Cipőápolás: hogyan kezeljük a vízálló cipőket? Mi az a lábmelegítő?

Cipőápolás: hogyan kezeljük a vízálló cipőket? Mi az a lábmelegítő?>

Minden sportoló vagy túrázó számára elengedhetetlen, hogy rendelkezzen egy vízálló cipővel. Fontos a cipő megfelelő ápolása és tisztítása. A megfelelő gondozás mellett a cipőink élettartama meghosszabbítható. Olvass tovább, és tudj meg többet a különböző cipő kiegészítőkről, illetve a cipők megfelelő ápolásáról - legyen szó pl. sima bőr, nubuk, velúr vagy membránnal ellátott cipőről. 

Hogyan ápoljuk a bőrcipőket - mikor használjunk cipőkrémet?

Miért fontos a megfelelő cipőápolás?

Az első ok, amiért érdemes a cipőápolással foglalkozni, többnyire mindenki számára egyértelmű. Ha a lehető leghosszabb ideig szeretnéd élvezni a megvásárolt cipőd előnyeit, akkor elengedhetetlen a cipő megfelelő ápolása (kövesd a gyártó útmutatását). Ez különösen igaz a speciális kialakítású cipőkre - ilyenek például a túra- és taktikai cipők. A megfelelő eszközökkel (pl. többfunkciós cipőkefe) is jelentősen meghosszabbíthatod a cipők élettartamát.

A második ok, amiért érdemes a cipőápolással foglalkozni, az a cipő felülete/megjelenése. Sok termék képes elfedni a kisebb karcolásokat vagy szépséghibákat, és még a több éves cipők is úgy nézhetnek ki, mintha újak lennének.

Ugyanakkor a sérülés megelőzése nagyon fontos szerepet tölt be. Ez azt jelenti, hogy nem csak akkor szükséges a lábbelink ápolásával foglalkozni, amikor a kopás vagy sérülés első jeleit észleljük. A megfelelő cipőápolás éppen arról szól, hogy megelőzzük és megvédjük a cipőt az ilyen jellegű elhasználódástól.


Mivel a fent említett lábbelitípus gyártói elsősorban természetes anyagokhoz nyúlnak a cipő gyártása során, a legalapvetőbb kérdés a következő: Hogyan kell megfelelően ápolni a bőrcipőket?

Ošetrovanie koženej obuvi

Sima bőrcipők kezelése

A sima bőrből (full grain bőrből) készült cipők másfajta ápolásra szorulnak mint a többi cipők. A sima bőrt leggyakrabban munka-, taktikai vagy katonai cipők készítésére használják. Az ilyen bőrből készült cipők ápolására több lehetőség is van.

CIPŐFÉNYEZŐ 

A cipőfényező egy olyan termék, ami egyik szekrényből sem hiányozhat. A fekete és barna színben is kapható cipőfényező természetes anyagok és olajok, valamint szintetikus adalékanyagok keverékéből készül. A sima bőrcipők polírozása mellett a cipő felületén található finom hibákkal is könnyedén megbirkózik, és a kiválasztott színárnyalattal ügyesen elfedheti azokat. 

A cipőfényező kefét a cipők tisztítására és fényezésére használják. Használata: gyengéd és egyenletes (körkörös) mozdulatokkal vidd fel a cipőfényező szert a cipő felületére.

Set kefiek na ošetrenie obuvi

BŐRÁPOLÓ BALZSAM 

A cipőápoló balzsam felviteléhez mindössze egy rongyra vagy egy régi pólóra lesz szükséged. A színtelen viasznak számos előnye van - amellett, hogy a bőrcipők ápolására szolgál, nem zsíros, vízlepergető filmréteget képez a cipők felületén. Ez azt jelenti, hogy ez a termék képes egy lépésben puhítani, táplálni és impregnálni a bőrcipőket. Speciális, membránnal ellátott cipőkön is használható, anélkül, hogy a membrán funkcióját valamiképpen befolyásolná.

Balzam so včelím voskom

BŐRÁPOLÓ OLAJ

A cipőápoló olaj szintén kényelmes megoldás lehet. A természetes és halolajok keverékéből készült cipőápoló olaj színtelen, és a méhviaszbalzsamhoz hasonlóan, nem hagy csúnya zsíros réteget a cipő felületén. Szintén nagy előnye, hogy egyben impregnálóként is működik, aminek köszönhetően a cipő könnyedén ellenáll majd a nedvességnek vagy a folyadékkal való érintkezésnek.

