Főzés és kempingezés: milyen kempingtűzhelyet válasszunk, és mit vigyünk magunkkal?

Főzés és kempingezés: milyen kempingtűzhelyet válasszunk, és mit vigyünk magunkkal?>

A kempingezés egyik legizgalmasabb része a szabadtéri főzés. Különösen akkor, ha nem vagy híve az instant ételeknek, amelyeket általában szintén fel kell melegíteni valahol. Egy kempingfőző, gázfőző vagy egyéb praktikus eszköz azonban számos lehetőséget kínál, hogy a szabadtéri főzést igazi élménnyé váljon. Hogyan válasszuk ki a legjobb kempingfőzőt? 

A cikkben olvashatsz arról, milyen különbségek vannak egyes kempingfőzők között, valamint arról, melyek azok a kempingfelszerelések, amelyekről semmiképpen sem szabad megfeledkezni, ha kempingezni mész.

Milyen előnyei vannak az alkoholos főzőnek, fatüzelésű tűzhelynek vagy épp a gázfőzőnek?

Annak érdekében, hogy a szabadtéri főzés, kempingezés vagy túrázás mindig pozitív élmény maradjon, érdemes előre átgondolni, milyen melegítőt, főzőt vagy akár tűzhelyet szeretnénk magunkkal vinni. Nemcsak a tüzelőanyag típusa (gáz, alkohol, szilárd anyag stb.), hanem annak elérhetősége, a tűzhely méretei és súlya (a felszerelés és a szükséges tüzelőanyag) is fontos. A legfontosabb paraméter a kempingfőző mérete, illetve az a környezet, amelyben a kempingfőzőt szeretnéd használni. 

Alkoholos kempingfőző

A praktikus alkoholos főzőt, amely szilárd alkoholt használ tüzelőanyagként, minden túrázó értékelni fogja, különösen a könnyű súlya végett. Mérete nagyon kompakt (összecsukható), és nem foglal túl sok helyet a hátizsákban. A főző szilárd alkoholos gyújtókockákkal műküdik, amelyek nagyobb kiszerelésben is megvásárolhatók. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy az ilyen típusú főzőnek megvannak a maga hátrányai, ilyen például a kellemetlen szag. Az alkoholos főző inkább az ételek/italok felmelegítésére szolgál.

Előnyei:

  • jól tárolható
  • könnyű súly
  • elérhető ár
  • ellenáll az extrém körülményeknek (fagy, stb.)
  • a repülőgép fedélzetére vihető 

Hátrányai:

  • kellemetlen szag 
  • nem lehet szabályozni az égés intenzitását
  • hosszadalmas főzés/felmelegedés

Varič na pevný lieh

Gázfőző

A gázfőző tökéletes minden olyan kempingező számára, aki egy praktikus megoldásra vágyik. Maga a főző nem foglal sok helyet, szabályozható égőfejjel rendelkezik, ráadásul úgy néz ki, mint egy klasszikus gáztűzhely a konyhából. Léteznek egyszerűbb gázfőzők, vagy valamivel kifinomultabb, piezoelektromos gyújtással ellátott gázfőzők is. Már csak egy gázpalackra van szükség, és máris indulhat a szabadtéri főzés. 

Valamivel jobb kialakítással rendelkeznek a nagyobb méretű gázkempingkályha, amely nagyobb főzőlappal és jobb üzemanyagintenzitás-szabályozóval rendelkezik. A megfelelő gázpalack használatával, akár 2 órán át működik. Legfőbb hátránya azonban a magasabb súly. A kempingezők főleg akkor visznek ilyen gázfőzőt magukkal, ha autóval indulnak útnak.

Léteznek azonban egészen kis méretű gázfőzők is, amelyek bár rövidebb ideig égnek, de méretben alkalmasabbak a nehezebb túrákra.

Előnyei:

  • jól tárolható
  • könnyű súly
  • könnyű kezelhetőség 
  • elérhető ár

Hátrányai:

  • nem lehet felvinni a repülőgép fedélzetére
  • kizárólag kompatibilis utántöltővel működik 
  • a gázpalack/utántöltés magas súllyal rendelkezik
  • a gázpalack/utántöltés nehezebben tárolható
  • szükséges a gázpalack/utántöltés biztonságos eltávolítása/likvidálása
  • nehezebb megállapítani a fennmaradó üzemanyag mennyiségét

Plynová karťuša

Fatüzelésű tűzhely

A rozsdamentes acélból készült tűzhely nagy népszerűségnek örvend a kempingfőzők körében. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy szilárd tüzelőanyaggal (pl. fa vagy szilárd alkohol) működnek. Ez azt jelenti, hogy csak magára a tűzhelyre van szükség, hogy elkészítsd a kedvenc ételed.

Az összecsukható túzhely kis súllyal rendelkezik, emiatt könnyen tárolható. Léteznek olyan tűzhelyek is, melyek egészen kicsi méretre összecsukhatók, és egy praktikus tokban hordozhatók. A fatüzelésű túzhelyek a tábortüzek helyettesítésére szolgálnak. Kialakításuk megvédi a tüzet az esetleges széltől, ezért gyakran nincs szükség további szélfogóra sem. 

