? Keress olyan hátizsákot, amelynek a csípőrekeszében zsebek vannak. Nem hiányozhatnak az elülső vagy felső zsebek sem a fent említett dokumentumok, az iránytű vagy a kézi térkép tárolására. A többnapos túrázás során értékelni fogod az extra pántokat és hevedereket is, amelyekre a kempingmatracot, hálózsákot vagy a többi felszerelést lehet rögzíteni. Bizonyos hátizsák-típusoknál divatos elülső nyílással is találkozhatsz, így könnyedén hozzáférhetsz a táska alján lévő dolgokhoz anélkül, hogy mindent kipakolnál.

A MI TIPPÜNK: Próbálj ki egy assault típusú hátizsákot, amely többféle rekeszt tartalmaz a felszerelés megfelelő elosztásához. Az ún. MOLLE rendszer a táska oldalain és az elülső részen található, ahol különféle kiegészítő tasakok, elsősegélynyújtó készlet vagy bármilyen egyéb, a MOLLE rendszerrel kompatibilis felszerelés rögzíthető. Kapható kisebb 20 literes verzióban, valamivel nagyobb 36 literes verzióban, sőt 15 literes gyerek hátizsák is.

Ruksak - Molle system

Tudj meg többet a hátizsák anyagairól

Ez különösen akkor fontos, ha olyan hátizsákra van szükség, amelyik rossz időjárás esetén is képes megvédeni a táska tartalmát. Azok a túrázók, akik minden körülmények között a hegyekbe vagy túrákra merészkednek, értékelni fogják a vízálló anyagokat. Az illesztések, a varrások és a cipzárak azonban szintén érzékeny pontnak számítanak. Ezek mind fontos szempontok a hátizsák vásárlásánál, mivel ezeken a helyeken fordulnak elő leggyakrabban szakadások. A hátizsákhuzatok, amelyek univerzális kialakításban is kaphatók, ideális védelmet nyújtanak a rossz időjárással szemben. Arra azonban ügyeljünk, hogy illeszkedjen a térfogathoz. 

A szerkezettel ellátott hátizsák nem a múlté, a keretnek fontos szerepe van

Tipikus példaként szolgálnak a magashegyi teherhordók. Ők pedig azt bizonyítják, hogy a külső keret, vagy másképp a hátizsák felépítése megkönnyítheti a a nehéz táska hordozását, illetve képes optimális helyet biztosítani a hátizsák és a hát között az optimális szellőzéshez. Sokkal elterjedtebbek azonban a belső vázzal ellátott hátizsákok, különösen, ha közepes térfogatú (60 liter körüli) hátizsákokról beszélünk. Ezek szépen el tudják osztani a hátizsák súlyát anélkül, hogy bármi is korlátozná a hordozás során. A kisebb hátizsákoknál, amelyek ideálisak a gyors transzferekhez vagy könnyű utazásokhoz, a keret vagy teljesen hiányzik, vagy puha párnázással helyettesítik, amely elegendő az ilyen típusú hátizsákokhoz.

A megfelelő szellőzés elengedhetetlen

Legyen szó profi sportról vagy egy nagyobb kihívást jelentő túráról, az izzadt hát egyik tevékenységben sem jelent győzelmet. Ezért fontos, hogy a hátizsák megfelelő szellőzéssel rendelkezzel. A keresztirányú hátsó részen hálóval találkozhatsz, amelynek segítségével a gyártók jobb légáramlást hirdetnek. A kifinomultabb hátizsákok közvetlenül beépített szellőzőrendszerrel rendelkeznek. Megoldást kínál azonban a megfelelő ruházattal való kombináció is. A funkcionális anyagoknak köszönhetően megvédheti a hát- és csípőtájékot, és még megerőltető fizikai tevékenység közben vagy forró nyári napokon is szárazon és melegen tart.

Ivózsák

A megfelelő hátizsákot keresve, valószínűleg már találkoztál te is az "ivózsák" kifejezéssel. Ez egy víztartály, vagy egyfajta víztartály, amely a csomagban található, és kényelmesen, hosszas palackkeresés nélkül pótolja a folyadékot. A tömlő segítségével lehet inni. Az ivózsák kapacitása körülbelül 2 liter (a kialakítástól függően), és a titka - a mindig rendelkezésre álló folyadék, a hátizsákban tárolt dolgok által magára a ivózsákra gyakorolt nyomásban rejlik. A hátizsákhoz külön ivózsák betét is vásárolhat, amely rendelkezik egy rekesszel (előkészítéssel) egy ilyen ivózsák számára, és így kiegészítheti a hátizsák felszerelését, például aktív sportoláshoz.

Hydrovložka do ruksaku

Milyen hátizsákot érdemes választani?

A fent említett részleteken kívül itt van az egyik legfontosabb paraméter, amely a hátizsák kiválasztásakor döntő fontosságú. Az űrtartalom. Nem mindegy, hogy csak egy-két dologra van szükséged séta/túra/kirándulás során, vagy ha egy egésznapos családi túrára indulsz.

Méret szerinti elosztás 

Hátizsákok 30 literig

Ezek a kisebb típusú hátizsákok közé tartoznak. Ideális egy személy számára egy könnyű túrához, kiránduláshoz vagy akár szabadidős tevékenységekhez vagy munkához. A praktikus 20 literes hátizsák rengeteg rekesszel rendelkezik, amely elegendő helyez biztosít az összes lényeges dolog számára, és igényeid szerint további kiegészítő zsebek is hozzáadhatsz. Azok számára, akiknek a tárolóhelyek sokasága nem felel meg az igényeiknek, alternatívát jelent az egyszerűbb felépítésű, kompakt 22 literes hátizsák.