Rybí olej na obuv

Csiszolt bőrből készült cipők kezelése

Az olyan bőrből gyártott cipőket mint például: nubuk vagy velúr kicsit nehezebb kezelni. A fő különbség a cipő felületében (anyagában) rejlik. Az ilyen típusú bőrrel (többnyire sima bőrrel vagy membránnal kombinálva) a szabadidős cipők és a túracipők esetében is találkozhatunk. Milyen cipőápoló termékeket lehet használni az ilyen típusú bőr esetében?

CIPŐKRÉM 

Tökéletesen ápolja és sok esetben impregnálja a nubuk, velúr és szemis bőrt. Használat: vidd fel a cipőápoló krémet szivaccsal a bőrcipő felületére, ezután hagyd, hogy a bőr jól beszívja magába a krémet. Érdemes ezt a folyamatot este elvégezni, ugyanis a cipőnek (ideális esetben) 12 órát kell száradnia. Fekete változatban, valamint átlátszó változatban is kapható, amely képes egy árnyalattal sötétebbé tenni a világosabb árnyalatú bőrt. A cipőkrem megfelelő alkalmazásával (gyakori viselés esetén 2 hetente) biztos lehetsz benne, hogy bőrcipőd tartósságát jelentősen megnöveled.

Krém na obuv z vlasovej kože - čierny

CIPŐÁPOLÓ SPRAY

Egyszerű alkalmazás és szinte azonnali eredmény. Használat: nubuk-, velúr- vagy más módon csiszolt bolyhos bőrből gyártott cipőkhöz készült spray-t egyenletes rétegben, közvetlenül a cipő felületére kell felvinni. Ezután a cipő felületét egyszerűen hagyd megszáradni. Egyetlen lépésben ápolja, puhítja, impregnálja és megújítja a cipő színét. 

Vízálló cipő? Válaszd ki a megfelelő impregnáló spray-t.

A cipő impregnálása segít védelmet nyújtani a nem kívánt nedvességtől, esőtől, víztől, folyadékkal való érintkezéstől, amely könnyen károkat tehet a cipőben. Ahhoz, hogy a cipőd elég tartós legyen, nem hiányozhat a szekrényedből a megfelelő impregnáló spray.

De hogyan válasszunk?

A legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a cipő anyagát. Ennek az információnak köszönhetően könnyen kiválaszthatod a megfelelő impregnáló spray-t. A spray egy láthatatlan réteget képez a cipő felületén, amely pajzsként szolgál a vízzel szemben. Bár az impregnáló spray kényelmes és gyors megoldást jelenthet, érdemes betartani néhány lépést a használata közben:

  • használat után hagyd a spray-t alaposan megszáradni a cipő felületén
  • használd a spray-t nedves cipőre, hogy növeld az impregnálószer hatékonyságát
  • az impregnálószert kizárólag jól szellőző helyiségben használd
  • alkalmazd a nedves lábbeli szárításánál 
  • folyékony és aeroszolos impregnálószereket legalább 14 naponta egyszer kell alkalmazni (krémek és viaszok esetében elegendő 6 hetente egyszer)
  • kövesd a gyártó utasításait

    Milyen impregnálószer használata alkalmas a membránnal rendelkező cipők esetében?

    Az impregnáló spray kiválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy használata alkalmas-e a membránnal ellátott cipők esetében is. A membránok, amelyek a nedvesség elvezetésére szolgálnak (kivezetik az izzadságot a cipő belsejéből és növelik a cipő légáteresztő képességét) töbnnyire túra- vagy munkacipők részét képezik. Amennyiben te is rendelkezel ilyen cipővel, érdemes  olyan impregnálószert választani, amely nem tartalmaz szilikont

    A szilikonalapú impregnálószerek rontják a membrán légáteresztőképességét és csökkentik annak funkcionalitását. Ha azonban a cipőd nem rendelkezik membránnal, nyugodtan használhatsz akár szilikon tartalmú spray-t is. Nagy előnye, hogy képes télen is védelmet nyújtani a cipőt ért káros hatásokkal szemben - ilyen pl. az utak sózása.

    Cipő kiegészítők: Hogyan válasszunk cipőfűzőt, cipőhuzatot, hótalpat vagy melegítő talpbetétet?

    A minőségi és megbízható cipőápoló szerek mellett számos olyan cipő kiegészítő létezik, amely meghosszabbíthatja a cipőnk élettartamát. Ilyen pl. a cipőfűző, talpbetét, cipőhuzat, stb.

