Bevált tippek, hogyan tudnál az elvárásaidnak megfelelő monokulárt választani

Bevált tippek, hogyan tudnál az elvárásaidnak megfelelő monokulárt választani>

A monokulár (monokuláris távcső) olyan távcső, amely a kialakítása révén alkalmas a távoli tárgyak és jelenségek, egy szemmel történő megfigyelésére. Bár a monokulár valóban széleskörűen alkalmazható, ritkábban találkozunk vele, mint a hagyományos távcsővel. Bizonyos esetekben azonban praktikusabb és kényelmesebb a használata mint egy klasszikus távcsőé.

Ha még nem fedezted fel a monokulár kínálatunkat, vagy ha most hallasz róluk először, olvass tovább. A következő cikkben megtudhatod, hogy milyen típusú és márkájú monokulárokat ismerünk, valamint bevált tippeket kaphatsz azzal kapcsolatban, hogyan kell kiválasztani a megfelelő monokulárt. 

Zsebtávcsövek versus nagy méretű monokulár

A monokulár hallatán legtöbb esetben egy zsebben hordható, kompakt méretű zsebtávcsővet képzelünk el, amelyet szabadidős tevékenységekhez (sport, túrázás), de professzionális felszerelés részeként is használnak (erdészek, vadászok, katonák stb.).

A megfigyelő távcsövekként szolgáló monokulárok (spotterek és spektroszkópok) azonban nagyobb méretekkel rendelkeznek, amelyek miatt már nehezen férnének el egy zsebben. Ezeket elsősorban ornitológusok, vadászok és csillagászok használják, akiknek kiváló nagyításra, jó részletfókuszálásra és tiszta képre van szükségük. Az ilyen monokuláris távcsövek esetében mindig megtalálható egy állványmenet. Az állvány használatával a kép tiszta marad (nem mosódik el a kézremegés miatt).

Külön csoportot alkotnak a professzionális távcsövek, amelyek szintén egyetlen tubussal rendelkeznek, és tükrös/lencsés csillagászati távcsövekre oszthatók. Figyelmünket azonban a monokuláris távcsövekre összpontosítjuk, amelyek szintén több típusra oszthatók.

monokulárny ďalekohľad

Milyen típusú monokulárokat ismerünk?

A monokulárok kategorizálása elsősorban a kialakításuk, a használatuk és a specifikus paraméterek alapján történik.

Zzebtávcső / mini monokuláris távcső

Ezt a típusú monokulárt zsebtávcsőnek is nevezik - minimalista méretei miatt. Éppen ez a paraméter teszi alkalmassá az olyan használatra, amikor nincs kéznél egy klasszikus binokuláris távcső, és távolabbi objektumokat szeretnénk közelebbről megfigyelni. Használhatjuk túrázás, hegymászás vagy a természetben való sétálás közben. Gondtalan szállítása, könnyű súlya és használata miatt a monokulár népszerű az erdészek, katonák vagy más terepmunkások körében is.

Okulárok típusai

Attól függően, hogy a monokuláris távcső tubusa egyenes vagy tört (bizonyos szögben), ezek az optikai eszközök két különböző kategóriába sorolhatók. A nagyobb súlyuk ellenére, mégis kompakt monokulárokról beszélünk. A hajlított kialakítású monokulároknak köszönhetően, távolabbi pontokra láthatunk el, mint a hagyományos (egyenes) monokulárok esetében.

Monokulárok extra funkciókkal és tartozékokkal

Létezik néhány fontosabb paraméter, amely segít a megfelelő monokulár kiválasztásában. Az egyik ilyen paraméter az ED üveg (Extra Low Dispersion), ami lefordítva azt jelenti, hogy az optika extra alacsony diszperzióval rendelkezik. Az ED üveggel rendelkező monokulár kivételesen gazdag színeket és élességet kölcsönöz a képnek.

Egy másik fontos paraméter a száraz nitrogén töltés, amely biztosítja a cső vízállóságát, illetve hirtelen hőmérsékletváltozás esetén képes védelmet nyújtani a belső párásodás ellen.

Olyan monokulárok közül is választhatsz, amelyeket közvetlenül állvánnyal együtt árulnak. Ha 16-szoros vagy annál nagyobb nagyítással rendelkező eszközt szeretnél választani, készülj fel arra, hogy állvány nélkül a kép elmosódik/"remegni fog". Ez azért van, mert a legkisebb kézmozdulat is felnagyításra kerül, ez pedig befolyásolja a képet/látványt. Amennyiben ezt szeretnéd megelőzni, olyan monokulárt édemes választani, amit állvánnyal együtt kínálnak (különösen a nagyobb nagyítással rendelkező modellek esetében).