Nincs kempingfőzőm - mivel tudnám helyettesíteni?

Ha olyan helyzetben találod magad, mikor otthon felejtetted a kedvenc kempingfőződ, vagy csak egyszerűen nem sikerült beszerezned egyet sem a túra előtt, próbáld ki a bevált módszerek egyikét. Lehet, hogy egy kicsit bonyolultabb módszerről van szó, de a végeredmény mindenképpen megéri az erőfeszítést.

Hogyan készítsünk grillt?

Mindössze egy megfelelő helyre és néhány apró fadarabra lesz szükséged. A tűz helyét határold körül a kiásott talajjal, kövekkel/nedves fával. Ezután már csak helyezd rá a grillrácsot, és máris grillezhetsz.

Grillvilla

A természetben  csak arra számíthatunk, amit kínál nekünk. Egy praktikus grillvillára bármilyen szilárd állagú ételt rá lehet tenni. A grillvillának bármikor könnyedén csinálhatunk helyet/tartót a tűzhely mellett - elég hozzá pár fadarab és máris kényelmesen grillezhetjük a kedvenc ételeinket. Ne feledkezzünk meg közben az étel egyenletesen forgatásáról sem.

A MI TIPPÜNK:  Ha nem szereted az alkoholos tűzhely szagát, vagy egy kicsit környezetbarátabb megoldást keresel, próbáld ki például a gél alágyújtóst, melynek előnye, hogy könnyen használható - akár nedves fán is.

Funkcionalitás és súly szerinti elosztás

Túrázás közben minden gramm számít, emiatt érdemes odafigyelni a kemping edények súlyára is. Ételhordó dobozok, tálak, termoszok vagy evőeszközök - mi mindenre lesz szükségünk?

A kempingfőzésre alkalmas edények ideálisan rozsdamentes acélból készülnek. Ezek ugyanis könnyen tisztíthatók, elérhető áron vannak és igazán könnyű súllyal rendelkeznek. A rozsdamentes acél másik tagadhatatlan előnye, hogy az ilyen edényt közvetlenül a tűzre teheted anélkül, hogy tönkremenne.

A rozsdamentes acél bögre, amely kevesebb mint 100 gramm, nemcsak italokhoz, hanem leveshez vagy folyékony ételekhez is használható. A túrázók és hegymászók értékelni fogják a könnyű, rozsdamentes acélból készült ételhordót, amely egy 1 literes, fedeles edényből és egy evőedényből áll. Az alumínium kedvelőinek egy tartós és praktikus fedeles edényt kínálunk, amely főzésre vagy palack melegítésére is használható. Nem hiányozhatnak a rozsdamentes acélból készült evőeszközök sem, amelyek a kanál, villa és vágóeszköz praktikus kombinációját alkotják.

Poľná fľaša s hrnčekom

A kempingfőzőnek is szüksége van szikrára

Minden kempingezés alapja egy ügyes öngyújtó vagy egy praktikus tűzgyújtó

Tűzgyújtók

A modern tűzgyújtók már úgy lettek kialakítva, hogy könnyedén hordozhatók/rögzíthetők legyenek, pl. kulcsokhoz, övhöz vagy más felszereléshez. Nagyon praktikus választás lehet az olyan tűzgyújtó is, amely egy beépített vészsíppal is rendelkezik.

Öngyújtók

Létezik egy másik eszköz is, amely a segítségünkre lehet a tűzgyújtásnál. Egy klasszikus öngyújtó minden helyzetben jól jöhet. Az amerikai Zippo márka híres az ikonikus öngyújtóiról, amelyek jellegzetes formával és megbízható kialakítással rendelkeznek. Amennyiben Zippo öngyújtót választanál a következő kempingezésed során, ne feledkezz meg az eredeti Zippo benzines utántöltőről sem. Egy újdonság, amely nagy népszerűségnek örvend - az USB-n keresztül tölthető Zippo plazma utántöltő. Ez teljes mértékben helyettesítheti a klasszikus benzines utántöltőt, és kompatibilis bármelyik klasszikus Zippo öngyújtóval (kivéve a slim változatot).

Pár jó tanács a végére

Ha már eligazodtál a kempingfőzők kínálatában, van még néhány hasznos tanácsunk a számodra. Minden információt egybevéve, reméljük, hogy ez a cikk hasznos volt számodra.

  • A kepmingőzőt súly és típus szerint érdemes kiválasztani
  • Ne feledkezzünk meg a kemping edényekről sem
  • Érdemes minden eshetőségre felkészülni még mielőtt elindulál otthonról
  • Minden gramm és centiméter számít
  • Nyugodtan improvizálj, ha nincs megfelelő kempingfőződ
  • A szükséges hozzávalókat és fűszereket a természetben is megtalálod 
  • Minden helyzetben figyelj a biztonságra 

TIPP: Megbízható sátrat keresel? Blogunkban olvashatsz arról is, milyen sátrat érdemes választani.