Ruksak Pentagon Akme

A MI TIPPÜNK: A változatosságot a népszerű Helikon-Tex márka strapabíró, 21 literes Helikon-Tex hátizsák kínálja, amely kopásálló anyagból készült. Ezen kívül kompatibilis a tépőzáras betétrendszerrel, melynek köszönhetően a belső része kiegészíthető egy praktikus rendszerezővel, zsebbel vagy a hátizsák belső részére rögzíthető tokkal.

Hátizsákok 50 literig

Egy közepes méretű, körülbelül 50 literes hátizsákba több napra elegendő csomagot lehet pakolni. Alternatív megoldás, ha nem egyedül indulsz túrára vagy kirándulásra, és valaki más holmiját is magaddal viszed a poggyászodban. Ebben az esetben javasoljuk, hogy nyúljon egy egyszerűbb, de tökéletesen megfelelő, 32 literes hátizsák, kényelmes párnázottsággal ellátott hátizsákhoz. Terepen vagy barátságtalanabb körülmények között végzett túrán értékelni fogod a tartós nylonból készült 40 literes taktikai hátizsák. A variálható MOLLE-rendszernek köszönhetően tetszés szerint újratöltheted az igényeidnek megfelelően. 

Hátizsákok 65 literig

A 65 literes hátizsák ideális választás lehet egy családi kirándulás vagy túra esetén. Szintén jó választás azok számára, akik szeretnének néhány napra elszabadulni otthonról. Az utazók, kalandorok, túrázók és egynapos kirándulók értékelni fogják a bővíthető hátizsákokat, amelyek csípőhevederrel vannak kiegészítve - ezek segítenek optimálisan elosztani a táska súlyát, így a vállakat kisebb terhelés éri.

Felhasználás szerinti elosztás 

Univerzális hátizsákok

Ideális választás munkába, iskolába, kiránduláshoz, könnyű túrához vagy szabadidős tevékenységekhez. A hátizsák kiválasztásánál gyakran nem csak a funkcionalitásra, hanem a dizájnra és a színre is hangsúlyt fektetünk. Egy univerzális hátizsák legyen könnyű, sok rekesszel, vagy ezek hozzáadásának lehetőségével, és belső párnázottsággal, ha törékény tárgyakat, például laptopot vagy tabletet kell szállítani.

Turisztikai hátizsákok

A fenti tippek és tanácsok mindegyike segít a megfelelő túrahátizsák kiválasztásában. A hátizsákok esetében különösen fontos szerepet játszanak a viselő igényei. Mindenekelőtt fontos, hogy minden elférjen benne, amire szükséged van, és hogy a lehető legkényelmesebb legyen a viselése. Ezért javasoljuk, hogy alaposan hasonlítsd össze a különböző típusokat, és vedd figyelembe az összes olyan részletet, amely fontos lehet (szellőzés, anyag, felépítés, tárolás, kütyük stb.).

Hátizsák professzionális felhasználásra (katonai, taktikai, stb.)

Az eredeti katonai hátizsák, amely egyéb kiegészítőkkel testre szabható és az aktuális igénynek megfelelően méretezhető, a hátizsákok gyakran számos vagy mentőalakulat felszerelésének részét képezik. Számos praktikus zseb, variálható MOLLE-rendszer, csípőpántok a kényelmesebb hordozás érdekében és megfelelő térfogat az alap, amely nélkül egy igényes taktikai hátizsák nem nélkülözhető.

Ruksak DEOS

Miből derül ki, hogy a számodra tökéletes hátizsákot választottad? 

Rendeltél már hátizsákot kedvenc webáruházadból, vagy épp az üzletben próbálod ki az előre kiválasztott típusokat? Ebben az esetben érdemes odafigyelni pár részletre, amelyek alapján könnyen megállapíthatod, hogy a választásod megfelelő volt.

  1. Próbáld meg megtölteni a hátizsákodat olyan dolgokkal, amelyeket általában tervezel magaddal vinni. Túrazsák esetén nyugodtan szimuláljon túrafelszerelést.
  2. Állítsd be a vállpántok hosszát, és tedd a hátizsákot a válladra. Az ideális méret az, ha a pántok nem nyomnak össze, és a hátizsák alja sem esik természetellenesen a hátad szintje alá (a legnagyobb hátizsákoknál ez a határ alacsonyabb).
  3. Ha a hátizsáknak van derékszíja, tedd a csípőre, és csatold be. Ennek a résznek a hátizsák teljes súlyának legalább a felét el kell viselnie. Lazítsd meg a vállpántokat, és teszteld a csípőpántok erősségét a hátizsák hátulról való megfogásával.
  4. Az egyensúlyozó pántok segítségével állítsd be a hátizsák helyzetét úgy, hogy azok kissé megfeszüljenek.
  5. Próbálj meg mozogni néhány percig a hátizsákkal, és ellenőrizd, hogy nem érzel-e korlátozást vagy egyéb kényelmetlenséget.
  6. Amennyiben nem tapasztalsz semmi rendellenességet, akkor sikerült a számodra megfelelő hátizsákot választanod.

    Nincs más dolgod, mint becsomagolni és kipróbálni az új hátizsák vagy más választott hátizsákodat közvetlenül a terepen. cikkünkben remek tippeket olvashat arról, hogyan kezelje a lehető leghatékonyabban a pakolást, és mit ne felejtsen el a túrázás során.