    Hogyan válasszuk ki a megfelelő cipőfűzőt?

    A cipőfűzők elsősorban két alap katégóriára oszthatók: ezek a kerek vagy lapos cipőfűzők. Ennek kiválasztása elsősorban személyes preferencia kérdése. Mindkét változat kapható textil és tartósabb szálakból készült kialakításban. A cipőfűző vásárlásakor azonban a legfontosabb adat, amire szükséged lehet, a cipőfűző hossza, amelyet centiméterben adnak meg. Ennek megállapításához egyszerűen mérd meg az eredeti cipőfűződ hosszát, és ennek megfelelően válaszd ki a cipőfűző méretét.

    Csúszásgátlók cipőre

    Amennyiben téli/hegyi túrázásra indulsz, akkor a cipőhuzatok elengedhetetlen részét képezik a felszerelésednek. Attól függően, hogy vízzel vagy jéggel szembeni védelemre lesz szükséged, érdemes minőségi hótalpat, tüskéket vagy cipőhuzatot vásárolni, melyek képesek kellő védelmet nyújtani a vizes/csúszós terepeken.

    Hótalpak

    A hótalpak/tüskék közvetlenül a cipő talpához rögzülnek. A tüskékkel kombinált rugalmas talpakat csúszós terepen való gyaloglásra és futásra tervezték. Alternatív megoldásként léteznek még pl. a gumiszerkezetű, acél tüskékkel ellátott hótalpak is.

    Cipőhuzatok

    Még akkor is, ha kiváló munkát végeztél a cipő impregnálásával, előfordulhat, hogy olyan terepen találod magad, ahol a cipő fölé érő nedves fű vagy hó is kellemetlen meglepetést okozhat. Ilyen esetekben jó, ha rendelkezünk egy cipőhuzattal, amely megfelelő védelmet nyújt a vizes környezettel szemben. Ezek a praktikus vízálló cipőhuzatok rugalmas pánttal vagy zsinórral vannak ellátva, ami biztosítja, hogy a víz/nedvesség ne tudjon behatolni a lábbeli belsejébe.

    Talpbetétek - kipróbáltad már a melegítő talpbetéteket?

    A talpbetétek nemcsak a viselési kényelmet növelik, hanem a cipő hőszigetelő tulajdonságait is. A választás során javasoljuk, hogy inkább a természetes anyagokból készült talpbetéteket válaszd, amelyek a hőszigetelő alumíniumréteggel kombinálva jelentősen növelhetik a cipő hőszigetelő tulajdonságát. A fleece talpbetétek meleg, termikus réteget képeznek, illetve puhaságukkal minden lépést kényelmesebbé tesznek. 

    Egy újdonság, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni, az a cipőbe helyezhető lábmelegítő, amely képes akár több órán át kellemes melegben tartani a lábakat. Ezek a melegített talpbetétek a levegő hatására lépnek működésbe (kémiai reakció). Egyszerűen csak távolítsd el a csomagolást, várj pár percet, és máris élvezhed a lábmelegítő kellemes hatását. A lábmelegítő talpbetét kisebb változatban is elérhető, amelyet a cipő elejébe kell helyezni. Ez a verziója a lábmelegítőnek főleg azok számára alkalmas, akiknek télen kellemetlenül zsibbadnak a lábujjaik a hidegtől.

    Hogyan lehet a cipőt belülről is ápolni? 

    Bár a cipőápolás során leggyakrabban a cipő külsejére összpontosítunk, fontos, hogy időről időre a cipő belsejére is időt szánjunk. Ez főként olyan cipők esetében igaz, amit gyakran használunk (pl. munkacipő, sportcipő, téli csizma, stb.) - tehát az olyan lábbelik esetében, amelyeknél nagyobb esély van a kellemetlen szagok kialakulására. Egy cipődezodor kiváló segítség lehet a nem kívánt szagok csökkentésében. Kicsit magasabb szintű védelmet nyújthat az olyan cipőspray, amely aktív ezüsttel is rendelkezik.

    Már számos olyan termék és cipő kiegészítő létezik, amely segíthet megnövelni a cipő élettartamát. Ha még nem találtad meg a számodra legmegfelelőbb cipőt, ne hagyd ki azt a cikkünket, amelyben tanácsot adunk, hogy melyik a számodra megfelelő cipő. A www.rinokor.hu webáruházban minden szükséges cipő kiegészítőt megtalálsz. Bízunk benne, hogy az információknak köszönhetően segítettünk eligazodni a cipőápolás világában.