Érdemes megemlíteni az éjjellátó funkcióval rendelkező monokulárokat is. Ezek a monokulárok népszerűek a vadászok (vadmegfigyeléshez), az éjjeli őrök, vagy azok körében, akik szeretnének betekintést nyerni a természet rejtett, éjjeli világába.

kvalitný monokulár

Melyiket érdemes választani: klasszikus (binokuláris) vagy monokuláris távcső?

A két típus közötti alapvető különbség a kialakításban rejlik. Már ránézésre is egyértelművé válik, hogy a monokulár teste egy csőből áll, amelyben egy objektív, egy okulár és egy fókuszáló kerék van felszerelve, amely a nagyítás mértékének szabályozására szolgál. Ha nem mini zsebtávcsőről beszélünk, akkor nem hiányozhat a szerkezetről az állványmenet sem, amellyel a távcső stabilizálható a tiszta és éles kép elérése érdekében.

Amennyiben választ keresel arra a kérdésre, hogy melyik típusú távcső a jobb: Monokuláris vagy klasszikus távcső? A válasz egyszerű. Amennyiben praktikus, kis méretű és könnyű súllyal rendelkező távcsövet keresel, akkor egy monokulárra van szükséged. De melyikre pontosan?

A MI TIPPÜNK: 

Több információra van szükséged? Szeretnél többet megtudni a klasszikus távcsövekről? Olvasd el a következő cikket: Távcsövek - hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Mire érdemes odafigyelni a megfelelő monokulár kiválasztásánál?

Mielőtt egy adott monokulár mellett döntenél, mindenképpen fontos figyelembe venni a következő paramétereket.

Fontos átgondolni, hogy mire fogod használni a monokulárt.

Amennyiben már betekintést nyertél a monokulárok kínálatába, akkor valószínűleg már te is tisztában vagy azzal, hogy az adott modell kiválasztását elsősorban az befolyásolja, hogyan és hol fogod használni a távcsövet. A távcső méretein kívül nem szabad megfeledkezni a környezeti hatásokról sem, ilyen például a magas páratartalom/eső. Ennek tudatában tudsz választani pl. vízálló monokulárt, illetve nitrogénnel töltött modellt, amely képes védelmet nyújtani a párásodás ellen.

A terepen történő használat esetén, ahol a távcső könnyen megsérülhet, nem szabad figyelmen kívül hagyni a távcső kialakítását sem. Ilyen esetben hasznos, ha rendelkezik pl. védőtokkal vagy praktikus gumírozott bevonattal. Éjszaka, rossz látási viszonyok között történő megfigyeléshez az éjjellátóval ellátott monokuláris távcsövet érdemes választani.

A MI TIPPÜNK: FOMEI BEATER monokulár 10x25 Ezt a monokulárt olyan lelkes túrázóknak ajánljuk, akik semmilyen időjárási körülmény között sem hagynák ki a túrázást. 

A paraméterek fontos szerepet töltenek be, de nem mindig igaz, hogy "minél nagyobb a szám, annál jobb az eredmény".

Ez különösen érvényes a nagyítás/ZOOM funkcióra. Ez a paraméter szinte minden távcső nevében megtalálható (pl. 7x50). A számok közül az első tag jelöli a nagyítás fokát. Az optimális érték a mini távcsövek esetében: 8 vagy 10-es érték. Ez azt jelenti, hogy egy 100 méterre lévő tárgyat úgy láthatunk, mintha tíz méter távolságra lenne tőlünk. Azonban minél nagyobb a zoom értéke, annál fontosabb a monokulár stabilitása - stabil tartása. Az ilyen típusú monokulárok esetében elengedhetetlen az állvány használata

A monokulár megnevezésében a második szám (az „x” betű után) a lencse átmérőjét jelzi. Ez határozza meg, hogy mennyi fény jut be a monokulárba (minél nagyobb az átmérő, annál több fény), és végső soron azt, hogy mennyire lesz tiszta a kép.

A MI TIPPÜNK: Mil-Tec monokulár 10x25 camo Ezt a monokulárt az olyanok számára ajánljuk, akik szeretnének gyönyörködni a természet szépségeiben, de nem szeretnének extra felszereléseket és profi távcsöveket vásárolni.

monokulárne ďalekohľady

A monokulár márkája meghatározza a termék sajátosságait. A választás során támaszkodj a minőségre és az ellenőrzött véleményekre.

Az elvárásaidnak és követelményeidnek megfelelő monokulár kiválasztásának utolsó paramétere a monokulár gyártója/márkája. Hazánkban a legismertebbek gyártók közé tartoznak a HeliosMil-Tec, Fomei, stb.

A legismertebb márkák azonban olyan árkategóriában hoznak minőségi termékeket a piacra, amelyek tükrözik a távcső paramétereit, minőségét és a kiegészítő funkcióit. 

Az elégedett felhasználók véleményei és a szakértők tanácsai szintén segíthetnek a választásban. Bízünk benne, hogy a cikknek köszönhetően, te is megtalálod a számodra legmegfelelőbb monokulárt.